Werkzaamheden

Werkzaamheden

  1. Home
  2. Werkzaamheden

Werkzaamheden

Overzicht

Meerstad is constant in beweging. Dat betekent dat er verspreid door het gebied diverse werkzaamheden plaatsvinden. Hieronder vind je een overzicht van werkzaamheden die (gaan) plaatsvinden (zie de rode pinnetjes op de kaart). Deze pagina en de kaart wordt regelmatig bijgewerkt, Het is mogelijk dat (nog) niet alle werkzaamheden op deze pagina staan. Mochten er werkzaamheden zijn waarvan (direct) omwonenden overlast kunnen ervaren dan ontvangen zij een brief van Bureau Meerstad of de aannemer.

Klik hier om de kaart op een groter scherm te openen

Verwijdering Japanse duizendknoop bij toekomstige locatie IKC Meeroevers
Van 9 tot en met 13 december 2024 vinden er werkzaamheden plaats om de Japanse duizendknoop te verwijderen op de toekomstige nieuwbouwlocatie van IKC Meeroevers. De werkzaamheden worden uitgevoerd op werkdagen tussen 07.00 en 18.00 uur. Er kan enige overlast ontstaan, zoals geluidshinder. Wij streven ernaar dit tot een minimum te beperken. Bekijk op deze afbeelding waar de werkzaamheden precies plaatsvinden. Direct omwonenden hebben een brief over de werkzaamheden ontvangen.

Werkzaamheden rondom Borgsloot
Rondom de Borgweg/Borgsloot vinden er de komende periode werkzaamheden plaats. Nu de meeste werkzaamheden aan de Meerstadlaan afgerond zijn, gaan we het gebied tussen de kruising Borgweg/Borgsloot en de kruising Borgweg/ Middelberterweg (laatste stukje Driebondsweg) opnieuw inrichten en een gedeelte van de ‘nieuwe’ Borgweg asfalteren.

Aanleggen fietsbrug Borgsloot
We leggen een hout-beton fietsbrug aan over de Borgsloot. Bekijk hier een afbeelding. Dit wordt een verbinding tussen het Boterdörstpad en het fietspad langs de Driebondsweg. Het werkterrein van de aannemer is tussen de Borgweg, Borgsloot en Vishandel Tast Toe. De aannemer gebruikt ook een deel van het wegdek van de ‘oude’ Borgweg als bouwterrein/opslag locatie en toegang werkterrein. Daarom hebben we een stuk van de ‘oude’ Borgweg, tussen de kruising Borgweg/Middelberterweg (laatste stuk Driebondsweg) en de zijstraat van de Harkstederweg, definitief afgesloten voor fietsverkeer (zie rode lijn op deze afbeelding). Fietsers kunnen via de Meerstadlaan fietsen totdat de fietsbrug gereed is. We verwachten dat de brug in het voorjaar van 2025 in gebruik kan worden genomen.

Fietsers kunnen tijdens de werkzaamheden van de brug en de herinrichting kruising Borgweg/Middelberterweg gebruik blijven maken van het Boterdörstpad en de Harkstederweg. Het ‘olifantenpaadje’ is defintief afgesloten (zie blauwe lijn op deze afbeelding). Het ‘olifantenpaadje’ wordt vervangen door een volwaardig fietspad voor fietsverkeer van en richting Groenewei. Het fietspad leggen we aan als de fietsbrug klaar is.

Op deze afbeelding zie je een voorbeeld van de eindsituatie nadat alle werkzaamheden gereed zijn.

Werkzaamheden brug Tersluis
Op dit moment wordt er wordt een brug aangelegd tussen De Kolk en Watering/Heemraad in Tersluis. De brug wordt een hout-beton brug. De brug wordt een vaste brug en kan dus niet geopend worden. Bekijk op deze afbeelding de hoogtes van de brug. De rode tekst is van belang. De brug wordt ongeveer 1.20 meter hoog (ten opzichte van het huidige asfalt). De leuning is 1.30 meter hoog.

De heiwerkzaamheden voor de brug zijn inmiddels afgerond. De komende weken wordt er gewerkt aan het brugdek, de wapening is nagenoeg aangebracht en daarna wordt het beton gestort. Het beton dient ruim 4 weken uit te harden waarna vervolgens de ondersteuning wordt weggehaald. In de oorspronkelijke planning zouden de werkzaamheden eind augustus gereed zijn. Echter door aanpassingen aan de brug en vertraging met heien verwachten wij dat de werkzaamheden eind dit jaar afgerond zijn.

Direct omwonenden zijn geïnformeerd over de werkzaamheden via een informatiebijeenkomst en een brief. Bekijk hier de presentatie van de informatiebijeenkomst. Let op: deze presentatie is deels veroudert/de planning is aangepast. We verwachten dat de werkzaamheden eind 2024 afgerond zijn.

