Het Woldmeer

  1. Home
  2. Het Woldmeer

Het mooiste en schoonste water

van Noord-Nederland

Het Woldmeer is een aantrekkelijk recreatiemeer, dat in alle seizoenen veel te bieden heeft. Je kunt er wandelen, fietsen, zwemmen, zeilen en varen. En in de winter natuurlijk schaatsen. Het meer wordt in oppervlakte groter dan het Paterswoldsemeer en, door de vele eilanden die er komen, intiemer van sfeer dan het Zuidlaardermeer. Aan de westoever komen vele trekpleisters waaronder een strand en een mogelijke horecagelegenheid.

Waterkwaliteit

Het Woldmeer is een van de schoonste wateren van Nederland. Dat komt omdat het meer uit gebiedseigen water (regenwater) bestaat. Vanwege het unieke water beheersysteem wordt er zo min mogelijk water van ‘buiten’ ingelaten. De waterkwaliteit is vanaf het prille begin een belangrijk thema geweest in de gebiedsontwikkeling. Lees hier meer.

Vaarverbinding en sluis

Bewoners hebben via de vaarverbinding een directe verbinding met de stad en het uitgebreide regionale watergebied en ook recreanten kunnen genieten van het veelzijdige Woldmeer. Om Meerstad te bereiken vaar je via het Eemskanaal en het Slochterdiep richting het Woldmeer. Via de 30 meter lange en 6 meter brede sluis vaart u zo het Woldmeer op. Hier ervaar je onmiddellijk de sfeer die zo kenmerkend is voor Meerstad: een afwisselend beeld met water en natuureilanden, waarop vogels kunnen nestelen, met afwisselende doorkijkjes, vergezichten en besloten ruimtes. Een uniek vaargebied dus!

Tips, aandachtspunten en regels waterrecreatie Woldmeer

Het vaarseizoen 2019 loopt van woensdag 1 mei tot dinsdag 1 oktober. Voordat je gaat genieten van de mogelijkheden van waterrecreatie in, op of rond het meer, raden we je aan om kennis te nemen van de tips, aandachtspunten en regels die in het vaarseizoen van toepassing zijn.

Download hier de brochure Varen in Groningen.