Werkzaamheden

Werkzaamheden

  1. Home
  2. Werkzaamheden

Werkzaamheden

Overzicht

Meerstad is constant in beweging. Dat betekent dat er verspreid door het gebied diverse werkzaamheden plaatsvinden. Hieronder vind je een overzicht van werkzaamheden die (gaan) plaatsvinden (zie de rode pinnetjes op de kaart). Deze pagina en de kaart wordt regelmatig bijgewerkt, Het is mogelijk dat (nog) niet alle werkzaamheden op deze pagina staan. Mochten er werkzaamheden zijn waarvan (direct) omwonenden overlast kunnen ervaren dan ontvangen zij een brief van Bureau Meerstad of de aannemer.

Klik hier om de kaart op een groter scherm te openen

Werkzaamheden woongebied Harksteder Broeklanden
Planologische procedure afgerond
De planologische procedure voor het woongebied Harksteder Broeklanden is afgerond. Het beeldkwaliteitsplan en het uitwerkingsplan is onherroepelijk vastgesteld door het college. Het beeldkwaliteitsplan en de uitwerkingsplannen vind je op de pagina documenten en procedures.

Werkzaamheden
De werkzaamheden voor de wooneilanden van Harksteder Broeklanden zijn inmiddels begonnen en bestaan uit vier onderdelen:

  1. De Kooilaan gaan we gedeeltelijk verleggen naar het oosten (zie de zwarte lijn op deze tekening). Als alles volgens planning verloopt zijn deze werkzaamheden voor de zomer van 2025 afgerond. De Kooilaan loopt hierdoor (tijdelijk) over één van de toekomstige eilanden naast het wooneiland Windjammer. We verwachten dat de gehele Kooilaan nog in gebruik blijft tot eind 2028.
  2. We gaan drie nieuwe wooneilanden aanleggen. Het vierde wooneiland (meest oostelijk gelegen) kunnen we nog niet aanleggen omdat daar nog een hoogspanningslijn loopt. We zijn nog in gesprek over de bestemming van de hoogspanningslijn, meer informatie is niet bekend.
  3. Een gedeelte van de bestaande dijk van de voormalige roeibaan gaan we ontgraven (het gedeelte, zie het rode gebied op deze kaart). Zo krijgt het wooneiland naast Windjammer zijn definitieve vorm. We verwachten dat de werkzaamheden hiervoor starten in mei. Direct omwonenden worden hierover geïnformeerd.
  4. Parallel aan de hoogspanningsmast gaan we een dijkje aanleggen om een deel van het toekomstige Woldmeer tussen de nieuwe wooneilanden te kunnen afgraven. Het nieuwe stuk Woldmeer is bereikbaar via de blauwe route wanneer alle bruggen/vaarduikers gerealiseerd zijn op deze route en wanneer het veilig is om hier te varen. Wanneer dit is, weten we nu nog niet.

De werktijden van de aannemer zijn tussen 7.00 uur en 17.00 uur. De werkzaamheden kunnen mogelijk wat geluidshinder opleveren voor direct omwonenden. Het werkverkeer maakt gebruik van de Kooilaan.

Verwachting wooneilanden Harksteder Broeklanden in 2028 gereed
De verwachting is dat de grondwerkzaamheden voor een groot deel uitgevoerd kunnen worden in 2025 met een uitloop tot het halverwege 2026. Daarna gaan we de wooneilanden woonrijp maken. Als alles volgens planning verloopt zijn de drie wooneilanden in 2028 gereed. Bovenstaande planning is onder voorbehoud. Wanneer de kavels op de wooneilanden in verkoop gaan is op dit moment nog niet bekend.

Werkzaamheden sociale huurwoningen Texelaar en Schoonebeker Groenewei
Aan de Texelaar en Schoonebeker (vlek 10) in Groenewei worden 34 sociale huurwoningen (rijwoningen) gerealiseerd door woningcorporatie Nijestee, ontworpen door architectenbureau vector-i. De omgevingsvergunning is onlangs verleend.

Recent is er een inloopbijeenkomst geweest voor direct omwonenden om kennis te nemen van de plannen. Het was een nuttige informatieve avond en de plannen zijn positief ontvangen. Tijdens deze avond is er door omwonenden een aantal suggesties gedaan over onder andere de verkeerssituatie tijdens en na de bouw. Dit hebben wij intern besproken. De besproken onderwerpen van de avond en de uitkomsten over de verkeerssituatie en het park staan hieronder.

