
Informatie voor bewoners
Wijkzaken
Meerstad
Hoewel Meerstad nog volop in ontwikkeling is, is er al een hoop te doen. Over werkzaamheden en activiteiten informeren we (toekomstige) bewoners en omwonenden regelmatig met informatiebijeenkomsten en nieuwsbrieven (wijkkaart). Hieronder vind je basisinformatie voor bewoners en het laatste nieuws over de werkzaamheden. Heb jij nog vragen of wil je een melding maken? Bekijk dan eerst deze pagina, onze pagina: FAQ voor bewoners, de pagina werkzaamheden en/of de pagina toekomstige voorzieningen, misschien staat het antwoord op jouw vraag hier al tussen! Kijk voor onze actuele openingstijden op de pagina contact.
Zomersluiting Bureau Meerstad
Let op: Tijdens de zomervakantie (12 juli tot en met 24 augustus) kan het zijn dat je wat langer op een antwoord moet wachten vanwege beperkte bezetting. Van maandag 28 juli tot en met vrijdag 15 augustus (bouwvak) zijn wij gesloten en daarom niet bereikbaar. Wijkzaken is tijdens de bouwvak alleen bereikbaar voor zeer urgente zaken. Meldingen kun je indienen via het formulier op deze pagina en worden elke werkdag tussen 9.00 en 16.00 uur op urgentie beoordeeld en afgehandeld. Probeer je meldingen daarom zoveel mogelijk voor of na de zomervakantie te doen.
Wijkbeheerder Marcel Engelsman
Vanaf begin juli 2022 ben ik jullie wijkbeheerder, Marcel Engelsman is mijn naam. Voor deze leuke afwisselende baan, was ik werkzaam voor de gemeente Groningen. Hier heb ik vele civiel technische projecten mogen begeleiden. Zelf hou ik het meest van om je meldingen/klachten/vragen via een persoonlijk gesprek op te lossen. Als je mij ziet lopen of rijden, in de wellicht bekende elektrische Meerstad auto, schroom niet om met mij een gesprek aan te gaan. Tot ziens in je mooie woonomgeving, Meerstad!

Beheer en onderhoud Meerstad
Het beheer en onderhoud van jouw wijk wordt in de eerste fase verzorgd door Bureau Meerstad. Dit is de periode tot en met het woonrijp maken van jouw buurt. Als we klaar zijn wordt het beheer en onderhoud per buurt/gedeelte van een buurt overgedragen aan de gemeente Groningen. De overdrachtskaarten zijn hieronder te zien.

Klik hier voor een grotere versie van de overdrachtskaart

Klik hier voor een grotere versie van de overdrachtskaart

Klik hier voor een grotere versie van de overdrachtskaart
Strooiroutes Meerstad
In Meerstad wordt er gestrooid door zowel de gemeente Groningen als Bureau Meerstad. Bekijk hier de strooiroutes in Meerstad. De gemeente Groningen strooit vaste routes. Dat zijn de grote, doorgaande wegen en fietspaden de die wijken ontsluiten. Bureau Meerstad sluit zich aan bij dit beleid.
Bekijk hier alle strooiroutes van de gemeente Groningen.
Contact met wijkbeheer
Is de buurt waarin je woont, overgedragen aan de gemeente Groningen? (zie bovenstaande kaarten) Dan kun je voor meldingen, suggesties en vragen over de openbare ruimte terecht bij het Meldpunt Stadsbeheer van de gemeente Groningen.
Gaat je vraag, opmerking of klacht over een gebied dat nog niet is overgedragen aan de gemeente Groningen, maak dan gebruik van onderstaand formulier. We komen dan zo snel mogelijk en uiterlijk binnen 5 werkdagen terug op je opmerking of vraag. LET OP! Tijdens vakantieperiodes/feestdagen/vrije dagen is het mogelijk dat het langer duurt voordat je een reactie krijgt. Kijk voor de actuele openingstijden op onze contactpagina.
