1. Home
  2. Nieuws & Events
  3. Architect-toon van start!

Architect-toon van start!

Maandag 10 januari gaat Architect-toon van start. Het innovatieve project voor kinderen in het basisonderwijs gericht op mediawijsheid, cultuureducatie, architectuuronderwijs, randstedelijke gebiedsontwikkeling, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing. 

Architect-toon is een samenwerkingsverband tussen de Bibliotheek Hoogezand-Sappemeer/Harkstede, OBS de Driespan uit Harkstede en Creative Learning Lab uit Amsterdam. Tijdens het project kruipen de leerlingen van groep 7 en 8 in de huid van een architect. De leerlingen nemen hierbij Meerstad onder de loep en zijn zo actief bezig met de komst van het woon-, leef- en recreatiegebied in hun omgeving. Ter ondersteuning krijgen ze workshops gericht op ontwerpprocessen en mediawijsheid en gaan ze in dialoog met architecten. De leerlingen presenteren hun ontwerpen tijdens de Expodag op 18 maart.

Kick off
Tijdens de kick-off van het project op 10 januari 2011 krijgen de leerlingen informatie over Meerstad en komen ze gelijk in actie tijdens een GPS-tocht. Op deze wijze verkennen de leerlingen met behulp van een mobiele telefoon het gebied op een actieve en moderne manier.  De tocht wordt later die dag terug gekeken door de ouders tijdens een informatiebijeenkomst over Architect-toon.

Over Architect-toon!
De kinderen krijgen de opdracht om zelf huizen te ontwerpen voor hun ‘eigen’ digitale Meerstad. Ze leren de omgeving kennen door een buurtonderzoek uit te voeren en maken kennis met echte randvoorwaarden door in dialoog te gaan met architecten. Welke rol kan duurzaamheid bijvoorbeeld spelen in hun ontwerpen? In eerste instantie bouwen de leerlingen maquettes. Hierna komt er een 3D-scanner aan te pas. Een 3D-scanner scant objecten zodanig in dat deze transformeren in nauwkeurige, digitale 3D-objecten. Dit maakt het mogelijk om de ontwerpen op de computer in detail vorm te geven met een 3D-tekenprogramma; Google Sketch-up. Uiteindelijk krijgen de huizen een zogenaamde plek in een virtuele 3D-omgeving waardoor de ontwerpen van de leerlingen toegankelijk worden voor een breed publiek.

De samenwerking met Bureau Meerstad en Creative Learning Lab maakt dit mogelijk. CLL is een expertisecentrum op het gebied van creativiteit, technologie en educatie. Voor de leerlingen en leerkrachten is dit een unieke kans om te werken met creatieve technologie.

Rol Bibliotheek
Naast onder meer leesbevordering heeft de bibliotheek als maatschappelijke taak het bevorderen van mediawijsheid. Dit heeft te maken met het omgaan met informatie via tv, radio, pers, internet en gsm. Naast technische vaardigheden gaat het om bewustwording en houding ten opzichte de van de informatie die we ontvangen en zelf geven via diverse kanalen.

De rol van de bibliotheken binnen het project Arichitect-toon! is hierop gericht. Die komt naar voren in de workshops: weblog maken, informatie vinden en beoordelen, fotobewerking en workshops waarin leerlingen een campagne voorbereiden om hun ontwerp te promoten. Specifiek voor het uitvoeren van het buurtonderzoek werkt de bibliotheek nauw samen met de Stichting De Frisse Blik. Als professionele documentairemakers leren ze leerlingen filmen, interviewen en monteren.

Expodag 18 maart
Op 18 maart presenteren alle leerlingen hun ontwerpen aan het publiek op basisschool  de Driespan in Harkstede. Onder andere het lokale gemeentebestuur en de specialisten van Bureau Meerstad zullen aanwezig zijn. Om ervoor te zorgen dat hun ontwerp favoriet wordt voeren de leerlingen voorafgaand aan deze dag campagne door te bloggen en een krant samen te stellen.

Links
http://architect-toon.ning.com
Het sociale netwerk van Architect-toon!. Hierop komen de blogs, foto’s en video’s te staan van de leerlingen.

http://creativelearninglab.org/
De website van Creative Learning Lab (Waag Society). Expertisecentrum op het gebied van de creatieve inzet van moderne technologie in het onderwijs.

http://www.mijneigenbibliotheek.nl/hoogezand/
De website van Bibliotheek de Meren (Hoogezand, Sappemeer en Slochteren).

/////////////////////////////////////////////////////////////

Voor meer informatie

Bibliotheek Hoogezand
Contactpersoon: A. Tiddens
0598 350260
a.tiddens@mijneigenbibliotheek.nl

Basisschool de Driespan
Contactpersoon: directeur E. Doddema
050-4041675