Over Meerstad

Over Meerstad

Het mooiste en groenste stadsdeel
van Groningen

Meerstad staat voor ‘woongeluk’ in de ruimste zin van het woord. Hier geen verkeer dat raast, maar riet dat ruist. Bekend om de ruimte, het groen en het Woldmeer. De plek waar kinderen zorgeloos kind zijn, waar vitaal leven gestimuleerd wordt en waar duurzaamheid de normaalste zaak van de wereld is. Hier woon je in het meest groene en waterrijke stadsdeel van Groningen aan de rand van het schitterende Woldmeer. In een huis dat past bij jou. Want of je nu zoekt naar een rijwoning, eilandvilla, waterwoning of een levensloopbestendig huis, iedereen vindt een droom(t)huis in Meerstad.

Onze visie op woongeluk

Het is niet voor niets dat het overgrote deel van Meerstad uit natuur en water bestaat. Het is onze overtuiging dat de ruimte, de natuur en de vrije uitzichten over het prachtige Woldmeer een belangrijke rol spelen in het woongeluk van onze inwoners. Waar je ook woont in Meerstad, het Woldmeer en de natuur zijn altijd dichtbij. Wij zorgen ervoor dat dit bij iedere nieuwe ontwikkeling ook zo blijft. En dat met de binnenstad van Groningen op fietsafstand.

Wonen, natuur en het Woldmeer

De basisingrediënten van Meerstad zijn water, natuur en wonen. Iedere woonbuurt belooft een andere ervaring. In sommige buurten staat vooral het water centraal, waar andere een groenere sfeer hebben en gericht zijn op het weidse omliggende landschap met haar ruige natuur. Maar ook de liefhebber van een compacte, gezellige woonbuurt kan een droomhuis vinden in Meerstad. Waar je je ook thuis voelt, Meerstad biedt altijd meer.
Bekijk hier de brochure.

Meerstad voorzieningen kaart

Onze wijken

 • Meeroevers

  22 minuten fietsen naar het centrum van Groningen

  Als je wil weten hoe het wonen in Meerstad echt is, kom dan eens kijken in Meeroevers. Dat deel van Meerstad is al bijna klaar. Inmiddels wonen er zo’n 1345 Meerstadjers erg gelukkig. Meeroevers ligt in het centrale westelijke deel van Meerstad, tussen het Woldmeer en de Hoofdweg richting Harkstede. In de wijk is een basisschool, een kinderopvang en een gezondheidscentrum. Meeroevers heeft veel speeltuinen, een moestuin en een populair natuurstrandje waar je kunt kajakken, suppen, zonnen en zwemmen.

  Bekijk woningen Meeroevers
  Bekijk kavels Meeroevers

 • Tersluis

  25 minuten fietsen naar het centrum van Groningen

  Tersluis ligt ten noorden van het Woldmeer, naast Park Meerstad en aan de open vaarverbinding tussen stad en wad.  Bijzondere trekpleisters van Tersluis worden de sluis en de haven. Hier komt een gezellig dorpsplein bestemd voor winkeltjes en een terras. In de haven is plek voor boten van bewoners en passanten.

  Bekijk woningen Tersluis
  Bekijk kavels Tersluis

 • Groenewei

  20 minuten fietsen naar het centrum van Groningen

  Groenewei ligt tussen de wijken Meeroevers en Tersluis naast Park Meerstad en het Woldmeer. Je woont ook hier midden in de natuur en toch fiets je in slechts 20 minuten naar het centrum van de stad. De wijk is nog in ontwikkeling, maar wordt rijk aan groene binnenplaatsen en dorpse straatjes die verbonden worden door een zogenaamde slowlane, een route voor langzaam verkeer. Het wordt een veilige en gezellige wijk door de vele openbare groene ruimtes waar kinderen kunnen spelen en waar je lekker kunt ontspannen. In totaal komen er zo’n 350 woningen in Groenewei te staan.

  Bekijk hier de brochure
  Bekijk kavels Groene Hoven
  Bekijk kavels Groene Singel

 • De Zeilen

  25 minuten fietsen naar het centrum van Groningen

  De Zeilen verrijst in het noordoosten van Meerstad naast Tersluis tussen de sluisverbinding en natuurlijkgebied Harksteder Broeklanden. Hier is in totaal ruimte voor 600 woningen. De wijk wordt in fases ontwikkeld. In 2019 zijn we gestart met de eerste fase. Dit eerste westelijke deel biedt ruimte voor 150 woningen waaronder 70 ruime eilandkavels voor halfvrijstaande en vrijstaande woningen en ook bijzondere woningtypes zoals boothuizen. In 2020 zijn we gestart met fase 2. In fase 2 van deze waterrijke wijk komen naast eilandkavels ook rijwoningen, sociale huurwoningen, appartementen en meer.
  Bekijk hier de brochure Scheepslanden
  Bekijk hier de brochure Brikland en Zeilanden
  Bekijk kavels Brikland
  Bekijk kavels Zeilanden
  Bekijk kavels Scheepslanden