Zomersluiting Bureau Meerstad
Tijdens de zomervakantie (12 juli tot en met 24 augustus) kan het zijn dat je wat langer op een antwoord moet wachten vanwege beperkte bezetting. Van maandag 28 juli tot en met vrijdag 15 augustus (bouwvak) zijn wij gesloten en daarom niet bereikbaar. Wijkzaken is tijdens de bouwvak alleen bereikbaar voor zeer urgente zaken. Meldingen kun je indienen via onderstaand formulier en worden elke werkdag tussen 9.00 en 16.00 uur op urgentie beoordeeld en afgehandeld. Probeer je meldingen daarom zoveel mogelijk voor of na de zomervakantie te doen.
Heb je al op onze FAQ pagina voor bewoners, de pagina werkzaamheden of op de pagina toekomstige voorzieningen gekeken? Misschien staat het antwoord op jouw vraag hier al tussen!
Contactformulier Wijkzaken
Wijkzaken neemt geen meldingen in behandeling die via e-mail binnen komen. Vul bij meldingen daarom onderstaand contactformulier in. Zie je een dode vogel en vermoed je vogelgriep, neem dan contact op met de Dierenambulance Groningen. Het is belangrijk dat je zieke of gewonde vogels niet aanraakt. Kijk op de website van de gemeente Groningen voor meer informatie over vogelgriep.
We gebruiken je gegevens alleen om je op de hoogte te houden van de melding of om nog extra informatie op te kunnen vragen. Je gegevens worden niet gebruikt voor reclame doeleinden. Vul je niet de juiste gegevens in, dan kunnen we je helaas niet op de hoogte houden van de melding.
Grondafvoer
Woon je in Meerstad en wil je grondafvoeren in ons gronddepot? Kijk dan voor meer informatie op de FAQ pagina voor bewoners.
Werkzaamheden Meerstad
Meerstad is constant in beweging. Dat betekent dat er verspreid door het gebied diverse werkzaamheden plaatsvinden. Hier vind je een overzicht van werkzaamheden die (gaan) plaatsvinden. Mochten er werkzaamheden zijn waarvan (direct) omwonenden overlast kunnen ervaren dan ontvangen zij een brief van Bureau Meerstad of de aannemer.
Toekomstige voorzieningen
Op de pagina toekomstige voorzieningen vind je – ingedeeld per wijk – het laatste nieuws over de voortgang van de toekomstige voorzieningen. Deze pagina werken we bij zodra er meer nieuws te melden is of zodra planningen wijzigen.
Actuele bewonersinformatie
Voetpaden van Meerstad naar De Eems
De plannen voor de nieuwe wijk De Eems zijn nog volop in ontwikkeling, ook als het gaat om goede auto-, fiets- en voetverbindingen. Daar werken we op dit moment hard aan. Door de komst van de tijdelijke school en kinderopvang aan de Dagpauwoog hebben we verschillende verzoeken ontvangen om, vooruitlopend op de plannen, alvast een goede voetverbinding tussen Meerstad en De Eems te realiseren. Dat begrijpen we goed en we zijn aan de slag gegaan met de uitwerking.
Inmiddels is een eerste mogelijke tracé in beeld gebracht om de gebieden te verbinden en de tijdelijke school en kinderopvang nog beter bereikbaar te maken, waarbij veiligheid voorop staat. Voor de aanleg van dit voetpad moeten nog enkele technische aspecten worden opgelost, zoals het verplaatsen van straatverlichting en bomen.
Het tracé (zie de rode lijn op deze afbeelding) wordt zo snel mogelijk aangelegd. De voorbereidingen zijn inmiddels gestart. De verwachting is dat de verbinding in oktober 2025 gereed is.
Er komen meer (voet)verbindingen tussen Meerstad en De Eems, en binnen De Eems zelf. Deze volgen op een later moment.
