Varen in Meerstad

Varen in Meerstad

Recreatie in Meerstad

  1. Home
  2. Recreatie
  3. Varen in Meerstad

Vanuit het Woldmeer rechtstreeks

naar Stad en Wad

Het Woldmeer is de plek bij uitstek om lekker te varen, met bijvoorbeeld een sloep of zeilboot. Het meer wordt in oppervlakte groter dan het Paterswoldsemeer maar intiemer dan het Zuidlaardermeer. Door de vele eilandjes is de sfeer intiem terwijl de weidse uitzichten je een gevoel van ruimte geven. Kenmerkend voor het meer is het afwisselende beeld met water en natuureilanden, waarop vogels kunnen nestelen, met doorkijkjes, vergezichten en besloten ruimtes. Een uniek vaargebied dus!

De spelregels voor recreatie op en om het Woldmeer en uitleg over het bedienen van de sluis aan het Woldmeer vind je op de pagina Het Woldmeer. Ook kun je daar de brochure Varen in Groningen downloaden.

Vaarverbinding en sluis

Via de vaarverbinding en de sluis is er een directe verbinding met het uitgebreide regionale vaarwegennetwerk, vanuit hier vaar je rechtstreek naar Stad en Wad. Hierdoor hebben recreanten ook toegang tot het veelzijdige Woldmeer.

De sluis bevindt zich aan de noordkant van het meer en is 6 meter breed en 30 meter lang. Om de sluis te bedienen maak je gebruik van een zelfbedieningssleutel. Vanuit deze sluis vaar je het Slochterdiep op, een kleinschalig regionaal vaarwater met mooie groene oevers. Op het Slochterdiep ga je linksaf en vaar je via de Slochtersluis naar het Eemskanaal. Van hieruit heb je verbinding met alle de regionale en nationale vaarwegen.

Varen rondom de stad

Ga je bij de Slochtersluis linksaf het Eemskanaal op, dan vaar je zo de stad Groningen in. Onderweg kom je langs de Abel Tasmantoren, een mooi herkenningspunt. Je bevindt je dan meteen op een splitsing van waaruit je rechtdoor (de stadse grachten op), linksaf (in zuidelijke richting) of rechtsaf (in noordelijke richting) kunt.

Stadse grachten

Als je rechtdoor vaart ga je richting de grachten en vanaf hier ligt de stad aan je voeten. Vanuit een bootje beleef je de stad vanuit een heel ander perspectief en kom je op plekken waar je normaal niet zou komen. Aan de grachten liggen prachtige oude pandjes, leuke terrassen en ook de vele woonboten zijn het bekijken waard. Vooral op een warme dag is het heerlijk om door de grachten te toeren en te genieten van het uitzicht en de bedrijvigheid. Je komt van alles tegen, mensen die kanoën, suppen op een supboard, zwemmen of gewoon wat dobberen in een opblaasbootje. Wat te eten en drinken erbij en genieten maar.

Vanuit de grachten naar ander vaarwater

De grachten rondom de binnenstad staan in verbinding met kleinere vaarwegen. Zo kun je in zuidelijke richting het Noord-Willemskanaal op, via dit water kun je richting het sluisje dat toegang geeft tot het Paterswoldsemeer. Het kanaal loopt verder in zuidelijk richting Assen.

Ook kun je het Hoendiep (in westelijke richting) en het Reitdiep (in noordwestelijke richting) op. Het Hoendiep leidt je via Hoogkerk naar kleinere vaarwegen vanwaar uit je toegang hebt tot het Leekstermeer. Het Reitdiep kruist het Van Starkenborghkanaal en loopt verder naar boven langs Garnwerd richting de Waddenzee. Dit vaarwater meandert vrolijk door het Groningse landschap om uiteindelijk uit te monden in het Lauwersmeer. Vanuit hier kun je de Waddenzee op.

