Het Woldmeer

Het Woldmeer

Recreatie in Meerstad

  1. Home
  2. Recreatie
  3. Het Woldmeer

Het mooiste en schoonste water

van Noord-Nederland #lijktmehelder

Het Woldmeer is een aantrekkelijk recreatiemeer en een van de schoonste wateren van Nederland, dat in alle seizoenen veel te bieden heeft. Je kunt er wandelen, fietsen, zwemmen, zeilen en varen. En in de winter natuurlijk schaatsen. Het meer wordt in oppervlakte groter dan het Paterswoldsemeer en, door de vele eilanden die er komen, intiemer van sfeer dan het Zuidlaardermeer. Aan de westoever vind je vele trekpleisters waaronder een strand en een horecagelegenheid. Kom dit unieke meer beleven in al zijn facetten. Dat je daar een keer geweest moet zijn lijkt ons heel helder!


Een van de schoonste wateren van Nederland

Het Woldmeer heeft een uitzonderlijke waterkwaliteit. Dat komt omdat het meer uit gebiedseigen water (regenwater) bestaat. Vanwege het unieke water beheersysteem wordt er zo min mogelijk water van ‘buiten’ ingelaten. De waterkwaliteit is vanaf het prille begin een belangrijk thema geweest in de gebiedsontwikkeling. Bijkomend voordeel is dat je altijd kunt zwemmen in het Woldmeer.

Klik op onderstaande links om nog meer kennis op te doen van het Woldmeer:

Over de waterkwaliteit
Over de onderwaternatuur en het ecosysteem

Lekker naar het strand

Tussen het Maisdoolhof en de uitkijktoren vind je strand Meeroevers. Een kleinschalig recreatiestrand met alle voorzieningen voor een leuke en actieve dag. Het water bij Strand Meeroevers is sinds 2020 officieel zwemwater. Hier kun je naast zwemmen en zonnen ook supboarden en kajakken, kiten, windsurfen, beachvolleyballen én vooral ontspannen! Bewoners zeggen niet voor niets dat het voelt alsof je in Meerstad iedere dag vakantie hebt.

Ook bij Park Meerstad is een klein, mooi strand te vinden. Park Meerstad is een landkunstproject van 10 hectare en daarmee het grootste landkustproject van Nederland. Een park om in te ontspannen en in te spelen, voor alle leeftijden en voor iedereen!

Kom gezellig varen op het Woldmeer

Bewoners hebben via de vaarverbinding een directe verbinding met de stad en het uitgebreide regionale watergebied en ook recreanten kunnen genieten van het veelzijdige Woldmeer. Om Meerstad te bereiken vaar je via het Eemskanaal en het Slochterdiep richting het Woldmeer. Via de 30 meter lange en 6 meter brede sluis vaar je zo het Woldmeer op. Hier ervaar je onmiddellijk de sfeer die zo kenmerkend is voor Meerstad: een afwisselend beeld met water en natuureilanden, waarop vogels kunnen nestelen, met afwisselende doorkijkjes, vergezichten en besloten ruimtes. Een uniek vaargebied dus!

Tips, aandachtspunten en regels waterrecreatie Woldmeer

Het vaarseizoen 2021 in Meerstad loopt van 1 april tot 1 oktober. Het vaarseizoen van de Provincie Groningen loopt van 1 mei tot 1 oktober. Voordat je gaat genieten van de mogelijkheden van waterrecreatie in, op of rond het meer, raden we je aan om kennis te nemen van de tips, aandachtspunten en regels die in het vaarseizoen van toepassing zijn. De brochure Varen in Meerstad 2021 vind je hier.

LET OP! vanwege coronamaatregelen kunnen er andere regels gelden voor de bediening van bruggen en sluizen. Kijk op de website van de Provincie Groningen voor de actuele bedieningstijden.

Uitgiftepunt sluissleutel in Brochure Varen in Groningen
Voor het bedienen van de sluis Woldmeerverlaat met de brug maak je gebruik van een zelfbedieningssleutel. Er is een zelfbedieningssleutel voor alle vaarcircuits door de hele provincie. De sleutel is verkrijgbaar bij verschillende
uitgifteplaatsen. Deze uitgifteplaatsen vind je in de brochure ‘Varen in Groningen’. Bekijk hier de brochure Varen in Groningen 2021. In dit boekje staat aangegeven voor welke bruggen en sluizen zelfbediening geldt en waar je een sluissleutel kunt krijgen en inleveren. De uitgiftepunten voor de Woldmeerverlaat sluis zijn: 18/19/20/22/23/24. Kijk op bladzijde 11 en 12 voor de adressen van de uitgiftepunten.

Houd rekening met de volgende maatregelen i.v.m. corona:

  1. Meer niet naast elkaar af en volg de aanwijzingen van de eventuele brugwachter/sluiswachter op
  2. Houd rekening met langere wachttijden bij bruggen en sluizen
  3. Houd ten minste 1,5 meter afstand en vermijd drukke plekken

Uitbreiding Woldmeer

Het Woldmeer groeit. Met het ontgraven van De Zeilen, de vierde wijk van Meerstad, zal het meer bijna verdubbelen in oppervlakte. Lees hier meer.