Zummerbühne in Meerstad
Van 13 augustus tot en met 14 september speelt de locatievoorstelling Gronieken van, naast het Grunopark. Bij jou in de buurt dus. Gronieken is een meeslepende muziektheatervoorstelling over de mogelijk onontdekte geschiedenis van Groningen, uitgevoerd op de zandvlakte naast de voormalige camping. We kunnen ons goed voorstellen dat je vragen hebt. Lees hier meer informatie.
Sluis Woldmeerverlaat gesloten in 2026
Tussen Tersluis en De Zeilen komt een nieuwe, moderne ophaalbrug. Met een doorvaarthoogte van 1,5 meter kunnen sloepjes er zo onderdoor. En voor grotere boten wordt de brug van afstand bediend. Dat gebeurt met behulp van meerdere camera’s door het havenkantoor van de gemeente Groningen. In noodgevallen is het ook mogelijk om de brug handmatig te bedienen.
Samen met aannemer BAM Infra Nederland werken we in een bouwteam aan het definitieve ontwerp van de brug. We verwachten dat dit ontwerp na de zomer gereed is. De (voorbereidende) werkzaamheden voor de bouw starten naar verwachting in december 2025 en zijn eind 2026 afgerond. Aansluitend worden de omliggende wegen en kruisingen aangelegd. Tijdens de werkzaamheden blijft de wijk De Zeilen altijd bereikbaar want we maken een tijdelijke weg over de huidige sluis.
Het bouwen van een brug over de sluis, de aanpassingen aan de omgeving en wegen is een flinke klus. Die doen we in één keer, zodat we zo snel en veilig mogelijk kunnen werken. Dat betekent helaas wel dat de sluis in het vaarseizoen van 2026 gesloten blijft. Om er voor te zorgen dat jij als Meerstadjer toch ook buiten het Woldmeer kunt varen, zoeken we naar oplossingen. Lees meer hierover in dit nieuwsbericht.
Meerstad Nieuws (krant)
Meerstad Nieuws – Editie 5, juli 2024 – Brief bij Meerstad Nieuws
Meerstad Nieuws Juni 2023
Meerstad Nieuws september 2022 | 03 Toekomst special
Meerstad Nieuws oktober 2021 | 02 Speciale editie
Meerstad Nieuws mei 2021 | 01
Wijkkaart
Wijkkaart lente 2025
Wijkkaart Herfst 2024
Wijkkaart Zomer 2024
Wijkkaart Lentenieuws 2024
Afval en contactinformatie
Afvalwijzer en contactinformatie kaart
Let op: je kunt je oud papier inleveren in de papiercontainers in Meerstad. Daarnaast wordt het oud papier ook ingezameld door Dorpsbelangen Meerstad. Kijk op de website van Dorpsbelangen Meerstad voor meer informatie.
Buurtveiligheid
Wijkagent
In Meerstad is er een wijkagent. Op www.politie.nl vindt u meer informatie en kunt u een bericht aan de wijkagent sturen. Het telefoonnummer waarop de wijkagent te bereiken is: 0900-8844.
Belangrijke telefoonnummers
Spoed: 112
Spoed voor doven en slechthorenden: 0900-8112
Geen spoed, wel politie: 0900-8844
Voor doven en slechthorenden: 0900-1844
Dierenambulance Groningen: 050-5791900
Woldmeer
Waterkwaliteit
De waterkwaliteit is vanaf het prille begin een belangrijk thema geweest in de gebiedsontwikkeling van Meerstad en het Woldmeer. De waterplanten zorgen voor schoon water maar verhinderen ook de recreatie. Lees hier meer over de waterkwaliteit en het beheer van de waterplanten.
Vaarseizoen en ligplaatsen
Het vaarseizoen van Meerstad loopt van 1 april tot en met 31 oktober. Het vaarseizoen van de Provincie Groningen loopt van 1 mei tot 1 oktober. Op 31 oktober moeten alle boten aan een openbare steiger en alle zelf aangebrachte aanmeer voorzieningen uit het water zijn. Wil je meer weten over varen op het Woldmeer, of het registreren van je boot? Bekijk dan de pagina van het Woldmeer.