Voorzieningen

 • P+R Meerstad ligt aan de Driebondsweg. De gratis Park and Ride heeft ongeveer vierhonderd parkeerplaatsen. Er zijn fietskluizen en overdekte, afgesloten fietsenstallingen voor bedrijven.  QLink lijn 5 rijdt vanaf Tersluis langs het UMCG en het centrum naar het Centraal station Groningen.

  Het terrein wordt nog uitgebreid met een overkapte wachtruimte, een toiletvoorziening, een overkapping met zonnepanelen en laadpalen voor elektrische auto’s. Voor meer informatie over de P+R Meerstad kijkt u op de site van Groningen Bereikbaar of gemeente Groningen.

 • Bewoners en bezoekers hebben via de sluis een directe vaarverbinding met de stad en het uitgebreide regionale watergebied van Groningen en het Woldmeer. De sluis is 6 meter breed en 30 meter lang en wordt bediend met een zelfbedieningssleutel verkrijgbaar bij een van de ophaalpunten.

  Het Woldmeer bereikt u via het Eemskanaal en het Slochterdiep. Het vaarseizoen 2018 loopt van dinsdag 1 mei tot maandag 1 oktober. Voordat u gaat genieten van de mogelijkheden van waterrecreatie in, op of rond het meer, raden we u aan om kennis te nemen van de Spelregels voor recreëren op het Woldmeer die dit seizoen van toepassing zijn.

 • Vanaf het prille begin van Meerstad is er een basisschool in de wijk Meeroevers; Samenwerkingsschool Meeroevers. In de zomer van 2020 opent een tweede school de deuren: Integraal KindCentrum Groenewei.

  Samenwerkingsschool Meeroevers
  De school is gehuisvest in een semipermanent, modern schoolgebouw. De school is aangesloten bij schoolbestuur VCOG en heeft een algemeen bijzondere identiteit, dat wil zeggen dat er ruimte is voor zowel de christelijke als de openbare identiteit. SKSG biedt op deze locatie kinderopvang (locatie Krullevaar).  Komend jaar groeit de samenlevingsschool door naar ongeveer 450 leerlingen, die verdeeld zijn over 14 groepen. Vanwege het groeiend aantal leerlingen, wordt de semipermanente huisvesting verder uitgebreid.

  Integraal KindCentrum Groenewei
  In de wijk Groenewei start in de zomer van 2020 Integraal KindCentrum (IKC) Groenewei. Het IKC is een samenwerking tussen SKSG en Openbaar Onderwijs Groningen en biedt openbaar onderwijs en opvang aan kinderen van 0 tot 13 jaar. Dit gebeurt onder één dak, met één team en één visie op ontwikkeling en onderwijs. Er is veel aandacht voor actief leren, duurzaamheid, cultuur en natuur. Het leren speelt zich grotendeels af op instructieplekken, leerpleinen én buiten in de omgeving van Groenewei.  Wilt u meer weten over onderwijs op IKC Groenewei? Neem dan contact op met project-directeur Wieke Zondervan, w.zondervan@o2g2.nl.

  IKC Groenewei start in 2020 in semipermanente huisvesting aan de Texelaar, naast de locatie waar het permanente IKC gerealiseerd gaat worden. Naar verwachting is de nieuwbouw voor IKC Groenewei begin 2022 gereed. Download hier de folder van IKC Groenewei.

 • Ontwikkeling en gymzaal
  De wijk Groenewei is momenteel in ontwikkeling en ligt centraal tussen de wijken Meeroevers en Tersluis. De planning van de nieuwbouw van IKC Groenewei loopt gelijk met de bouwplannen in de wijk. In de huidige plannen krijgt IKC Groenewei een dubbele gymzaal, waardoor deze buiten schooltijden door inwoners van Meerstad en door sportverenigingen gebruikt kan worden. Besluitvorming over de financiering moet nog plaatsvinden

 • Naast de basisschool is er ook  een kinderdagopvang en peuterspeelzaal voor kinderen van 0 tot 4 jaar en buitenschoolse opvang voor kinderen van 4 tot 13 jaar. De opvang wordt verzorgd door SKSG Krullevaar en bevindt zich naast de Samenwerkingsschool in Meeroevers midden in de groene omgeving van Meerstad. De Krullevaar is in het beheer van Stichting Kinderopvang Stad Groningen.

