Toekomstige voorzieningen in Meerstad

Toekomstige voorzieningen in Meerstad

  1. Home
  2. Toekomstige voorzieningen in Meerstad

Toekomstige voorzieningen in Meerstad

Laatst bijgewerkt op 7 maart 2025

Meerstad groeit, het is een dorp in ontwikkeling. Dat betekent ook dat niet alle voorzieningen direct aanwezig zijn. Logischerwijs neemt wel de vraag naar voorzieningen toe. Het ontwikkeltempo van voorzieningen hangt ook sterk af van de woningmarkt en/of ondernemers zich willen vestigen.

Hieronder een pagina – ingedeeld per wijk – met het laatste nieuws over de voortgang van de toekomstige voorzieningen. Deze pagina werken we bij zodra er meer nieuws te melden is of zodra planningen wijzigen. Wil je meer weten over Meerstad en haar huidige voorzieningen, kijk dan op de pagina ‘Over Meerstad’.

Heb je vragen of opmerkingen over de (toekomstige) voorzieningen? Dan kun je altijd mailen naar info@meerstad.eu of gebruik maken van het online wijkzakenformulier op meerstad.eu/bewoners

Algemeen

Voorzieningen jongeren

Onder leiding van een projectleider van de Gemeente Groningen heeft een groep jongeren van 10 tot 16 jaar meegedacht over de invulling van een plek speciaal voor de jongeren in Meerstad. De jongeren hebben aangegeven graag een plek te willen waar ze actief bezig kunnen zijn. Uiteindelijk hebben de jongeren gekozen voor een sportcontainer die geplaatst is bij de natuurspeeltuin/moestuin in Meeroevers. De sportcontainer is te openen met een code. Je kunt de code opvragen bij de gemeente Groningen door te bellen naar het algemene telefoonnummer 14050.

Ook in het toekomstplan voor plangebied Meerstad wordt nagedacht over (jongeren)voorzieningen. Bureau Meerstad neemt de ideeën van de jongeren ook mee voor de andere deelgebieden. Wil je op de hoogte blijven van de toekomstige plannen? Ga dan naar meerstad.eu/toekomst en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Losloopgebied honden

Meerstad kent (nog) geen losloopgebied voor honden. Dit betekent dat alle honden aangelijnd moeten zijn. Dit is het beleid van de gemeente Groningen. We weten dat er onder de Meerstadjers behoefte is aan een losloopgebied voor honden. Bureau Meerstad kan geen losloopgebieden aanwijzen, dit kan alleen de gemeente Groningen. Bureau Meerstad heeft geïnventariseerd welk(e) gebied(en) in Meerstad geschikt zijn voor een losloopgebied en dit doorgegeven aan de gemeente Groningen. De gemeente Groningen moet dit beoordelen. Als de gemeente Groningen geen bezwaren ziet, dan volgt er een inspraak moment met onder andere direct omwonenden. Alleen met voldoende draagvlak kan er een losloopgebied aangewezen worden. Mocht er voldoende draagvlak zijn, dan kan het verzoek naar de raad/college ter vaststelling. Voor verdere vragen over dit traject kun je terecht bij de gemeente Groningen.

Kinderopvang

Bij een groeiende wijk is goede en voldoende kinderopvang in of nabij Meerstad een van de voorzieningen die we als Bureau Meerstad essentieel vinden.

In beginsel is dat nu georganiseerd binnen scholen. Op dit moment is dat in Meerstad bij de Samenwerkingsschool Meeroevers en IKC Groenewei. Naast deze locaties kunnen marktpartijen ook elders initiatieven ontplooien. Maar kinderopvangorganisaties kunnen ook op andere locaties initiatieven ontwikkelen.

Kinderopvang is een marktactiviteit, het is dan ook aan kinderopvangorganisaties om in te springen op de vraag. De taak van Bureau Meerstad is dan om in te springen op de vraag met locaties. Dat zullen we blijven doen, ook in toekomstige woongebieden.

Bruggen in bestaand Meerstad

In Meerstad worden nog een aantal bruggen aangelegd. Uitgangspunt van deze bruggen is dat het een familie van bruggen wordt. De hout-beton-bruggen zijn zodanig ontworpen dat er een optimale verhouding is tussen CO2 footprint en levensduur. Onderstaand vind je verschillende impressies van de bruggen. De afbeeldingen geven het volgende aan:

  • Uitgangspunten materialen & uitstraling bruggen
  • Uitgangspunten uitstraling leuningen
  • Voorlopig ontwerp fietsbrug Borgsloot

Let op: door constructieve detailleringen kunnen kleine wijzigingen optreden.