Tijdens en na de informatiebijeenkomst hebben wij van omwonenden op- en aanmerkingen ontvangen over de brug. Wij hebben hiernaar gekeken en zijn met direct-omwonenden in gesprek gegaan. Naar aanleiding hiervan hebben wij besloten om de brug 50 centimeter te verlagen. Dit heeft een aantal voordelen:

  • Het uitzicht wordt minder geblokkeerd en de brug komt minder dominant in het landschap. Daarnaast maken we de leuning transparanter door de leuningstijlen verder uit elkaar te zetten. De beoogde golfwerking in de stijlen blijft gehandhaafd en zal zelfs meer geaccentueerd worden. Een bijkomend voordeel is dat fietsers en andere passanten minder hoogte hoeven te overwinnen.
  • Doordat de doorvaarhoogte onder de brug lager wordt, kan er minder vaarverkeer onder de brug door en moet het vaarverkeer voorzichtiger passeren. Kano’s, kleine sloepjes (bukken) en supboarden (zittend) kunnen onder de brug doorvaren. Voor grotere vaartuigen blijft de brug van beide kanten bereikbaar. De doorvaarhoogte is afhankelijk van het waterpeil. Bij gemiddeld Woldmeerpeil is dit minimaal 1 meter. Bij een hoog meerpeil is de doorvaarhoogte circa 1 meter, bij een laag meerpeil is deze circa 1,3 meter. Het grote voordeel is dat sneller varende boten niet via deze doorgaande route kunnen varen en hiermee zal de overlast bij de woonarken niet veranderen ten opzichte van de huidige situatie.

Asfalteren op en rondom de brug op 11 en 12 december
Als alles volgens planning verloopt dan begint de aannemer op dinsdag 10 december 2024 vanaf 08.00 uur met freeswerkzaamheden van de bestaande asfalt laag voor de nieuwe aansluitingen. Deze dag kunt u de weg tussen De Kolk en Heemraad/Watering nog gebruiken.

Op woensdag 11 december 2024 start de aannemer om 07.30 uur met het aanbrengen van twee onderlagen asfalt, waarvan één laag op de nieuwe brug. Vanaf dan kan het autoverkeer niet meer passeren tot ongeveer 17.00 uur. Ter voet of op de fiets kunt u de werkzaamheden altijd passeren via de berm. Ook hulpdiensten kunnen altijd passeren. Mocht u op Heemraad, Schepperij of Watering wonen en woensdag 11 december gebruik willen maken van uw auto, dan adviseren wij u om voor 7.30 uur te vertrekken of op dinsdagavond 10 december te parkeren op De Kolk.

Mochten de weersomstandigheden gunstig zijn, dan brengt de aannemer op donderdag 12 december de laatste laag asfalt aan (deklaag). De aannemer start ook deze dag om 7.30 uur en is uiterlijk 17.00 uur gereed. Autoverkeer kan tijdens deze werkzaamheden niet passeren. Ter voet of op de fiets kunt u de werkzaamheden altijd passeren via de berm. Ook hulpdiensten kunnen altijd passeren. Mocht u op Heemraad, Schepperij of Watering wonen en donderdag 12 december gebruik willen maken van uw auto, dan adviseren wij u om voor 7.30 uur te vertrekken of voorafgaand aan de werkzaamheden te parkeren op De Kolk.

Als de weersomstandigheden niet gunstig zijn, dan wordt de deklaag aangebracht in het voorjaar van 2025.

Vragen over werkzaamheden?

Heb je vragen over de werkzaamheden? Vul dan het contactformulier wijkzaken in op de pagina bewoners.

Werkzaamheden (Meerstad) algemeen

Onderhoud Woldmeer
Sinds 2016 maaien we de waterplanten in het Woldmeer zodanig dat de waterkwaliteit gewaarborgd blijft en de bewoners en bezoekers prettig kunnen recreëren. Het uitgangspunt van het beheer is altijd een gezond en stabiel ecosysteem. Lees hier meer over de waterkwaliteit en het beheer van de waterplanten.

Maaien 2024*
Bureau Meerstad volgt in afstemming met Waterschap Hunze & Aa’s de handreiking waterplanten maaibeheer. Dat betekent dat we vanaf 1 juli mogen beginnen met maaien. Net zoals vorig jaar maaien we in de maanden juli en augustus.

Er zijn plekken in het Woldmeer waar we niet maaien, zodat de natuur zijn gang kan gaan. Dit geven we aan op deze kaart.

*Maaien is onder andere afhankelijk van de groei van de waterplanten en de paaiperiode van de vissen. Meer informatie vind je op de pagina waterkwaliteit en beheer van de waterplanten.

Onderhoud Kwelvaart
Onderhoud van de oevers van de kwelvaart vindt vanaf 2022 elk jaar plaats. Dit is wenselijk om de biodiversiteit in de kwelvaart te vergroten en nodig om het dichtgroeien van de watergang te voorkomen. De kwelvaart moet namelijk voldoende water kunnen afvoeren. De meeste werkzaamheden gebeuren aan de oevers die grenzen aan de openbare ruimte. Op enkele plekken wordt er gewerkt achter de woningen. Dit gebeurt vanaf het water. Daar waar langs openbare oevers wordt gewerkt wordt deels vanaf het water gewerkt, en deels vanaf de kant.