  Voor de BSO geldt dat de kinderen van Samenwerkingsschool Meeroevers worden opgehaald. Ook kinderen van andere basisscholen zijn welkom. Het kindercentrum is kleinschalig en biedt veel ruimte, zowel binnen als buiten. De opvang is geopend van maandag tot en met vrijdag van 07.30 tot 18.00 uur. Voor vragen en advies kan je telefonisch contact opnemen via 050 230 60 62 of mailen naar krullevaar@sksg.nl.

 • Het Gezondheidscentrum biedt de bewoners van Meerstad en de omliggende dorpen een uitgebreid centrum, waar ze met diverse hulpvragen terecht kunnen. Deze zorgaanbieders houden hier hun spreekuur of uitdeelpost:

  • Boots apotheek Lewenborg
  • Fysio- en manuele therapie de Woldstreek
  • Verloskundigenpraktijk Laif
  • Bekkenfysiotherapie Nexus Fysio
  • Kiann Kindercoaching
  • Logopediepraktijk Meerstad • De Vlinder – LeerZorgGroei
  • Diëtiste – Previstas Nederland B.V.

  Voor een huisarts kun je terecht bij Huisartenpraktijk Lewenborg.

 • Tijdens het vaarseizoen is het strandtentje op strand Meeroevers geopend. In de zomervakantie kan je hier iedere dag terecht voor een frisje, ijsje of (warme) snack. Buiten de zomervakantie is de strandtent geopend op woensdag- en vrijdagmiddag en tijdens het weekend. Er is genoeg ruimte op het strand of aan de picknicktafels om te genieten van je hapje of drankje. Eventueel ook nog lekker beschut.

  De strandtent wordt beheerd door Knalverhuur BV en de mederwerkers verwelkomen tijdens het seizoen ook de Maisdoolhof bezoekers. Voor park Meerstad zijn er plannen voor een permanent horeca paviljoen maar tot die tijd kan je genieten van lekkere snacks op strand Meeroevers.

 • Vanaf 2021/2022 kun je je dagelijkse boodschappen bij de plaatselijke supermarkt in Meerstad doen. De supermarkt komt vlakbij de tweede geplande basisschool, in het oosten van Groenewei. Tussen de school en de supermarkt ligt straks een openbaar plein waar je kunt parkeren. De inrichting hiervan sluit mooi aan op de groene hoven en zal op rustige tijdstippen aanvoelen als een verlenging van de groene wereld in Groenewei.

  We zijn druk bezig met de ontwikkelingen van de supermarkt. Het is nog niet bekend welke supermarktketen hier de eerste supermarktlocatie van Meerstad gaat innemen. Meer informatie hierover volgt te zijner tijd.

 • In de wijk Meeroevers zijn al talrijke mogelijkheden om lekker te spelen in een van de speeltuinen of gewoon in de natuur, maar sinds 2019 is er ook een grotere speel- en moestuin. Bij het ontwerp zijn de kinderen in de wijk actief betrokken. De speeltuin is ruim opgezet en bevat mooie natuurlijke speelelementen. De moestuin is ingericht door de moestuinvereniging, die ook het moestuincomplex beheerd.

  De speel- en moestuin ligt aan de Woldmeerweg.

Recreatie

 • Strand Meeroevers

  Tussen het Maisdoolhof en de uitkijktoren ligt het natuurstrandje van Meeroevers. Een kleinschalig recreatiestrand met alle voorzieningen voor een leuke en actieve dag. Hier kun je naast supboarden en kajakken ook zwemmen, zonnen, kiten, windsurfen, beachvolleyballen én vooral ontspannen! Bewoners zeggen niet voor niets dat het voelt alsof je in Meerstad iedere dag vakantie hebt. Lees meer.

 • Park Meerstad

  Park Meerstad is het grootste openbare land-art project van Nederland. Het unieke ontwerp voor het park komt uit handen van beeldend kunstenaar Jeroen Doorenweerd en Mathijs Dijkstra van MD Landschapsarchitecten. De ontwikkeling van het park is een samenwerking tussen het Centrum Beeldende Kunst (CBK Groningen), gemeente Groningen en Bureau Meerstad, én ook de bewoners hadden een stem in het geheel! In Park Meerstad komen kunst en natuur samen. Lees meer.