Start en duur van de bouwwerkzaamheden
Als alles volgens planning verloopt start de bouw van de woningen in mei 2025 en worden de woningen in het voorjaar van 2026 opgeleverd. De woningen worden verhuurd via DAK regio Groningen (Woningnet). Het bouwverkeer rijdt vanaf de Vossenburglaan, via Swifter en Schoonebeker naar de bouwplaats. Een kaart van de bouwroute volgt later. De Schoonebeker wordt, aan de zijde van de Texelaar, in verband met veiligheid, tijdens de bouw afgesloten voor auto- en fietsverkeer.

Omwonenden hebben aangegeven dat zij het bouwverkeer liever niet via Schoonebeker zien rijden vanwege het vele fietsverkeer richting de school. We hebben de bouwroute nogmaals bekeken, maar het is niet mogelijk om de bouwroute aan te passen. We kiezen ervoor om Texelaar en het Merinopad vrij te houden van bouwverkeer, aangezien dit ook een veelgebruikte fietsroute is van en naar de school. Die route wordt ook veel gebruikt vanuit Tersluis en De Zeilen richting de stad en andersom. Daarnaast is het niet voor alle vrachtwagens haalbaar om de bouwplaats vanaf de noordkant (Texelaar/Merinopad) te bereiken, vanwege beperkte ruimte om de draai op de bouwplaats te maken.

Inrichting van de bouwplaats
Hoe de bouwplaats ingericht wordt is nu nog niet exact bekend. Informatie hierover volgt later. Wat wel bekend is, is dat het niet mogelijk is om de gehele bouwplaats op het eigen terrein (vlek 10) in te richten. Dat betekent dat een klein deel van de bouwplaats in de noordoost hoek van het toekomstige park, tussen Schoonebeker en Swifter, komt. Deze keuze is gemaakt om zoveel mogelijk bouwactiviteiten en bouwverkeer bij elkaar op één plaats te houden en verspreiding door de wijk te voorkomen, met het oog op veiligheid.

Nijestee begint aan de westzijde met bouwen en eindigt aan de oostzijde. Dit om overlast richting omwonenden zo veel als mogelijk te beperken.

Gedeeltelijke inrichting van het park tussen Schoonebeker en Swifter
Omwonenden hebben de wens uitgesproken om het park in te richten. Omdat een deel van het park gebruikt wordt als bouwplaats, kan dat deel nog niet ingericht worden. Het deel van het park ten zuiden van het looppad wordt wel ingericht, wat betekent dat we dit deel gaan inzaaien en dat er speeltoestellen worden geplaatst. We verwachten dat deze werkzaamheden voor de zomer van 2025 zijn afgerond.

Definitieve verkeerssituatie na de bouw
Na de bouw wordt de verbinding tussen Swifter en Schoonebeeker aan de oostkant (de kant van de school en de supermarkt) definitief afgesloten voor autoverkeer. Daardoor wordt voorkomen dat autoverkeer de route naar school kruist. Bovendien verdwijnt de weg aan de oostkant van het park. Dit alles komt de verkeersveiligheid ten goede.

Bijkomend voordeel is dat er minder ruimte is voor eventuele ‘halers en brengers’ van schoolkinderen. Mogelijk parkeren ouders die in het oostelijk deel van Groenewei wonen, en hun kind met de auto naar school brengen, hier hun auto. De verbinding tussen Swifter en Schoonebeeker wordt een voetpad waar fietsen is toegestaan.

Omwonenden deden de suggestie om Schoonebeeker af te sluiten voor autoverkeer en er een fietspad van te maken. Dat zou betekenen dat Flevolander en Texelaar doodlopende straten worden. Aan het eind van deze straten is geen ruimte om auto’s te laten keren. Achteruitrijdende voertuigen zorgen voor een onveilige situatie. Vooral het achteruitrijden van vrachtauto’s moet worden voorkomen. Zo moet bijvoorbeeld een vuilnisauto een rondje kunnen rijden om kliko’s te kunnen legen. Daarom is besloten deze suggestie niet over te nemen.

Werkzaamheden aanleggen fietsbrug Borgsloot
We leggen een hout-beton fietsbrug aan over de Borgsloot. Bekijk hier een afbeelding. Dit wordt een verbinding tussen het Boterdörstpad en het fietspad langs de Driebondsweg. Het werkterrein van de aannemer is tussen de Borgweg, Borgsloot en Vishandel Tast Toe. De aannemer gebruikt ook een deel van het wegdek van de ‘oude’ Borgweg als bouwterrein/opslag locatie en toegang werkterrein. Daarom hebben we een stuk van de ‘oude’ Borgweg, tussen de kruising Borgweg/Middelberterweg (laatste stuk Driebondsweg) en de zijstraat van de Harkstederweg, definitief afgesloten voor fietsverkeer (zie rode lijn op deze afbeelding). Fietsers kunnen via de Meerstadlaan fietsen totdat de fietsbrug gereed is.