Overzicht geplande bruggen Meerstad

Hieronder de planning van verschillende bruggen (onder voorbehoud en als alles volgens planning verloopt). Let op: deze planningen worden aangepast als er nieuwe informatie is en kunnen dus nog veranderen.

  • Fietsbrug Borgsloot (1). De werkzaamheden zijn begonnen. We verwachten dat de brug in het halverwege mei 2025 in gebruik kan worden genomen. Meer informatie op de pagina werkzaamheden.
  • Vaste brug Tersluis (2) (brug tussen Kolk en Schepperij. Let op: dit is niet de verkeersbrug tussen Tersluis en De Zeilen). Gereed
  • Fietsverbinding Groenewei (dam) (5). Gereed
  • Voetgangersbrug Park (6); planning nog niet bekend.

Meer informatie over de verkeersbrug Tersluis (3) (brug tussen Tersluis en De Zeilen) vindt je verderop onder het kopje ‘Tersluis’.

Meer informatie over de brug over het Slochterdiep (4) vind je verderop onder het kopje ‘De Zeilen’.

Meeroevers

Samenwerkingsschool Meeroevers

Op dit moment is er een tijdelijke basisschool met kinderopvang gevestigd in Meeroevers. Onderdeel van de Agenda voor de Toekomst plangebied Meerstad 2050 (zie website: meerstad.eu/toekomst) is de zoektocht naar een geschikte plek voor de vestiging van de definitieve school in het gebied Grunopark/De Wierden. Deze plek is gevonden. Als alle procedures voorspoedig verlopen kan het gebouw eind 2025 in gebruik worden genomen. Meer informatie lees je in dit nieuwsartikel.

Gezondheidscentrum

Gezondheidscentrum Meerstad is een tijdelijke voorziening. Een definitief Gezondheidscentrum is onderdeel van de plannen die we ontwikkelen voor dit gebied. Het is uiteraard aan de markt of de invulling er ook daadwerkelijk komt. Kijk op de website toekomstmeerstad.eu voor meer informatie over de toekomst plannen.

Tersluis

Sluisbuurt

Wij zijn bezig met het ontwikkelen van plannen voor de sluisbuurt, Hoe het gebied eruit komt te zien, is mede afhankelijk van de plannen die zijn opgeschreven in de Agenda voor de Toekomst plangebied Meerstad 2050 (kijk ook de website meerstad.eu/toekomst). Want immers alle voorzieningen in het gebied hangen met elkaar samen. De sluisbuurt is daarnaast een knooppunt waar veel dingen samenkomen, zoals de sluis en de brug, de weg en ook voorzieningen en woningen. Daarom neemt het maken van een plan voor deze buurt meer tijd in beslag dan wij hadden gedacht. Onderdeel van de Sluisbuurt is ruimte voor horeca en kleinschalige winkels. De precieze planning is op dit moment nog niet bekend. Zodra wij meer informatie hebben, communiceren we dit via onze media kanalen. Uiteraard worden direct omwonenden geïnformeerd over de plannen.

Verkeersbrug Tersluis (bij de sluis tussen Tersluis en De Zeilen)

Op 3 december 2024 is de handtekening gezet onder de bouwteamovereenkomst tussen BAM Infra Nederland en Bureau Meerstad voor de bouw van de sluisbrug. In het bouwteam werken we samen met BAM aan een definitief ontwerp waarin technische oplossingen worden uitgewerkt, de bouwfasering wordt geoptimaliseerd en duurzame keuzes worden geïntegreerd om de brug uitvoerbaar en toekomstbestendig te maken. De bouwteamfase is gestart en loopt naar verwachting tot de zomer van 2025. De intentie is dat BAM de brug daarna realiseert. We hopen dat de brug eind 2026/begin 2027 klaar is. In de verdere fase van het project wordt de omgeving geïnformeerd over de voortgang en werkzaamheden.

Het worden zoals het er nu naar uitziet twee onafhankelijk van elkaar bedienbare mechanische klapbruggen, wat de bereikbaarheid van De Zeilen bevordert. Dit zijn dus enkelbaansbruggen met een fietspad van 2 meter en een voetpad van 1 meter. Er is voor deze oplossing gekozen omdat dit het meest zekere & flexibele t.a.v. de bereikbaarheid van woongebied De Zeilen is en aansluit bij het gemeentelijk beleid (die het onderhoud en bediening ook moeten overnemen t.z.t.).