 • Het Woldmeer

  Het Woldmeer is een aantrekkelijk recreatiemeer, dat in alle seizoenen veel te bieden heeft. U kunt er wandelen, fietsen, zwemmen, zeilen en varen. En in de winter natuurlijk schaatsen. Het meer wordt in oppervlakte groter dan het Paterswoldsemeer en, door de vele eilanden die er komen, intiemer van sfeer dan het Zuidlaardermeer. Aan de westoever komen tal van pleisterplekken waaronder een strand en een mogelijke horecagelegenheid. Lees meer.

 • Vaarrecreatie

  Bewoners hebben via de vaarverbinding een directe verbinding met de stad en het uitgebreide regionale watergebied en ook recreanten kunnen genieten van het veelzijdige Woldmeer. Om Meerstad te bereiken vaart u via het Eemskanaal en het Slochterdiep richting het Woldmeer. Via de 30 meter lange en 6 meter brede sluis vaart u zo het Woldmeer op. Hier ervaart u onmiddellijk de sfeer die zo kenmerkend is voor Meerstad: een afwisselend beeld met water en natuureilanden, waarop vogels kunnen nestelen, met afwisselende doorkijkjes, vergezichten en besloten ruimtes. Een uniek vaargebied dus! Lees meer.

 • Wandel- en fietsnetwerk

  Meerstad, Middelbert en Engelbert hebben hun eigen ommetje! Ommetjes zijn korte wandelroutes, die door Landschapsbeheer Groningen en bewoners zijn uitgezet in en rond hun dorp in de provincie Groningen. Vaak lopen ze over historische paden. Ommetjes maken het landschap toegankelijk en beleefbaar. Voor bewoners zijn het heerlijke zondagmiddag- en zomeravondwandelingen, voor bezoekers een ontspannen en leuke manier om de provincie te ontdekken.

 • Het Maisdoolhof

  Het Maisdoolhof Meerstad is bijna 3 voetbalvelden groot en telt maar liefst 4 km aan paden. Genoeg ruimte voor speurneuzen om lekker rond te dwalen. Het doolhof ligt pal naast strand Meeroevers. Een kleinschalig recreatiestrand met alle voorzieningen voor een leuke en actieve dag. Een wandeling door het doolhof, suppen of kajakken op het Woldmeer en een kijkje vanaf de uitkijktoren is een belevenis voor jong en oud! Voor de allerjongste speurders is er ook een klein doolhof, waarin ze op zoek kunnen gaan naar de dieren van Meerstad. En op het strand naast het doolhof is er voor hen alle gelegenheid om lekker te spelen in de zandbak en te klimmen en klauteren op boomstammen. Lees meer.

“Eigenlijk zijn we er wel een beetje trots op dat we tot de eerste bewoners van Meerstad behoren.”
Cynthia Toh 34 jaar, doktersassistente
“In meerstad voel ik mij thuis. De stad is dichtbij, het is veilig voor de kinderen en er zijn genoeg voorzieningen.”
Karen Visser 34 jaar, HR bij het SNN

“We hoeven er nu niet meer op uit, maar nemen vanaf onze steiger zo een duik in het water.”
“We hoeven er nu niet meer op uit, maar nemen vanaf onze steiger zo een duik in het water.”
Peter Jager 45 jaar, manager Dienst Uitvoering Onderwijs

Ligging en bereikbaarheid

Meerstad ligt tussen de stad Groningen en het natuurrijke landschap van Slochteren. Door deze bijzondere ligging vormt Meerstad een schakel tussen  natuurgebied ’t Roegwold en de natuur rond en boven het Zuidlaardermeer in Groningen en in Drenthe. Meerstad brengt  het beste van meerdere werelden samen: je ervaart er de ruimte en de vrijheid, terwijl je omringd bent door alle hedendaagse woongemakken. Met prachtige natuurgebieden op fiets- en loopafstand en tegelijkertijd het centrum van Groningen, met musea, restaurants en winkels, om de hoek. In de omgeving van Harkstede, nabij Meerstad, vind je vele sportmogelijkheden waaronder tennis, voetbal, fitness en zwemmen. Een ideale combinatie!  Tussen Meerstad en de oostelijke ringweg komt een nieuwe snelle auto- en fietsverbinding wat de reistijden vanaf 2021 nog korter maakt.
Groningen ligt op 7 km afstand. Zo snel ben je in het centrum van Groningen:
 • 14 minuten met de auto
 • 20 minuten met de fiets
 • 20 minuten met de bus
 • 80 minuten wandelen

Feiten en cijfers

 • 2601
  Meerstadjers
 • 1702
  Volwassenen
 • 428
  50-plussers in Meerstad
 • 899
  Kinderen
 • 157
  Pubers
 • 789
  Opgeleverde woningen
 • 164
  Woningen in aanbouw
 • Bijgewerkt op 31 augustus 2021

Uitgelichte Projecten en kavels