Informatie voor bewoners

Informatie voor bewoners

 1. Home
 2. Informatie voor bewoners

Wijkzaken
Meerstad

Hoewel Meerstad nog volop in ontwikkeling is, is er al een hoop te doen. Over werkzaamheden en activiteiten informeren we (toekomstige) bewoners en omwonenden regelmatig met informatiebijeenkomsten en nieuwsbrieven (wijkkaart). Hieronder vind je basisinformatie voor bewoners en het laatste nieuws over de werkzaamheden. Heb jij nog vragen of wil je een melding maken? Bekijk dan eerst deze pagina, onze pagina: FAQ voor bewoners, de pagina werkzaamheden en/of de pagina toekomstige voorzieningen, misschien staat het antwoord op jouw vraag hier al tussen! Kijk voor onze actuele openingstijden op de pagina contact.

Zaterdag 3 augustus tot en met zondag 25 augustus gesloten i.v.m. bouwvak.

Tijdens de zomervakantie (22 juli tot en met 30 augustus) kan het zijn dat je wat langer op een antwoord moet wachten vanwege beperkte bezetting. Van maandag 5 augustus tot en met vrijdag 23 augustus (bouwvak) zijn wij gesloten en daarom niet bereikbaar. Wijkzaken is tijdens de bouwvak alleen bereikbaar voor zeer urgente zaken. Meldingen kunnen worden ingediend via het formulier op deze pagina en worden elke werkdag tussen 9.00 en 16.00 uur op urgentie beoordeeld en afgehandeld.


Wijkbeheerder Marcel Engelsman

Vanaf begin juli 2022 ben ik jullie wijkbeheerder, Marcel Engelsman is mijn naam. Voor deze leuke afwisselende baan, was ik werkzaam voor de gemeente Groningen. Hier heb ik vele civiel technische projecten mogen begeleiden. Zelf hou ik het meest van om je meldingen/klachten/vragen via een persoonlijk gesprek op te lossen. Als je mij ziet lopen of rijden, in de wellicht bekende elektrische Meerstad auto, schroom niet om met mij een gesprek aan te gaan. Tot ziens in je mooie woonomgeving, Meerstad!


Beheer en onderhoud Meerstad

Het beheer en onderhoud van jouw wijk wordt in de eerste fase verzorgd door Bureau Meerstad. Dit is de periode tot en met het woonrijp maken van jouw buurt. Als we klaar zijn wordt het beheer en onderhoud per buurt/gedeelte van een buurt overgedragen aan de gemeente Groningen. De overdrachtskaarten zijn hieronder te zien. 

Strooiroutes Meerstad

De gemeente Groningen is verantwoordelijk voor het strooien van de wegen in de overgedragen gebieden (Meeroevers en Tersluis) en de Vossenburglaan tot aan de sluis. Bekijk hier welke wegen de gemeente Groningen strooit in Meerstad. De gemeente strooit vaste routes. Dat zijn de grote, doorgaande wegen en fietspaden de die wijken ontsluiten. Voor actuele informatie of vragen hierover kun je contact opnemen met de gemeente Groningen.

In de niet overgedragen gebieden (Groenewei en De Zeilen) verzorgt Bureau Meerstad de gladheidsbestrijding. Klik hier om te bekijken welke wegen/fietspaden Bureau Meerstad strooit. Zie paarse en blauwe lijnen. Bureau Meerstad sluit aan bij het beleid van de gemeente Groningen, we strooien alleen de grote doorgaande wegen in de niet overgedragen gebieden.


Contact met wijkbeheer

Is de buurt waarin je woont, overgedragen aan de gemeente Groningen? (zie bovenstaande kaarten) Dan kun je voor meldingen, suggesties en vragen over de openbare ruimte terecht bij het Meldpunt Stadsbeheer van de gemeente Groningen.

