Voorzieningen in Meerstad

Voorzieningen in Meerstad

 1. Home
 2. Voorzieningen in Meerstad

Voorzieningen in Meerstad

Laatst bijgewerkt op 18 januari 2023

Meerstad is een wijk die groeit. Op dit moment zijn er ruim 1.000 woningen gerealiseerd en wonen er ruim 3.000 mensen in Meerstad. Bij een groeiende wijk neemt logischerwijs ook de vraag naar voorzieningen toe.

Hieronder een pagina – ingedeeld per wijk – met het laatste nieuws. Deze pagina werken we bij zodra er meer nieuws te melden is of zodra planningen wijzigen.

Heb je vragen of opmerkingen over de voorzieningen dan kun je altijd mailen naar info@meerstad.eu of gebruik maken van het online wijkzakenformulier op meerstad.eu/bewoners

Algemeen

Kinderopvang

Bij een groeiende wijk is goede en voldoende kinderopvang in of nabij Meerstad een van de voorzieningen die we als Bureau Meerstad essentieel vinden.

In beginsel is dat georganiseerd binnen scholen. Op dit moment is dat in Meerstad bij de Samenwerkingsschool Meeroevers en IKC Groenewei. Naast deze locaties kunnen marktpartijen ook elders initiatieven ontplooien. Maar kinderopvangorganisaties kunnen ook op andere locaties initiatieven ontwikkelen. Zoals bijvoorbeeld is gebeurd in Ruischerwaard, Engelbert en het Grunopark.

Kinderopvang is een commerciële activiteit waar iedere aanbieder zich kan melden. Nu dat niet of niet in voldoende mate gebeurt, hebben we zelf het initiatief genomen door SKSG te benaderen of ze mogelijkheden zien voor nieuwe al dan niet tijdelijk meer kinderopvang te realiseren. Er spelen twee opties:

 1. Ombouw van een gebouw tot kinderopvang
 2. De kinderopvang lift mee op mogelijk tijdelijk extra huisvestiging voor IKC Groenewei. Binnen Meerstad hebben we hiervoor een locatie beschikbaar (in de woonwijk De Zeilen)

Dat blijken beide helaas trajecten die tijd kosten. Kinderopvang is een marktactiviteit, het is dan ook aan kinderopvangorganisaties om in te springen op de vraag. De taak van Bureau Meerstad is dan om in te springen op de vraag met locaties. Dat zullen we blijven doen, ook in toekomstige woongebieden.

Het Woldmeer

Het Woldmeer is een aantrekkelijk recreatiemeer en een van de schoonste wateren van Nederland, dat in alle seizoenen veel te bieden heeft. Je kunt er wandelenfietsenzwemmenzeilen en varen. En in de winter – als het voldoende gevroren heeft – natuurlijk schaatsen. Meer informatie over het Woldmeer kun je hier vinden.

Rondje Woldmeer
Zoek je een leuke wandeling of fietstocht rondom het Woldmeer? Download dan ‘Rondje Woldmeer’. Let op: niet alle wandelpaden zijn verhard en er zitten ‘olifant paadjes’ in de wandelroute. Het is dus mogelijk dat sommige paden met slechte weersomstandigheden modderig zijn of dat sommige stukken niet begaanbaar zijn voor mensen die slecht ter been zijn. De fietspaden op deze route zijn wel verhard.

Bruggen in bestaand Meerstad

In Meerstad worden nog een aantal bruggen aangelegd. Uitgangspunt van deze bruggen is dat het een familie van bruggen wordt. De hout-beton-bruggen zijn zodanig ontworpen dat er een optimale verhouding is tussen CO2 footprint en levensduur. Onderstaand vind je verschillende impressies van de bruggen. De afbeeldingen geven het volgende aan:

 • Uitgangspunten materialen & uitstraling bruggen
 • Uitgangspunten uitstraling leuningen
 • Voorlopig ontwerp twee bruggen: fietsbrug Borgsloot en brug Tersluis (tussen Kolk en Schepperij).

Let op: door constructieve detailleringen kunnen kleine wijzigingen optreden.

Hieronder – onder voorbehoud en als alles volgens planning verloopt – de concept planning.

 • Fietsbrug Borgsloot; ontwerp en voorbereiding eerste helft 2022 ; uitvoering 2023
 • Brug Tersluis (brug tussen Kolk en Schepperij. Let op: dit is niet de verkeersbrug tussen Tersluis en De Zeilen); ontwerp en voorbereiding eerste helft 2022 ; uitvoering eerste helft 2023
 • Fietsbrug Groenewei; ontwerp en voorbereiding 2022 ; uitvoering 2023
 • Voetgangersbrug Park; ontwerp en voorbereiding 2022 ; uitvoering 2023

Meer informatie over de verkeersbrug Tersluis (brug tussen Tersluis en De Zeilen) vindt je verderop onder het kopje ‘Tersluis’.

Meer informatie over de brug over het Slochterdiep vind je verderop onder het kopje ‘De Zeilen’.