Het is de bedoeling dat de brug op afstand wordt bediend via het havenkantoor van gemeente Groningen met behulp van cameratoezicht. Er komt dan een protocol voor het varen op het meer en gebruik van ligplaatsen en voorzieningen. Dat protocol wordt gebaseerd op het huidige protocol van de gemeente Groningen waarin o.a. bepalingen staan over hulpdiensten, vaarsnelheden, toegestaan recreatief gebruik, zwemlocaties en aanlegvoorzieningen.

De brug krijgt, zoals het nu lijkt, een doorvaarhoogte van 1.50 meter waardoor sloepen er altijd onderdoor kunnen. Alleen voor grote boten met een staande mast hoeft de brug dan te worden geopend. Klik hier om een impressie te zien van de brug. Let op: deze impressie is nog niet definitief en er kunnen nog wijzigingen plaats vinden.

Bekijk hier nieuwsbericht(en) over de verkeersbrug Tersluis.

Horecavoorziening Park Meerstad

Er komen steeds meer mensen in Meerstad wonen en de omgeving weet het gebied rond het Woldmeer beter te vinden. Meerstad groeit langzaam door de jaren heen en bewoners raken vertrouwd met die omgeving. Soms duurt het lang voordat een braakliggend stuk grond ingezet kan worden om voorzieningen te realiseren, wegen aan te leggen en woningen te bouwen. Het ontwikkeltempo hangt sterk af van de woningmarkt en/of ondernemers zich willen vestigen. Dit brengt voor de bewoners elke keer weer veranderingen in de leefomgeving met zich mee. Verandering die voorzien zijn, maar niet direct zichtbaar zijn. In een groeiend gebied neemt logischerwijs ook de vraag naar (horeca)voorzieningen toe. Daarvoor moeten plannen gemaakt worden en die plannen moeten aan veel eisen voldoen. Ook dat neemt veel tijd in beslag. Om een eerste aanzet te geven aan het ondernemerschap in Meerstad heeft Bureau Meerstad in 2020 een openbare pitch gehouden voor twee tijdelijke horecagelegenheden bij de blijvende stranden: strand Meeroevers en strand Park Meerstad. De winnende ondernemer heeft ervoor gekozen om voor Park Meerstad een vergunning aan te vragen voor een tijdelijke kiosk en bij strand Meeroevers voor een tijdelijk Paviljoen. En beide zijn gerealiseerd.

Op dit moment is er niks bekend over een permanente horecavoorziening in Park Meerstad.

De Zeilen

Fiets-/voetgangersbrug over Slochterdiep

Aannemer Beugel infrastructuur is begonnen met de werkzaamheden voor de aanleg van een ‘langzaamverkeerbrug’ tussen het fietspad langs het Slochterdiep en Meerstad (straat Buitenkluiver). Dit wordt een fiets-/voetgangersbrug waar ook (lichte) hulpdiensten gebruik van kunnen maken. De werkzaamheden zijn naar verwachting september 2025 gereed. Hieronder vind je twee impressies van de brug. Meer informatie over de werkzaamheden vind je op onze interactieve kaart (toekomstige) voorzieningen.

Speeltoestellen De Zeilen en Groenewei

Medio april 2025 worden speeltoestellen in De Zeilen en Groenewei geplaatst door aannemer Donkergroen. Na het plaatsen worden de speeltoestellen gekeurd waarna kinderen er gebruik van kunnen maken. De exacte planning wordt hier geplaatst zodra deze bekend is.

Meerstad Noord

Zonnepark

Meer informatie over het zonnepark is te vinden op de website van de gemeente Groningen.

Grunopark/De Wierden

KPN is voornemens om op deze locatie in Grunopark/De Wierden een zendmast voor mobiele netwerk te plaatsen (zie de locatie op deze kaart). De voorbereidingen voor een nieuwe zendmast zijn volop bezig. KPN hoopt dat de mast in Q2 van dit jaar geplaatst kan worden. Wanneer de mast in gebruik genomen wordt is nog niet bekend.

Kaart (toekomstige) voorzieningen

Op onderstaande kaart vind je onder andere een overzicht van alle (toekomstige) voorzieningen in bestaand Meerstad. Klik hier om de kaart op een groter scherm te openen.

Plangebied Meerstad

Het plangebied Meerstad is veel groter dan het huidige Meerstad. Dus wordt op dit moment ook nagedacht over de voorzieningen in de toekomst voor het totale plangebied Meerstad (incl. omgeving Klein Harkstede, Middelbert, Engelbert, Harkstede (Gn), Scharmer en Lageland). Meer informatie daarover is te vinden op de speciaal daarvoor bestemde website.