Gaat je vraag, opmerking of klacht over een gebied dat nog niet is overgedragen aan de gemeente Groningen, maak dan gebruik van onderstaand formulier.  We komen dan zo snel mogelijk en uiterlijk binnen 5 werkdagen terug op je opmerking of vraag. Tijdens vakantieperiodes/feestdagen kan het wat langer duren voordat je een reactie krijgt. Kijk voor de actuele openingstijden op onze contactpagina. Heb je al op onze FAQ pagina voor bewoners, de pagina werkzaamheden of op de pagina toekomstige voorzieningen gekeken? Misschien staat het antwoord op jouw vraag hier al tussen!

Contactformulier Wijkzaken

Met ingang van 1 februari 2024 neemt Wijkzaken geen meldingen meer in behandeling die via e-mail binnen komen. Vul bij meldingen daarom onderstaand contactformulier in.

We gebruiken je gegevens alleen om je op de hoogte te houden van de melding of om nog extra informatie op te kunnen vragen. Je gegevens worden niet gebruikt voor reclame doeleinden. Vul je niet de juiste gegevens in, dan kunnen we je helaas niet op de hoogte houden van de melding.

Naam(Vereist)
Toevoeging van huisnummer
Mijn vraag gaat over(Vereist)
Toegestane bestandstypen: jpg, png, pdf, Max. bestandsgrootte: 32 MB.

Grondafvoer

Woon je in Meerstad en wil je grondafvoeren in ons gronddepot? Kijk dan voor meer informatie op de FAQ pagina voor bewoners.


Werkzaamheden Meerstad

Meerstad is constant in beweging. Dat betekent dat er verspreid door het gebied diverse werkzaamheden plaatsvinden. Hier vind je een overzicht van werkzaamheden die (gaan) plaatsvinden. Mochten er werkzaamheden zijn waarvan (direct) omwonenden overlast kunnen ervaren dan ontvangen zij een brief van Bureau Meerstad of de aannemer.


Actuele bewonersinformatie

Meerstad Nieuws (krant)

Meerstad Nieuws – Editie 5, juli 2024Brief bij Meerstad Nieuws
Meerstad Nieuws Juni 2023
Meerstad Nieuws september 2022 | 03 Toekomst special
Meerstad Nieuws oktober 2021 | 02 Speciale editie
Meerstad Nieuws mei 2021 | 01

Wijkkaart

Wijkkaart Zomer 2024
Wijkkaart Lentenieuws 2024
Wijkkaart Winternieuws 2023
Wijkkaart Herfstnieuws 2023
Wijkkaart Zomernieuws 2023
Wijkkaart Lentenieuws 2023

Afval en contactinformatie
Afvalwijzer en contactinformatie kaart
Let op: je kunt je oud papier inleveren in de papiercontainers in Meerstad. Daarnaast wordt het oud papier ook ingezameld door Dorpsbelangen Meerstad. Kijk op de website van Dorpsbelangen Meerstad voor meer informatie.


Buurtveiligheid

Wijkagent

In Meerstad is er een wijkagent. Op www.politie.nl vindt u meer informatie en kunt u een bericht aan de wijkagent sturen. Het telefoonnummer waarop de wijkagent te bereiken is: 0900-8844.

Belangrijke telefoonnummers

Spoed: 112
Spoed voor doven en slechthorenden: 0900-8112
Geen spoed, wel politie: 0900-8844
Voor doven en slechthorenden: 0900-1844
Dierenambulance Groningen: 050-5791900


Woldmeer

Waterkwaliteit
De waterkwaliteit is vanaf het prille begin een belangrijk thema geweest in de gebiedsontwikkeling van Meerstad en het Woldmeer. De waterplanten zorgen voor schoon water maar verhinderen ook de recreatie. Lees hier meer over de waterkwaliteit en het beheer van de waterplanten.

Vaarseizoen
Het vaarseizoen van Meerstad loopt van 1 april tot en met 31 oktober. Het vaarseizoen van de Provincie Groningen loopt van 1 mei tot 1 oktober. Op 31 oktober moeten alle boten aan een openbare steiger en alle zelf aangebrachte aanmeer voorzieningen uit het water zijn. Wil je meer weten over varen op het Woldmeer, of het registreren van je boot? Bekijk dan de pagina van het Woldmeer.