Bouw sociale huurwoningen Groenewei
Aan de Texelaar en Schoonebeker in Groenewei worden 34 sociale huurwoningen (rijwoningen) gerealiseerd door woningcorporatie Nijestee, naar een ontwerp van architecten bureau Vector-i. Meer informatie over de werkzaamheden vind je op de pagina werkzaamheden.
Naar verwachting start de bouw in mei 2025 en zijn de woningen als alles volgens planning verloopt in 2026 klaar.
Toekomstige voorzieningen in Meerstad
Meerstad is een wijk die groeit. Bij een groeiende wijk neemt logischerwijs ook de vraag naar voorzieningen toe. Het laatste nieuws over alle toekomstige voorzieningen per wijk vind je op deze pagina. Deze pagina werken we bij zodra er meer nieuws te melden is of zodra planningen wijzigen.
Toekomst Meerstad en omgeving
Over de toekomst van plangebied Meerstad hebben we uitgebreid nagedacht en gepraat met honderden mensen: inwoners van het gebied, ondernemers, leden van belangenorganisaties en bestuurders en medewerkers van gemeenten. De Agenda voor de Toekomst, met daarin het Wensbeeld voor 2050 is het resultaat van onze gezamenlijke kennis, ideeën en wensen. De gemeenteraden van Groningen en Midden-Groningen hebben de Agenda vastgesteld. Nu gaan we stap voor stap het plangebied verder ontwikkelen. Daarbij is er ruimte voor inwoners van het gebied om mee te denken. Wil je meer weten over de toekomst van Meerstad en omgeving? Dan kun je terecht op de speciale Toekomst website.
Autodelen met Duurzaam Groningen
Duurzaam Groningen nodigt bewoners uit Meerstad en omgeving uit om deel te nemen aan een duurzaam initiatief: autodelen. Dit project biedt gratis begeleiding bij het delen van elektrische auto’s. Dit is niet alleen kostenbesparend maar draagt ook bij aan een groenere toekomst. Door samen met je buren een elektrische auto te delen verminder je de stilstand van auto’s en de noodzaak voor een eigen (tweede) voertuig. De gemeente Groningen ondersteunt dit initiatief financieel inclusief de installatie van laadpalen.
Tijdens een bijeenkomst in Meerstad is al interesse getoond in dit initiatief, iedereen is van harte uitgenodigd om aan te sluiten bij dit initiatief. Voor meer informatie en aanmelding, bezoek de website van Duurzaam Groningen.
Dorpsbelangen, buurtverenigingen en energiecoöperatie
Sinds 2020 is er in Meerstad een overkoepelende vereniging opgericht voor, en met, inwoners om de leefbaarheid in Meerstad nóg meer te vergroten. Als Dorpsbelangen organiseren zij dorp overstijgende activiteiten als de Sinterklaas intocht, Koningsdag, een zeskamp of watersportdag. Maar ze zijn ook als belangenvertegenwoordiger van de inwoners van Meerstad de gesprekspartner voor derden (o.a. de gemeente). Naast Dorpsbelangen Meerstad zijn er ook buurtverenigingen die lokale activiteiten organiseren in de buurten. Meer informatie lees je op de website van Dorpsbelangen Meerstad.
In Meerstad is daarnaast energie coöperatie Meerkracht actief. Zij richten zich op een duurzame ontwikkeling van Meerstad en organiseren regelmatig informatiebijeenkomsten over bijvoorbeeld warmtepompen. Zie voor meer informatie meerkracht.org.
Veelgestelde vragen
-
Er zijn verschillende voorzieningen in Meerstad. Zoals scholen, kinderopvang, supermarkt, gezondheidscentrum en horeca. Daarnaast zijn er diverse voorzieningen op het gebied van openbaar vervoer. Kijk op de pagina over Meerstad voor meer informatie over de huidige voorzieningen en op de pagina voorzieningen in Meerstad voor de actuele status over (toekomstige) voorzieningen.
