Over Meerstad

Over Meerstad

Het mooiste en groenste stadsdeel
van Groningen

Meerstad staat voor ‘woongeluk’ in de ruimste zin van het woord. Hier geen verkeer dat raast, maar riet dat ruist. Bekend om de ruimte, het groen en het Woldmeer. De plek waar kinderen zorgeloos kind zijn, waar vitaal leven gestimuleerd wordt en waar duurzaamheid de normaalste zaak van de wereld is. Hier woon je in het meest groene en waterrijke stadsdeel van Groningen aan de rand van het schitterende Woldmeer. In een huis dat past bij jou. Want of je nu zoekt naar een rijwoning, eilandvilla, waterwoning of een levensloopbestendig huis, iedereen vindt een droom(t)huis in Meerstad.

Onze visie op woongeluk

Het is niet voor niets dat het overgrote deel van Meerstad uit natuur en water bestaat. Het is onze overtuiging dat de ruimte, de natuur en de vrije uitzichten over het prachtige Woldmeer een belangrijke rol spelen in het woongeluk van onze inwoners. Waar je ook woont in Meerstad, het Woldmeer en de natuur zijn altijd dichtbij. Wij zorgen ervoor dat dit bij iedere nieuwe ontwikkeling ook zo blijft. En dat met de binnenstad van Groningen op fietsafstand.

Wonen, natuur en het Woldmeer

De basisingrediënten van Meerstad zijn water, natuur en wonen. Iedere woonbuurt belooft een andere ervaring. In sommige buurten staat vooral het water centraal, waar andere een groenere sfeer hebben en gericht zijn op het weidse omliggende landschap met haar ruige natuur. Maar ook de liefhebber van een compacte, gezellige woonbuurt kan een droomhuis vinden in Meerstad. Waar je je ook thuis voelt, Meerstad biedt altijd meer.
Bekijk hier de brochure.

Interactieve kaart

Hieronder vind je de interactieve kaart van Meerstad en omgeving. De kaart geeft je een overzicht van (toekomstige) werkzaamheden en voorzieningen. Het is mogelijk dat niet alle (toekomstige) werkzaamheden en voorzieningen op de kaart staan, de kaart wordt regelmatig bijgewerkt.

Klik hier om bovenstaande kaart in een groter scherm te openen.

Toekomst van Meerstad en omgeving

Over de toekomst van plangebied Meerstad hebben we uitgebreid nagedacht en gepraat met honderden mensen: inwoners van het gebied, ondernemers, leden van belangenorganisaties en bestuurders en medewerkers van gemeenten. De Agenda voor de Toekomst, met daarin het Wensbeeld voor 2050 is het resultaat van onze gezamenlijke kennis, ideeën en wensen. De gemeenteraden van Groningen en Midden-Groningen hebben de Agenda vastgesteld. Nu gaan we stap voor stap het plangebied verder ontwikkelen. Daarbij is er ruimte voor inwoners van het gebied om mee te denken. Wil je meer weten over de toekomst van Meerstad en omgeving? Dan kun je terecht op de speciale Toekomst website.

Onze wijken

 • Meeroevers

  22 minuten fietsen naar het centrum van Groningen

  Als je wil weten hoe het wonen in Meerstad echt is, kom dan eens kijken in Meeroevers. Dat deel van Meerstad is al klaar. Inmiddels wonen er vele Meerstadjers erg gelukkig. Meeroevers ligt in het centrale westelijke deel van Meerstad, tussen het Woldmeer en de Hoofdweg richting Harkstede. In de wijk is een basisschool, een kinderopvang en een gezondheidscentrum. Meeroevers heeft veel speeltuinen, een moestuin en een populair natuurstrandje waar je kunt kajakken, suppen, zonnen en zwemmen.

 • Tersluis

  25 minuten fietsen naar het centrum van Groningen

  Tersluis ligt ten noorden van het Woldmeer, naast Park Meerstad met strand en speelgelegenheden en aan de open vaarverbinding tussen stad en wad. De supermarkt ligt om de hoek.