Bouw sociale huurwoningen Groenewei

Op de plek van de tijdelijke units van IKC Groenewei en het aangrenzende parkeerterrein, worden na verplaatsing van de units later dit jaar, 34 sociale huurwoningen gerealiseerd door woningcorporatie Nijestee. Op dit moment wordt er druk gewerkt aan de uitwerking van de plannen.

Om direct omwonenden te informeren over de (bouw)plannen en de inrichting van het gebied, wordt er na de zomervakantie een inloopbijeenkomst georganiseerd. Dit gebeurt ruimschoots voor de start bouw. De datum van deze bijeenkomst is op dit moment nog niet bekend, maar direct omwonenden ontvangen tegen die tijd een uitnodiging per post. Wij verwachten dat er mogelijk deze zomer een omgevingsvergunning aangevraagd zal worden.

Nadat de units verplaatst zijn, wordt er gestart met het bouwrijp maken van de locatie. De verwachting is dat de bouw van deze woningen eind 2024 of begin 2025 zal starten.

Toekomstige voorzieningen in Meerstad

Meerstad is een wijk die groeit. Bij een groeiende wijk neemt logischerwijs ook de vraag naar voorzieningen toe. Het laatste nieuws over alle toekomstige voorzieningen per wijk vind je op deze pagina. Deze pagina werken we bij zodra er meer nieuws te melden is of zodra planningen wijzigen.


Toekomst Meerstad en omgeving

Over de toekomst van plangebied Meerstad hebben we uitgebreid nagedacht en gepraat met honderden mensen: inwoners van het gebied, ondernemers, leden van belangenorganisaties en bestuurders en medewerkers van gemeenten. De Agenda voor de Toekomst, met daarin het Wensbeeld voor 2050 is het resultaat van onze gezamenlijke kennis, ideeën en wensen. De gemeenteraden van Groningen en Midden-Groningen hebben de Agenda vastgesteld. Nu gaan we stap voor stap het plangebied verder ontwikkelen. Daarbij is er ruimte voor inwoners van het gebied om mee te denken. Wil je meer weten over de toekomst van Meerstad en omgeving? Dan kun je terecht op de speciale Toekomst website.


Autodelen met Duurzaam Groningen

Duurzaam Groningen nodigt bewoners uit Meerstad en omgeving uit om deel te nemen aan een duurzaam initiatief: autodelen. Dit project biedt gratis begeleiding bij het delen van elektrische auto’s. Dit is niet alleen kostenbesparend maar draagt ook bij aan een groenere toekomst. Door samen met je buren een elektrische auto te delen verminder je de stilstand van auto’s en de noodzaak voor een eigen (tweede) voertuig. De gemeente Groningen ondersteunt dit initiatief financieel inclusief de installatie van laadpalen.

Tijdens een bijeenkomst in Meerstad is al interesse getoond in dit initiatief, iedereen is van harte uitgenodigd om aan te sluiten bij dit initiatief. Voor meer informatie en aanmelding, bezoek de website van Duurzaam Groningen.


Dorpsbelangen, buurtverenigingen en energiecoöperatie

Sinds 2020 is er in Meerstad een overkoepelende vereniging opgericht voor, en met, inwoners om de leefbaarheid in Meerstad nóg meer te vergroten. Als Dorpsbelangen organiseren zij dorp overstijgende activiteiten als de Sinterklaas intocht, Koningsdag, een zeskamp of watersportdag. Maar ze zijn ook als belangenvertegenwoordiger van de inwoners van Meerstad de gesprekspartner voor derden (o.a. de gemeente). Naast Dorpsbelangen Meerstad zijn er ook buurtverenigingen die lokale activiteiten organiseren in de buurten. Meer informatie lees je op de website van Dorpsbelangen Meerstad.