-
Afhankelijk van waar je je bevindt in het gebied, varieert deze afstand tussen de 6 tot 8 km. Op de fiets sta je er dus in minder dan een half uurtje op de Grote Markt in Groningen. Kijk voor meer informatie over dit onderwerp op de pagina over Meerstad.
-
Meerstad grenst aan de oostzijde van de stad Groningen. Het gebied ligt tussen de stad Groningen en Harkstede, per 1 januari 2017 ligt Meerstad in zijn geheel binnen het grondgebied van de gemeente Groningen.
-
In een intensief participatieproces is er een nieuw plan gemaakt voor de toekomstige ontwikkeling van plangebied Meerstad: de Agenda voor de Toekomst 2050. Op dit moment zijn er vier wijken: Meeroevers, Tersluis, Groenewei en De Zeilen. Wil je meer weten over de toekomst van Meerstad en omgeving? Dan kun je terecht op de speciale Toekomst website.
Algemeen
-
In Meerstad maken we veel gebruik van wadi’s. Een wadi is een groene ‘greppel’ die regenwater afvoert. Voornaamste reden om voor wadi’s te kiezen is het verkrijgen van een vertraagde afvoer van hemelwater richting het Woldmeer en het zoveel mogelijk infiltreren van het hemelwater in de ondergrond ter voorkoming van verdroging. De wadi’s zijn op een dusdanige wijze ingericht dat bij langdurige regenval er overstortkolken ontstaan die een snellere afvoer van het water mogelijk maken. Bij langdurige regenval kunnen de wadi’s wat langer nat blijven en plassen vertonen, maar zodra het droog is, zakt het hemelwater binnen enkele dagen in de ondergrond via het infiltratieriool die onder in de wadi aanwezig is. Het kan zijn dat net aangelegde wadi’s nog niet gelijk goed werken. Dit komt doordat er nog geen volgroeide vegetatie is door het ontbreken van structuur in de grond. Dit heeft tijd nodig.
-
Bureau Meerstad is tot 3 jaar na het aanplanten van de hagen verantwoordelijk voor het onderhoud van de hagen, grenzend aan het openbare gebied. Na drie jaar is de bewoner zelf verantwoordelijk voor het instant houden en onderhouden van de hagen.
-
Zodra een woonvlek woonrijp wordt gemaakt zullen de hagen en bomen, die mede zorgdragen voor het groene karakter in de wijk, in het eerstvolgende plantseizoen worden geplaatst.
-
Meerstad kent nog geen honden uitlaatplekken of losloopgebieden. Dit betekent dat alle honden aangelijnd moeten zijn en er wordt van de bewoners verwacht dat zij zelf de hondenpoep opruimen. Bureau Meerstad volgt hier in het beleid van de gemeente Groningen. In de toekomst zullen mogelijk wel losloopgebieden in Meerstad worden aangelegd. Kijk voor meer informatie op de pagina toekomstige voorzieningen.
Groen
-
De sluis is 6 meter breed en 30 meter lang. Voor het bedienen van de sluis met de brug maakt u gebruik van een zelfbedieningssleutel. U heeft hier slechts één sleutel voor nodig, die tevens te gebruiken is voor de verschillende vaarcircuits door de gehele provincie. De sleutel is voor bewoners en recreanten te verkrijgen bij diverse uitgifteplaatsen. Meer informatie over de uitgiftepunten vindt u op de pagina Het Woldmeer.
-
De gemiddelde waterdiepte van het meer is 1,50 meter.
-
Er kan op een groot deel van het meer worden gerecreëerd. De gedeeltes van het meer die niet beschikbaar zijn voor recreatie zullen door middel van een boeienlijn worden afgebakend. De boeienlijn ‘beweegt’ mee met de werkzaamheden en zal dus mogelijk gedurende het seizoen verschuiven. Recreëren op het Woldmeer is en blijft volledig op eigen risico. Kijk op de pagina Het Woldmeer voor meer informatie.