Mountainbike Skillspark

Al enige tijd werkt Bureau Meerstad met de gemeente Groningen en een groep enthousiaste mountainbikers aan plannen voor een mountainbike skillspark. Dit is een terrein waar mountainbikers oefeningen kunnen doen om hun rijtechniek te trainen. Meer informatie over het skillspark vind je hier.

Meeroevers

Samenwerkingsschool Meeroevers

Op dit moment is er een tijdelijke basisschool met kinderopvang gevestigd in Meeroevers. Onderdeel van de Agenda voor de Toekomst plangebied Meerstad 2050 (zie website: meerstad.eu/toekomst) is de zoektocht naar een geschikte plek voor de vestiging van de definitieve school in het gebied Grunopark/De Wierden. Deze plek is gevonden. Als alle procedures voorspoedig verlopen kan het gebouw eind 2025 in gebruik worden genomen. Meer informatie lees je in dit nieuwsartikel.

Gezondheidscentrum

In gezondheidscentrum Meerstad zijn meerdere zorgverleners gevestigd, zoals fysiotherapeuten, de logopedisten en verloskundigen. In 2021 heeft de eerste vaste huisarts haar start gemaakt in Meerstad. Vanaf 1 april 2022 heeft huisarts Verbeek van Buuren als vierde vaste gebruiker een spreek- en behandelkamer ingericht aan de Waterviolier. Vanaf oktober 2022 plaatst Service Apotheek Oosterhaar een uitgifteautomaat in de huidige voorziening en start de apotheek een bezorgservice. Hiermee is een belangrijke aanzet gegeven tot een veelzijdiger collectief van zorgverleners om bewoners te voorzien van de beste zorg in Meerstad. Hoewel de nieuwe initiatiefnemers verheugd zijn over de ontwikkelingen van het afgelopen jaar, biedt de huidige voorziening aan de Waterviolier geen mogelijkheden voor verdere groei. Dit terwijl Meerstad – ook de komende jaren – groter zal worden. De oplossing hiervoor ligt in de ontwikkeling van een groter, permanent en toekomstbestendig gezondheidscentrum. Het oude tijdelijke gezondheidscentrum krijgt een nieuwe plek, mede in het kader van de Agenda voor de Toekomst plangebied Meerstad 2050 (zie website: meerstad.eu/toekomst). Samen met West8 en in overleg met het gezondheidscentrum Meerstad wordt er op dit moment gekeken naar een geschikte plek in het gebied Grunopark/De Wierden. Verwacht wordt dat de definitieve plek in 2025 gereed is. Meer informatie over het gezondheidscentrum kunt u vinden via de website van gezondheidscentrum Meerstad.

Het StrandHuis

Lunchen, loungen en dineren. Meer informatie is te vinden via de website van Het StrandHuis.

Zeil-Surfschool Meerstad

Op een leuke wijze leren zeilen en surfen. Voor meer informatie kun je terecht op hun website.

Watersport Meerstad

Voor alles wat te maken heeft met SUPpen kun je terecht bij Watersport Meerstad.

Groenewei

Integraal KindCentrum (IKC) Groenewei

Nieuwbouw
Er komt een permanent gebouw voor IKC Groenewei. De bouw is inmiddels gestart. Als alles volgens planning verloopt, is de nieuwbouw in het eerste kwartaal van 2024 klaar. Alle laatste informatie over de nieuwbouw is te vinden op de website van IKC Groenewei.

Tijdelijke locatie
Er komen steeds meer leerlingen op IKC Groenewei, Daardoor is er te weinig ruimte op de tijdelijke locatie van de school en opvang. Er is veel onderzoek gedaan naar mogelijkheden om de huidige school tijdelijk uit te breiden.

De permanente nieuwbouw aan het Lammetjesplein biedt een structurele oplossing, maar laat helaas nog even op zich wachten. Om de periode tot oplevering van de nieuwbouw te overbruggen, zijn er tijdelijk vier noodlokalen op het terrein naast de school geplaatst. Drie lokalen zijn bestemd voor onderwijs en een lokaal is bestemd voor de kinderopvang. Tijdens dit traject werkt Openbaar Onderwijs Groningen nauw samen met SKSG, de gemeente Groningen en Bureau Meerstad.

Op onderstaande afbeelding is de positie van de noodlokalen weergegeven:

SuperHub

In de SuperHub hebben supermarkt Jumbo en Paviljoen Hallo een plek middenin Groenewei.

Paviljoen Hallo is een ontmoetingsplek waar de Aziatische, lokale en internationale keuken elkaar aanvullen. Sushi, pokebowls, streetfood, maar ook Anneke’s nostalgische broodjes hebben een plekje kop de kaart. Trevor & Lanji openden 4 jaar geleden hun eerste afhaal- en bezorgzaakje Hao2go in het Reitdiep, waar vele Meerstadjers al komen om te genieten van hun vers bereide gerechten. Zij doen er alles aan om ook in Meerstad hun kwaliteit, originaliteit en authenticiteit te waarborgen.