In Meerstad is daarnaast energie coöperatie Meerkracht actief. Zij richten zich op een duurzame ontwikkeling van Meerstad en organiseren regelmatig informatiebijeenkomsten over bijvoorbeeld warmtepompen. Zie voor meer informatie meerkracht.org.

Veelgestelde vragen

  Algemeen

 • Sinds september 2012 kunnen de eerste kinderen al genieten van het basisonderwijs en de kinderopvang in Meeroevers. Vanaf oktober 2016 zijn de deuren van het Gezondheidscentrum Meerstad geopend. Hier vindt u een breed scala aan medische disciplines. In augustus 2020 is een tweede school geopend in de wijk Groenewei.

  Daarnaast zijn er diverse voorzieningen op het gebied van openbaar vervoer. De ambitie is om in Meerstad blijvend voorzieningen te realiseren die passen bij het woon-, leef- en recreatiegebied. Je kunt hierbij denken aan detailhandel, winkels en horeca etc. Kijk op de pagina over Meerstad voor meer informatie over de huidige voorzieningen en op de pagina voorzieningen in Meerstad voor de actuele status over (toekomstige) voorzieningen.

 • Afhankelijk van waar je je bevindt in het gebied, varieert deze afstand tussen de 6 tot 8 km. Op de fiets sta je er dus in minder dan een half uurtje op de Grote Markt in Groningen. Kijk voor meer informatie over dit onderwerp op de pagina over Meerstad.

 • Meerstad grenst aan de oostzijde van de stad Groningen. Het gebied ligt tussen de stad Groningen en Harkstede, per 1 januari 2017 ligt Meerstad in zijn geheel binnen het grondgebied van de gemeente Groningen.

 • In een intensief participatieproces is er een nieuw plan gemaakt voor de toekomstige ontwikkeling van plangebied Meerstad: de Agenda voor de Toekomst 2050. Op dit moment zijn er vier wijken: Meeroevers, Tersluis, Groenewei en De Zeilen. Wil je meer weten over de toekomst van Meerstad en omgeving? Dan kun je terecht op de speciale Toekomst website.

  Groen

 • Bureau Meerstad is tot 3 jaar na het aanplanten van de hagen verantwoordelijk voor het onderhoud van de hagen, grenzend aan het openbare gebied. Na drie jaar is de bewoner zelf verantwoordelijk voor het instant houden en onderhouden van de hagen.

 • Zodra een woonvlek woonrijp wordt gemaakt zullen de hagen en bomen, die mede zorgdragen voor het groene karakter in de wijk, in het eerstvolgende plantseizoen worden geplaatst.

 • Meerstad kent nog geen honden uitlaatplekken of losloopgebieden. Dit betekent dat alle honden aangelijnd moeten zijn en er wordt van de bewoners verwacht dat zij zelf de hondenpoep opruimen. Bureau Meerstad volgt hier in het beleid van de gemeente Groningen. In de toekomst zullen mogelijk wel losloopgebieden in Meerstad worden aangelegd. Kijk voor meer informatie op de pagina toekomstige voorzieningen.

  Natuur en water

 • De sluis is 6 meter breed en 30 meter lang. Voor het bedienen van de sluis met de brug maakt u gebruik van een zelfbedieningssleutel. U heeft hier slechts één sleutel voor nodig, die tevens te gebruiken is voor de verschillende vaarcircuits door de gehele provincie. De sleutel is voor bewoners en recreanten te verkrijgen bij diverse uitgifteplaatsen. Meer informatie over de uitgiftepunten vindt u op de pagina Het Woldmeer.

 • De gemiddelde waterdiepte van het meer is 1,50 meter.

 • Er kan op een groot deel van het meer worden gerecreëerd. De gedeeltes van het meer die niet beschikbaar zijn voor recreatie zullen door middel van een boeienlijn worden afgebakend. De boeienlijn ‘beweegt’ mee met de werkzaamheden en zal dus mogelijk gedurende het seizoen verschuiven. Recreëren op het Woldmeer is en blijft volledig op eigen risico. Kijk op de pagina Het Woldmeer voor meer informatie.