 • Groenewei

  20 minuten fietsen naar het centrum van Groningen

  Groenewei ligt tussen de wijken Meeroevers en Tersluis naast Park Meerstad en het Woldmeer. Je woont ook hier midden in de natuur en toch fiets je in slechts 20 minuten naar het centrum van de stad. De wijk is nog in ontwikkeling, maar wordt rijk aan groene binnenplaatsen en dorpse straatjes die verbonden worden door een zogenaamde slowlane, een route voor langzaam verkeer. Het wordt een veilige en gezellige wijk door de vele openbare groene ruimtes waar kinderen kunnen spelen en waar je lekker kunt ontspannen. In totaal komen er zo’n 350 woningen in Groenewei te staan.

  Lees meer over Groenewei
  Bekijk hier de brochure

 • De Zeilen

  25 minuten fietsen naar het centrum van Groningen

  De Zeilen verrijst in het noordoosten van Meerstad naast Tersluis tussen de sluisverbinding en natuurlijkgebied Harksteder Broeklanden. Hier is in totaal ruimte voor 600 woningen. De wijk wordt in fases ontwikkeld. In 2019 zijn we gestart met de eerste fase. Dit eerste westelijke deel biedt ruimte voor 150 woningen waaronder 70 ruime eilandkavels voor halfvrijstaande en vrijstaande woningen en ook bijzondere woningtypes zoals boothuizen. In 2020 zijn we gestart met fase 2. In fase 2 van deze waterrijke wijk komen naast eilandkavels ook rijwoningen, sociale huurwoningen, appartementen en meer.

  Lees meer over De Zeilen

Voorzieningen

 • P+R Meerstad ligt aan de Driebondsweg. De gratis Park and Ride heeft ongeveer vierhonderd parkeerplaatsen. Er  is een overkapte wachtruimte, er zijn laadpalen voor elektrische auto’s, fietskluizen en overdekte, afgesloten fietsenstallingen voor bedrijven.  QLink lijn 5 rijdt vanaf Tersluis langs het UMCG en het centrum naar het Centraal station Groningen.

  Voor meer informatie over de P+R Meerstad kijk je op de site van Groningen Bereikbaar of gemeente Groningen.

 • Bewoners en bezoekers hebben via de sluis een directe vaarverbinding met de stad en het uitgebreide regionale watergebied van Groningen en het Woldmeer. De sluis is 6 meter breed en 30 meter lang en wordt bediend met een zelfbedieningssleutel verkrijgbaar bij een van de ophaalpunten. De ophaalpunten vind je in de brochure ‘Varen in de provincies Groningen en Drenthe op de pagina van Provincie Groningen.

  Het Woldmeer bereik je via het Eemskanaal en het Slochterdiep. Het vaarseizoen van Meerstad loopt van 1 april tot 1 oktober. Het vaarseizoen van de Provincie Groningen loopt van 1 mei tot 1 oktober. Voordat je gaat genieten van de mogelijkheden van waterrecreatie in, op of rond het meer, raden we je aan om kennis te nemen van de Spelregels voor recreëren op het Woldmeer die dit seizoen van toepassing zijn. Deze spelregels en meer informatie vind je op de pagina Het Woldmeer.

 • Vanaf het prille begin van Meerstad is er een basisschool in de wijk Meeroevers; Samenwerkingsschool Meeroevers. In de zomer van 2020 heeft een tweede school de deuren geopend: Integraal KindCentrum Groenewei.

  Samenwerkingsschool Meeroevers
  De school is gehuisvest in een semipermanent schoolgebouw. De school is aangesloten bij schoolbestuur VCOG en heeft een algemeen bijzondere identiteit, dat wil zeggen dat er ruimte is voor zowel de christelijke als de openbare identiteit. SKSG biedt op deze locatie kinderopvang (locatie Krullevaar). Vanwege het groeiend aantal leerlingen, wordt de semipermanente huisvesting verder uitgebreid. Kijk voor meer informatie op de website van Samenwerkingsschool Meeroevers.