Andere vaarrichtingen vanuit de stad

Bij de splitsing van het vaarwater ter hoogte van de Abel Tasmantoren kun je linksaf en rechtsaf andere vaarrichtingen volgen.

Naar het Zuidlaardermeer

Linksaf, richting het zuiden, vaar je het Winschoterdiep op vanwaar je bij Waterhuizen linksaf naar het Zuidlaardermeer kunt. Vaar je op het Winschoterdiep dan kom je via Sappemeer, Zuidbroek en Scheemda bij Winschoten. Na Winschoten kun je het diep vervolgen en via Bad Nieuweschans kom je bij het aan de Dollard gelegen Nieuw Statenzijl uit. Deze route heeft geen verbinding met de Waddenzee.

De Friese meren verkennen

Rechtsaf vaar je het Van Starkenborghkanaal op. Dit kanaal wordt veel door vrachtschepen gebruikt en leid je in westelijke richting naar Friesland. Deze vaarroute doorkruist een heel aantal meren in Friesland en staat hierdoor in verbinding met alle Friese vaarwegen.

Varen op het Slochterdiep

Het Slochterdiep stamt uit 1659 en wordt tegenwoordig vooral gebruikt voor pleziervaart. Het is rustig vaarwater met mooi begroeide oevers en veel groen onderweg. Het Slochterdiep leidt je richting Oost Groningen, onderweg kom je langs de natuurgebieden Harksteder Broekland en ’t Roegwold. De vaarverbinding eindigt in Slochteren zelf, je bevindt je dan vlak bij de Fraeylemaborg. Dit landgoed is zeker een bezoekje waard.

Ga je halverwege het Slochterdiep linksaf dan vaar je het afwateringskanaal van Duurswold op. Deze route voert je door het natuurgebied ’t Roegwold en uiteindelijk kom je in het Schildmeer terecht. Aan het Schildmeer vind je een mooi zandstrand en twee jachthavens. Je kunt er een (zeil)boot, kano of fiets huren. Vanuit het Schilmeer kun je via een sluis het kanaal Groeve-Zuid op en verder varen naar Appingedam en Delfzijl.

Via het Eemskanaal naar Appingedam en Delfzijl

Via de Slochtersluis kom je in het Eemskanaal terecht. Ga je hier rechts dan vaar je via Appingedam naar Delfzijl. Vlak voor Appingedam kun je linksaf via een sluis het kanaal Groeve-Noord opvaren. Je komt op een splitsing terecht waar zich aan je rechterhand de Jachthaven Appingedam bevindt, vanuit hier kun je links of rechts het Damsterdiep op die je door het middeleeuwse centrum van Appingedam leidt. Vergeet niet langs de hangende keukens te varen!

Je kunt zowel via het Eemskanaal als vanuit Appingedam via het Damsterdiep naar Delfzijl varen. Wil je bij Delfzijl via de Eems de Waddenzee op dan kun je het beste de route via het Eemskanaal nemen, dan kom je in de haven van Delfzijl terecht van waaruit je de Waddenzee op kunt. Je kunt ook de haven in Delfzijl overslaan en in plaats daarvan rechts aanhouden, je komt dan via een sluis op het Verbindingskanaal terecht. Ga bij de splitsing linksaf en je vaart Termunterzijl binnen, een pittoresk dorpje uit 1725 met een leuke jachthaven die via een sluis verbonden is met de Eems.

Toeristische route via het Damsterdiep

Ga je echt voor de toeristische route dan kun je vanuit de Slochtersluis een stukje linksaf en dan rechts via nog een sluis het Damsterdiep op. Je vaart dan richting Ten Boer en vanaf Ten Post verandert het rechte diep in een meanderend vaarwater. Het Damsterdiep eindigt in Appingedam. Check van te voren wel even de bruggen en de vaarhoogte van deze route.

Meerstad – Nieuwbouw en kavels in het mooiste en groenste stadsdeel van Groningen
De blauw-witte stippellijn is de vaarroute van Meerstad naar Groningen