De ruimte die in de SuperHub beschikbaar is, zit met de komst van de supermarkt en horeca vol. Er komen dus geen andere voorzieningen in het gebouw. Dat betekent dat er ook geen ruimte is voor een gezondheidscentrum. We zoeken een definitieve plaats voor het gezondheidscentrum in Grunopark/ De Wierden (zie de alinea ‘Gezondheidscentrum’ onder het kopje ‘Meeroevers’).

Tersluis

Sluisbuurt

Op dit moment is een studie gaande naar hoe de sluisbuurt er in de toekomst uit moet gaan komen te zien. Hoe het gebied eruit komt te zien, is mede afhankelijk van de plannen die zijn opgeschreven in de Agenda voor de Toekomst plangebied Meerstad 2050 (kijk ook de website meerstad.eu/toekomst). Want immers alle voorzieningen in het gebied hangen met elkaar samen. De sluisbuurt is daarnaast een knooppunt waar veel dingen samenkomen, zoals de sluis en de brug, de weg, maar ook mogelijke voorzieningen en woningen. Daarom neemt het maken van een plan voor deze buurt meer tijd in beslag. We hopen halverwege 2023 wat meer duidelijkheid te kunnen geven over de sluisbuurt.

Verkeersbrug Tersluis (Bij de sluis tussen Tersluis en De Zeilen)

Op dit moment zijn er een architect, een constructeur en verkeerskundige betrokken bij het proces om te komen tot een nieuwe brug. Eind 2022 verwachten we dat er een aannemer is gekozen voor het totale project van de bouw van de brug. In 2023 is het Voorlopig Ontwerp klaar. In 2024 kan gestart worden met de bouw, zodat uiterlijk in 2025 de brug klaar is.

Het worden zoals het er nu naar uitziet twee onafhankelijk van elkaar bedienbare mechanische klapbruggen, wat de bereikbaarheid van De Zeilen bevordert. Dit zijn dus enkelbaansbruggen met een fietspad van 2 meter en een voetpad van 1 meter. Er is voor deze oplossing gekozen omdat dit het meest zekere & flexibele t.a.v. de bereikbaarheid van woongebied De Zeilen is en aansluit bij het gemeentelijk beleid (die het onderhoud en bediening ook moeten overnemen t.z.t.).

Het is de bedoeling dat de brug op afstand wordt bediend via het havenkantoor van gemeente Groningen met behulp van cameratoezicht. Er komt dan een protocol voor het varen op het meer en gebruik van ligplaatsen en voorzieningen. Dat protocol wordt gebaseerd op het huidige protocol van de gemeente Groningen waarin o.a. bepalingen staan over hulpdiensten, vaarsnelheden, toegestaan recreatief gebruik, zwemlocaties en aanlegvoorzieningen.

De brug krijgt, zoals het nu lijkt, een doorvaarhoogte van 1.50 meter waardoor sloepen er altijd onderdoor kunnen. Alleen voor grote boten met een staande mast hoeft de brug dan te worden geopend. Klik hier om een impressie te zien van de brug. Let op: deze impressie is nog niet definitief en er kunnen nog wijzigingen plaats vinden.

Haven Tersluis

In de haven bij Tersluis zijn in de zomer van 2022 zogenaamde vingersteigers geplaatst. Dit betekent (nog) meer ruimte voor boten om aan te leggen. Meer informatie over (water)recreatie is hier te vinden.

Park Meerstad

Park Meerstad is een landkunstproject van 10 hectare en daarmee het grootste landkustproject van Nederland. Meer informatie over dit bijzondere park vind je hier.

Kiosk Park Meerstad

Horecagelegenheid Het StrandHuis heeft een vergunning gekregen voor een kiosk in Park Meerstad. Als alles volgens planning verloopt dan opent de kiosk in het voorjaar van 2023.

De Zeilen

Tijdelijke basisschool

Zodra de school in Groenewei wordt opgeleverd, worden naar alle waarschijnlijkheid de units naar De Zeilen verplaatst. Dit zodat daar een tijdelijke basisschool, mogelijk inclusief kinderopvang, geplaatst kan worden.

Brug over Slochterdiep

Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de brug over het Slochterdiep opgestart. Dit wordt waarschijnlijk een fietsbrug die ook beschikbaar is voor (lichte) hulpdiensten. Concept planning: voorbereiding in 2022/2023, start bouw eind 2024 en brug gereed in 2025.

Eemskanaalzone

Meerstadlaan en onderdoorgang Middelberterweg

Meer informatie over de Meerstadlaan en de onderdoorgang van de Middelberterweg, die nu in aanbouw zijn, is hier te vinden.

Meerstad Noord

Zonnepark en hyperloop

Meer informatie over het zonnepark en de Hyperloop is te vinden op de website van de gemeente Groningen.

Toekomstige voorzieningen plangebied Meerstad

Het plangebied Meerstad is veel groter dan het huidige Meerstad. Dus wordt op dit moment ook nagedacht over de voorzieningen in de toekomst voor het totale plangebied Meerstad (incl. omgeving Klein Harkstede, Middelbert, Engelbert, Harkstede (Gn), Scharmer en Lageland). Meer informatie daarover is te vinden op de speciaal daarvoor bestemde website.