 • Het Woldmeer in Meerstad is aangesloten op het Slochterdiep door middel van een vaarverbinding. Gedurende het vaarseizoen (april-oktober) kunnen bewoners en recreanten met een bootje varen tussen Groningen en Meerstad en de omgeving.

 • De verhouding tussen natuur en wonen in Meerstad zal uniek zijn. Twee derde van het gebied wordt namelijk natuur en water en slechts een derde van de oppervlakte wordt ingericht voor woningbouw. Meerstad is ons antwoord op de vraag naar groenstedelijk wonen in de regio. De geneugten van de stad met de voordelen van het buiten wonen.

 • Het waterrijke gebied Meerstad wordt in meerdere fasen gerealiseerd. Dit geldt ook voor het Woldmeer. Deze wordt gefaseerd uitgegraven, afhankelijk van de ontwikkelingsrichting van de verschillende woongebieden.

  Spelen

 • De speellocaties worden samen met de bewoners ingericht. De keuze voor de toestellen zal op basis van een aantal uitgewerkte varianten in samenspraak met de bewoners plaatsvinden. Er komen in Meerstad speellocaties voor verschillende leeftijdscategorieën.

 • De speellocaties worden ingericht zodra het desbetreffende gebied woonrijp wordt gemaakt.

  Wonen

 • Ja, er worden vrije kavels (bouwkavels) uitgegeven door Bureau Meerstad. Kijk voor de beschikbaarheid op de pagina zelfbouwkavels. De vrijheid die men heeft t.a.v. de woningontwikkeling op de kavel is vastgesteld in een beeldkwaliteitplan + een uitwerkingsplan per woongebied.

 • De eisen voor de bebouwing op de vrije kavels staan in het beeldkwaliteitsplan. Deze is te downloaden via onze website. Uiteraard lichten wij alles graag toe in een persoonlijk gesprek.

 • Meerstad wordt een groene, waterrijke en energiezuinige wijk. Om kwalitatief hoogwaardige, toekomstbestendige en comfortabele woningen te kunnen bouwen en het gebruik van duurzame energie te stimuleren, wordt zowel in Meeroevers als Tersluis geen gas aangelegd. Verwarming en ook koeling van de woning vindt plaats op een alternatieve manier. Bij projectmatige woningbouw is de meest gekozen variant de warmtepomp op aard- of luchtwarmte. Bouwt u zelf dan is er nog een groot scala aan andere alternatieven mogelijk zoals houtgestookte cv palletkachels etcetera.

 • Ja, op dit moment zijn er al huurwoningen in de wijk Meeroevers en de wijk Tersluis. Ook komen er huurwoningen in de wijk Groenewei en De Zeilen. Echter, vanwege de grote belangstelling overstijgt de vraag hier op dit moment het aanbod. Op termijn zullen er in Meerstad meer mogelijkheden worden aangeboden in het huursegment. Dit betreft zowel sociale woningbouw als vrije sector huur (alle woningen die boven de huursubsidiegrens vallen). Kijk voor meer informatie op de pagina Huurwoningen.

 • In Meerstad worden gevarieerde woonmilieus gerealiseerd en er wordt een breed woningsegment aangeboden. Hierbij kunt u denken aan o.a. rijwoningen, tweekappers, vrijstaande woningen, appartementen, waterwoningen en vrije kavels. Er zijn volop keuzemogelijkheden en wonen in Meerstad is bereikbaar voor iedereen. Kijk voor meer informatie bij het actuele woning- en kavelaanbod voor nieuwbouwprojecten, zelfbouwkavels of huurwoningen.

 • De woningen in Meerstad worden conform de op dat moment geldende randvoorwaarden van de Nationale praktijkrichtlijn gebouwd.

 • De gemiddelde kavelgrootte in heel Meerstad is ruim, maar varieert per wijk.