-
Het Woldmeer in Meerstad is aangesloten op het Slochterdiep door middel van een vaarverbinding. Gedurende het vaarseizoen (april-oktober) kunnen bewoners en recreanten met een bootje varen tussen Groningen en Meerstad en de omgeving.
-
De verhouding tussen natuur en wonen in Meerstad zal uniek zijn. Twee derde van het gebied wordt namelijk natuur en water en slechts een derde van de oppervlakte wordt ingericht voor woningbouw. Meerstad is ons antwoord op de vraag naar groenstedelijk wonen in de regio. De geneugten van de stad met de voordelen van het buiten wonen.
-
Het waterrijke gebied Meerstad wordt in meerdere fasen gerealiseerd. Dit geldt ook voor het Woldmeer. Deze wordt gefaseerd uitgegraven, afhankelijk van de ontwikkelingsrichting van de verschillende woongebieden.
Natuur en water
-
De speellocaties worden samen met de bewoners ingericht. De keuze voor de toestellen zal op basis van een aantal uitgewerkte varianten in samenspraak met de bewoners plaatsvinden. Er komen in Meerstad speellocaties voor verschillende leeftijdscategorieën.
-
De speellocaties worden ingericht zodra het desbetreffende gebied woonrijp wordt gemaakt.
Spelen
-
Ja, er worden vrije kavels (bouwkavels) uitgegeven door Bureau Meerstad. Kijk voor de beschikbaarheid op de pagina zelfbouwkavels. De vrijheid die men heeft t.a.v. de woningontwikkeling op de kavel is vastgesteld in een beeldkwaliteitplan + een uitwerkingsplan per woongebied.
-
De eisen voor de bebouwing op de vrije kavels staan in het beeldkwaliteitsplan. Deze is te downloaden via onze website. Uiteraard lichten wij alles graag toe in een persoonlijk gesprek.
-
Meerstad wordt een groene, waterrijke en energiezuinige wijk. Om kwalitatief hoogwaardige, toekomstbestendige en comfortabele woningen te kunnen bouwen en het gebruik van duurzame energie te stimuleren, wordt zowel in Meeroevers als Tersluis geen gas aangelegd. Verwarming en ook koeling van de woning vindt plaats op een alternatieve manier. Bij projectmatige woningbouw is de meest gekozen variant de warmtepomp op aard- of luchtwarmte. Bouwt u zelf dan is er nog een groot scala aan andere alternatieven mogelijk zoals houtgestookte cv palletkachels etcetera.
-
Ja, op dit moment zijn er al huurwoningen in de wijk Meeroevers en de wijk Tersluis. Ook komen er huurwoningen in de wijk Groenewei en De Zeilen. Echter, vanwege de grote belangstelling overstijgt de vraag hier op dit moment het aanbod. Op termijn zullen er in Meerstad meer mogelijkheden worden aangeboden in het huursegment. Dit betreft zowel sociale woningbouw als vrije sector huur (alle woningen die boven de huursubsidiegrens vallen). Kijk voor meer informatie op de pagina Huurwoningen.
-
In Meerstad worden gevarieerde woonmilieus gerealiseerd en er wordt een breed woningsegment aangeboden. Hierbij kunt u denken aan o.a. rijwoningen, tweekappers, vrijstaande woningen, appartementen, waterwoningen en vrije kavels. Er zijn volop keuzemogelijkheden en wonen in Meerstad is bereikbaar voor iedereen. Kijk voor meer informatie bij het actuele woning- en kavelaanbod voor nieuwbouwprojecten, zelfbouwkavels of huurwoningen.
-
De woningen in Meerstad worden conform de op dat moment geldende randvoorwaarden van de Nationale praktijkrichtlijn gebouwd.
-
De gemiddelde kavelgrootte in heel Meerstad is ruim, maar varieert per wijk.