Het Woldmeer

Het Woldmeer

Recreatie in Meerstad

 1. Home
 2. Recreatie
 3. Het Woldmeer

Het mooiste en schoonste water

van Noord-Nederland #lijktmehelder

Het Woldmeer is een aantrekkelijk recreatiemeer en een van de schoonste wateren van Nederland, dat in alle seizoenen veel te bieden heeft. Je kunt er wandelen, fietsen, zwemmen, zeilen en varen. En in de winter natuurlijk schaatsen. Het meer wordt in oppervlakte groter dan het Paterswoldsemeer en, door de vele eilanden die er komen, intiemer van sfeer dan het Zuidlaardermeer. Aan de westoever vind je vele trekpleisters waaronder een strand en een horecagelegenheid. Kom dit unieke meer beleven in al zijn facetten. Dat je daar een keer geweest moet zijn lijkt ons heel helder!


Een van de schoonste wateren van Nederland

Het Woldmeer heeft een uitzonderlijke waterkwaliteit. Dat komt omdat het meer uit gebiedseigen water (regenwater) bestaat. Vanwege het unieke water beheersysteem wordt er zo min mogelijk water van ‘buiten’ ingelaten. De waterkwaliteit is vanaf het prille begin een belangrijk thema geweest in de gebiedsontwikkeling. Bijkomend voordeel is dat je altijd kunt zwemmen in het Woldmeer.

Klik op onderstaande links om nog meer kennis op te doen van het Woldmeer:

Over de waterkwaliteit
Over de onderwaternatuur en het ecosysteem

Lekker naar het strand

Tussen het Maisdoolhof en de uitkijktoren vind je strand Meeroevers (Straat Waterviolier, Meerstad). Een kleinschalig recreatiestrand met alle voorzieningen voor een leuke en actieve dag. Het water bij Strand Meeroevers is sinds 2020 officieel zwemwater. Hier kun je naast zwemmen en zonnen ook supboarden en kajakken, windsurfen, beachvolleyballen én vooral ontspannen! Bewoners zeggen niet voor niets dat het voelt alsof je in Meerstad iedere dag vakantie hebt.

Ook bij Park Meerstad is een klein, mooi strand te vinden. Het water bij dit strand is sinds 2022 officieel zwemwater, dit is hierdoor het tweede zwemstrand van Meerstad. Park Meerstad is een landkunstproject van 10 hectare en daarmee het grootste landkustproject van Nederland. Een park om in te ontspannen en in te spelen, voor alle leeftijden en voor iedereen!

Kom gezellig varen op het Woldmeer

Bewoners hebben via de vaarverbinding een directe verbinding met de stad en het uitgebreide regionale watergebied en ook recreanten kunnen genieten van het veelzijdige Woldmeer. Om Meerstad te bereiken vaar je via het Eemskanaal en het Slochterdiep richting het Woldmeer. Via de 30 meter lange en 6 meter brede sluis vaar je zo het Woldmeer op. Hier ervaar je onmiddellijk de sfeer die zo kenmerkend is voor Meerstad: een afwisselend beeld met water en natuureilanden, waarop vogels kunnen nestelen, met afwisselende doorkijkjes, vergezichten en besloten ruimtes. Een uniek vaargebied dus!

Genieten van het Woldmeer: huisregels en aandachtspunten

Het vaarseizoen in Meerstad loopt van 1 april tot 1 oktober. Het vaarseizoen van de Provincie Groningen loopt van 1 mei tot 1 oktober. Voordat je gaat genieten van de mogelijkheden van waterrecreatie in, op of rond het meer, raden we je aan om je in te lezen op de huisregels, tips en aandachtspunten die in het vaarseizoen van toepassing zijn. Klik hier om de brochure ‘Genieten van het Woldmeer 2022’ te bekijken.

Toevoeging op de brochure ‘Genieten van het Woldmeer’:
Regels opvaardok
Het aanleggen van een opvaardok aan een particuliere steiger is toegestaan mits de onderstaande regels worden gehanteerd.

 1. Het aanwezige riet mag niet worden beschadigd
 2. De opvaardok moet mobiel zijn (verwijderen tijdens eventueel onderhoud aan of in het Woldmeer)
 3. Er mag 1 item aan de steiger liggen dus of een boot of een opvaardok met hierop de boot

Regels rondom het gebruik van bootliften:
Het gebruik en toepassen van bootliften binnen Meerstad (het Woldmeer) is toegestaan onder de volgende voorwaarden;

 • De constructie van de bootlift moet op eigen terrein worden geplaatst en dus niet in of op het openbaar vaarwater.
 • De bootlift mag het toekomstig onderhoud van het openbare vaarwater niet hinderen. Mocht het onderhoud wel worden gehinderd en er ontstaat schade aan de bootlift, is de eigenaar verantwoordelijke voor de schade aan de bootlift en de eventuele schade aan eigendom van derden.
 • Eigenaar is ten alle tijden verantwoordelijk voor de constructie en het onderhoud van de bootlift.
 • Indien de bootlift in, op of over het openbare vaarwater hangt is eigenaar verantwoordelijk voor eventuele schade aan de bootlift, maar ook voor de schade aan eigendom van derden.
 • De bootlift en of het gebruik van de bootlift mag geen schade berokkenen aan het openbaar vaarwater of inrichting van het openbaar vaarwater zoals begroeiing in de vorm van riet.

Kijk op de website van de Provincie Groningen voor meer informatie over o.a. bruggen, sluizen en bedieningstijden.

Uitgiftepunt sluissleutel in brochure ‘Varen in Groningen’
Voor het bedienen van de sluis Woldmeerverlaat met de brug maak je gebruik van een zelfbedieningssleutel. Er is een zelfbedieningssleutel voor alle vaarcircuits door de hele provincie. De sleutel is verkrijgbaar bij verschillende uitgifteplaatsen. Deze uitgifteplaatsen staan in de brochure ‘Varen in Groningen’ van de Provincie Groningen. Deze brochure staat op de website van de Provincie Groningen.

Waterplanten en recreatie Woldmeer (18-07-2022)
Op dit moment komen er veel meldingen bij ons binnen met betrekking tot de overlast van waterplanten. We begrijpen dat de waterplanten op dit moment overlast veroorzaken en vinden dat heel vervelend. Er zijn een aantal specifieke zaken die ten grondslag liggen aan de overlast en dat willen we graag aan u uitleggen. Bekijk de uitleg op de pagina Waterplanten en recreatie Woldmeer.

Uitbreiding Woldmeer

Het Woldmeer groeit. Met het ontgraven van De Zeilen, de vierde wijk van Meerstad, zal het meer bijna verdubbelen in oppervlakte. Lees hier meer.