  Integraal KindCentrum Groenewei
  In de wijk Groenewei is in 2020 Integraal KindCentrum (IKC) Groenewei geopend. Het IKC is een samenwerking tussen SKSG en Openbaar Onderwijs Groningen en biedt openbaar onderwijs en opvang aan kinderen van 0 tot 13 jaar. Dit gebeurt onder één dak, met één team en één visie op ontwikkeling en onderwijs. Er is veel aandacht voor actief leren, duurzaamheid, cultuur en natuur. Het leren speelt zich grotendeels af op instructieplekken, leerpleinen én buiten in de omgeving van Groenewei.  Kijk voor meer informatie op de website van IKC Groenewei.

  IKC Groenewei is gestart in een semipermanente huisvesting aan de Texelaar, naast de locatie waar het permanente IKC gerealiseerd gaat worden. Naar verwachting is de nieuwbouw voor IKC Groenewei halverwege 2024 gereed.

 • Sportzaal IKC Groenewei
  Sportzaal Groenewei is eigendom van de Gemeente Groningen en is gelegen in Groenewei. Het bouwjaar van de sportzaal is 2024 en de afmeting is 22 bij 33 meter en hij is 7 meter hoog.

  De sportzaal kun je van maandag tot en met vrijdag en in de weekenden huren en is geschikt voor diverse zaalsporten, zoals basketbal, badminton, volleybal en gymnastiek. Standaard aanwezig in de sportzaal: ringenstel, klimrek en -touw, baskets, volleybalnet en materiaal voor gymnastiek. Meer informatie vind je in het nieuwsbericht van sport050. of op de pagina sport locaties van sport050.

   

 • SKSG Krullevaar in Meeroevers
  Naast de basisschool in Meeroevers is er ook een kinderdagopvang en peuterspeelzaal voor kinderen van 0 tot 4 jaar en buitenschoolse opvang voor kinderen van 4 tot 13 jaar. De opvang wordt verzorgd door SKSG Krullevaar en bevindt zich naast de Samenwerkingsschool in Meeroevers midden in de groene omgeving van Meerstad. De Krullevaar is in het beheer van Stichting Kinderopvang Stad Groningen. Kijk voor meer informatie op de website van SKSG Krullevaar.

  SKSG Groenewei
  IKC Groenewei is schooljaar 2020 gestart met onderwijs en kinderopvang in Meerstad. Een integraal kindcentrum is dé plek om te leren en te spelen voor kinderen van 0 – 13 jaar. Hier vind je kinderopvang en onderwijs onder één dak, vloeiend georganiseerd. Dat betekent veel individuele aandacht voor je kind en een aanbod op maat. Op de buitenschoolse opvang gaan we het een stapje verder met de stof tijdens: hier brengen we het geleerde in de praktijk, bijvoorbeeld lekker buiten in de natuur. Kijk voor meer informatie op de website van SKSG Groenewei.

 • Het Gezondheidscentrum biedt de bewoners van Meerstad en de omliggende dorpen een uitgebreid centrum, waar ze met diverse hulpvragen terecht kunnen.  Kijk voor alle zorgaanbieders op de website van het Gezondheidscentrum.

 • Horeca strand Meeroevers
  In 2021 is horecagelegenheid Het StrandHuis geopend op Strand Meeroevers. Het StrandHuis is het hele jaar open en is een horecagelegenheid waar je kunt lunchen, loungen en dineren. Kijk voor meer informatie op de website van Het StrandHuis.

  Horeca SuperHub Groenewei
  Paviljoen Hallo is een ontmoetingsplek waar de Aziatische, lokale en internationale keuken elkaar aanvullen. Sushi, pokebowls, streetfood, maar ook Anneke’s nostalgische broodjes hebben een plek op de kaart. Kijk voor meer informatie op de website van Paviljoen Hallo.