Fietsers kunnen tijdens de werkzaamheden van de brug en de herinrichting kruising Borgweg/Middelberterweg gebruik blijven maken van het Boterdörstpad en de Harkstederweg. Het ‘olifantenpaadje’ is definitief afgesloten (zie blauwe lijn op deze afbeelding). Het ‘olifantenpaadje’ wordt vervangen door een volwaardig fietspad voor fietsverkeer van en richting Groenewei. Het fietspad leggen we aan als de fietsbrug klaar is.

Vanaf 17 maart tot half mei 2025 voeren we werkzaamheden uit rondom de Borgsloot
Tussen maandag 17 maart en half mei gaan we gefaseerd verschillende werkzaamheden uitvoeren rondom de Borgsloot. Direct omwonenden (bewoners van Klein Harkstede) ontvangen een brief hierover. Hieronder lees je meer hierover.

  1. Werkzaamheden ‘oude’ brug over Borgsloot
    De ‘oude’ bestaande brug over de Borgsloot wordt gesloopt en we verwijderen een stuk asfalt.
  2. Werkzaamheden fietsbrug Borgsloot
    We plaatsen de leuningen op de fietsbrug en we brengen de voegconstructie en kleurcoating aan. De verlichting in de leuning van de fietsbrug brengen we later aan. Op dit moment weten we nog niet wanneer.
  3. Werkzaamheden aansluiting fietsbrug Borgsloot op Borgweg en Harksterderweg/Boterdörstpad
    De fietsbrug sluiten we aan op de bestaande wegen. Daar wordt een nieuw fietspad voor aangelegd tussen de fietsbrug en het Boterdörstpad. Daarnaast plaatsen we openbare verlichting (op zonne-energie) langs het hele fietspad tot aan Blaarkop (in de wijk Groenewei).

De werkzaamheden zijn half mei gereed en daarna kan de fietsbrug gebruikt worden
We verwachten dat bovenstaande werkzaamheden half mei gereed zijn. Daarna kan de fietsbrug gebruikt worden. Deze planning is onder voorbehoud. Als bijvoorbeeld de weersomstandigheden ongunstig zijn, beginnen de werkzaamheden later of duren ze langer.

Op deze afbeelding zie je een voorbeeld van de eindsituatie nadat alle werkzaamheden gereed zijn.

Vragen over werkzaamheden?

Heb je vragen over de werkzaamheden? Vul dan het contactformulier wijkzaken in op de pagina bewoners.

Werkzaamheden (Meerstad) algemeen

Onderhoud Woldmeer
Sinds 2016 maaien we de waterplanten in het Woldmeer zodanig dat de waterkwaliteit gewaarborgd blijft en de bewoners en bezoekers prettig kunnen recreëren. Het uitgangspunt van het beheer is altijd een gezond en stabiel ecosysteem. Lees hier meer over de waterkwaliteit en het beheer van de waterplanten.

Maaien*
Bureau Meerstad volgt in afstemming met Waterschap Hunze & Aa’s de handreiking waterplanten maaibeheer. Dat betekent dat we vanaf 1 juli mogen beginnen met maaien. We maaien we in de maanden juli en augustus.

Er zijn plekken in het Woldmeer waar we niet maaien, zodat de natuur zijn gang kan gaan. Dit geven we aan op deze kaart.

*Maaien is onder andere afhankelijk van de groei van de waterplanten en de paaiperiode van de vissen. Meer informatie vind je op de pagina waterkwaliteit en beheer van de waterplanten.

Onderhoud Kwelvaart
Onderhoud van de oevers van de kwelvaart vindt vanaf 2022 elk jaar plaats. Dit is wenselijk om de biodiversiteit in de kwelvaart te vergroten en nodig om het dichtgroeien van de watergang te voorkomen. De kwelvaart moet namelijk voldoende water kunnen afvoeren. De meeste werkzaamheden gebeuren aan de oevers die grenzen aan de openbare ruimte. Op enkele plekken wordt er gewerkt achter de woningen. Dit gebeurt vanaf het water. Daar waar langs openbare oevers wordt gewerkt wordt deels vanaf het water gewerkt, en deels vanaf de kant.