  Horeca Park Meerstad
  Horecagelegenheid Het StrandHuis heeft een vergunning gekregen voor een kiosk in Park Meerstad. De kiosk is geopend tijdens mooie zomerse dagen. Op dit moment is er nog niks bekend over een permanente horecavoorziening in Park Meerstad.

 • In november 2022 is Jumbo supermarkt geopend in de SuperHub Meerstad. De supermarkt in Meerstad is onderdeel van de Maripaan Groep. De supermarkt ligt vlakbij de tweede geplande basisschool, in het oosten van Groenewei. Tussen de school en de supermarkt ligt een openbaar plein waar je kunt parkeren. De inrichting hiervan sluit mooi aan op de groene hoven en zal op rustige tijdstippen aanvoelen als een verlenging van de groene wereld in Groenewei.

 • In de wijk Meeroevers zijn talrijke mogelijkheden om lekker te spelen in een van de speeltuinen of gewoon in de natuur. Ook is er ook een grotere speel- en moestuin aam de Woldmeerweg. Bij het ontwerp zijn de kinderen in de wijk actief betrokken. De speeltuin is ruim opgezet en bevat mooie natuurlijke speelelementen. In overleg met jongeren is er ook een sportcontainer geplaatst aan de Woldmeerweg. Wil je hier gaan sporten? Dan kun je bij de gemeente Groningen een code aanvragen om de container te openen.  Je kunt hiervoor bellen naar het algemeen telefoonnummer: 14050.

  De moestuin is ingericht door de moestuinvereniging, die ook het beheer van de moestuincomplex doet.

 • Meerstad is een wijk die groeit. Bij een groeiende wijk neemt logischerwijs ook de vraag naar voorzieningen toe. Wil je meer weten over de planning en de voortgang van de toekomstige voorzieningen in Meerstad? Kijk dan op deze pagina.

  Kijk voor een overzicht van alle voorzieningen zoals speeltuinen, bushaltes enzovoorts op onze Meerstad kaart.

Recreatie

 • Strand Meeroevers

  Tussen het Maisdoolhof en de uitkijktoren ligt het strand van Meeroevers. Een kleinschalig recreatiestrand met alle voorzieningen voor een leuke en actieve dag. Hier kun je naast supboarden en kajakken ook zwemmen, zonnen, kiten, windsurfen, beachvolleyballen én vooral ontspannen! Bewoners zeggen niet voor niets dat het voelt alsof je in Meerstad iedere dag vakantie hebt. Lees meer.

 • Park Meerstad

  Park Meerstad is het grootste openbare land-art project van Nederland. Het unieke ontwerp voor het park komt uit handen van beeldend kunstenaar Jeroen Doorenweerd en Mathijs Dijkstra van MD Landschapsarchitecten. De ontwikkeling van het park is een samenwerking tussen het Centrum Beeldende Kunst (CBK Groningen), gemeente Groningen en Bureau Meerstad, én ook de bewoners hadden een stem in het geheel! In Park Meerstad komen kunst en natuur samen en kun je ook lekker zwemmen. Lees meer.

 • Het Woldmeer

  Het Woldmeer is een aantrekkelijk recreatiemeer, dat in alle seizoenen veel te bieden heeft. Je kunt er wandelen, fietsen, zwemmen, zeilen en varen. En in de winter natuurlijk schaatsen. Het meer wordt in oppervlakte groter dan het Paterswoldsemeer en, door de vele eilanden die er komen, intiemer van sfeer dan het Zuidlaardermeer. Aan de westoever vind je vele trekpleisters waaronder een strandje en een horecagelegenheid.  Lees meer.

 • Vaarrecreatie

  Bewoners hebben via de vaarverbinding een directe verbinding met de stad en het uitgebreide regionale watergebied en ook recreanten kunnen genieten van het veelzijdige Woldmeer. Om Meerstad te bereiken vaart u via het Eemskanaal en het Slochterdiep richting het Woldmeer. Via de 30 meter lange en 6 meter brede sluis vaart u zo het Woldmeer op. Hier ervaar je onmiddellijk de sfeer die zo kenmerkend is voor Meerstad: een afwisselend beeld met water en natuureilanden, waarop vogels kunnen nestelen, met afwisselende doorkijkjes, vergezichten en besloten ruimtes. Een uniek vaargebied dus! Lees meer.

 • Wandel- en fietsnetwerk

  Meerstad, Middelbert en Engelbert hebben hun eigen ommetje! Ommetjes zijn korte wandelroutes, die door Landschapsbeheer Groningen en bewoners zijn uitgezet in en rond hun dorp in de provincie Groningen. Vaak lopen ze over historische paden. Ommetjes maken het landschap toegankelijk en beleefbaar. Voor bewoners zijn het heerlijke zondagmiddag- en zomeravondwandelingen, voor bezoekers een ontspannen en leuke manier om de provincie te ontdekken. Lees meer over wandelen en fietsen in en rondom Meerstad. Voor de sportieve fietsers is in 2023 Mountainbike Skillspark Meerstad geopend. Het Mountainbike Skillspark Meerstad is een uitdagend parcours met hoogteverschillen, haarspeldbochten en andere obstakels.

 • Het Maisdoolhof

  Het Maisdoolhof Meerstad is bijna 3 voetbalvelden groot en telt maar liefst 4 km aan paden. Genoeg ruimte voor speurneuzen om lekker rond te dwalen. Het doolhof ligt pal naast strand Meeroevers. Een kleinschalig recreatiestrand met alle voorzieningen voor een leuke en actieve dag. Een wandeling door het doolhof, suppen of kajakken op het Woldmeer en een kijkje vanaf de uitkijktoren is een belevenis voor jong en oud! Voor de allerjongste speurders is er ook een klein doolhof, waarin ze op zoek kunnen gaan naar de dieren van Meerstad. En op het strand naast het doolhof is er voor hen alle gelegenheid om lekker te spelen. Lees meer.

“Eigenlijk zijn we er wel een beetje trots op dat we tot de eerste bewoners van Meerstad behoren.”
Cynthia Toh 34 jaar, doktersassistente
“In meerstad voel ik mij thuis. De stad is dichtbij, het is veilig voor de kinderen en er zijn genoeg voorzieningen.”
Karen Visser 34 jaar, HR bij het SNN

“We hoeven er nu niet meer op uit, maar nemen vanaf onze steiger zo een duik in het water.”
“We hoeven er nu niet meer op uit, maar nemen vanaf onze steiger zo een duik in het water.”
Peter Jager 45 jaar, manager Dienst Uitvoering Onderwijs

Ligging en bereikbaarheid

Meerstad ligt tussen de stad Groningen en het natuurrijke landschap van Slochteren. Door deze bijzondere ligging vormt Meerstad een schakel tussen  natuurgebied ’t Roegwold en de natuur rond en boven het Zuidlaardermeer in Groningen en in Drenthe. Meerstad brengt  het beste van meerdere werelden samen: je ervaart er de ruimte en de vrijheid, terwijl je omringd bent door alle hedendaagse woongemakken. Met prachtige natuurgebieden op fiets- en loopafstand en tegelijkertijd het centrum van Groningen, met musea, restaurants en winkels, om de hoek. In de omgeving van Harkstede, nabij Meerstad, vind je vele sportmogelijkheden waaronder tennis, voetbal, fitness en zwemmen. Een ideale combinatie!
Groningen ligt op 7 km afstand. Zo snel ben je in het centrum van Groningen:
 • 14 minuten met de auto
 • 20 minuten met de fiets
 • 20 minuten met de bus
 • 80 minuten wandelen

Feiten en cijfers

 • 4136
  Meerstadjers
 • 2654
  Volwassenen
 • 606
  50-plussers in Meerstad
 • 1482
  Kinderen
 • 267
  Pubers
 • 1317
  Opgeleverde woningen
 • 57
  Woningen in aanbouw
 • Bijgewerkt op 8 april 2024

Uitgelichte Projecten en kavels