Het Woldmeer

Het Woldmeer

Recreatie in Meerstad

 1. Home
 2. Recreatie
 3. Het Woldmeer

Mooi en schoon water #lijktmehelder

Het Woldmeer is een aantrekkelijk recreatiemeer en een van de schoonste wateren van Nederland, dat in alle seizoenen veel te bieden heeft. Je kunt er wandelen, fietsen, zwemmen, zeilen en varen. En in de winter natuurlijk schaatsen. Het meer wordt in oppervlakte groter dan het Paterswoldsemeer en, door de vele eilanden die er komen, intiemer van sfeer dan het Zuidlaardermeer. Aan de westoever vind je vele trekpleisters waaronder een strand en een horecagelegenheid. Kom dit unieke meer beleven in al zijn facetten. Dat je daar een keer geweest moet zijn lijkt ons heel helder!


Een van de schoonste wateren van Nederland

Het Woldmeer heeft een uitzonderlijke waterkwaliteit. Dat komt omdat het meer uit gebiedseigen water (regenwater) bestaat. Vanwege het unieke water beheersysteem wordt er zo min mogelijk water van ‘buiten’ ingelaten. De waterkwaliteit is vanaf het prille begin een belangrijk thema geweest in de gebiedsontwikkeling.

Klik op onderstaande links om nog meer kennis op te doen van het Woldmeer:

Over de waterkwaliteit en het beheer van waterplanten (o.a. meer informatie over het maaien van de waterplanten).
Over de onderwaternatuur en het ecosysteem (het belang van waterplanten voor de waterkwaliteit).

Lekker naar het strand

Tussen het Maisdoolhof en de uitkijktoren vind je strand Meeroevers (Straat Waterviolier, Meerstad). Een kleinschalig recreatiestrand met alle voorzieningen voor een leuke en actieve dag. Het water bij Strand Meeroevers is sinds 2020 officieel zwemwater. Hier kun je naast zwemmen en zonnen ook supboarden en kajakken, windsurfen, beachvolleyballen én vooral ontspannen! Bewoners zeggen niet voor niets dat het voelt alsof je in Meerstad iedere dag vakantie hebt.

Ook bij Park Meerstad is een klein, mooi strand te vinden. Het water bij dit strand is sinds 2022 officieel zwemwater, dit is hierdoor het tweede zwemstrand van Meerstad. Park Meerstad is een landkunstproject van 10 hectare en daarmee het grootste landkustproject van Nederland. Een park om in te ontspannen en in te spelen, voor alle leeftijden en voor iedereen!

Kom gezellig varen op het Woldmeer

Bewoners hebben via de vaarverbinding een directe verbinding met de stad en het uitgebreide regionale watergebied en ook recreanten kunnen genieten van het veelzijdige Woldmeer. Om Meerstad te bereiken vaar je via het Eemskanaal en het Slochterdiep richting het Woldmeer. Via de 30 meter lange en 6 meter brede sluis vaar je zo het Woldmeer op. Hier ervaar je onmiddellijk de sfeer die zo kenmerkend is voor Meerstad: een afwisselend beeld met water en natuureilanden, waarop vogels kunnen nestelen, met afwisselende doorkijkjes, vergezichten en besloten ruimtes. Een uniek vaargebied dus!

Genieten van het Woldmeer: huisregels en aandachtspunten

Het vaarseizoen in Meerstad loopt van 1 april tot en met 31 oktober. Dat betekent dat de sluis Woldmeerverlaat open is van 1 april tot en met 31 oktober. Tussen 31 oktober en 1 april kan er geen gebruik gemaakt worden van de sluis. Het vaarseizoen van de Provincie Groningen loopt van 1 mei tot 1 oktober.

Ligplaatsen Woldmeer
De gemeente Groningen heeft het beheer van de ligplaatsen aan de openbare steigers in het Woldmeer overgenomen van Bureau Meerstad. Dit betekent dat als je een ligplaats aan een openbare steiger wilt in het Woldmeer, je boot vanaf 1 juli aanstaande (2024) geregistreerd moet zijn bij de gemeente Groningen.

Regels ligplaatsen
Er mag alleen een ligplaats aangevraagd worden voor een recreatieboot. De eigenaar van de boot moet ingeschreven staan in Meerstad, Klein Harkstede (Harkstederweg) of aan de Hoofdweg 159 t/m 227 Harkstede GN of Hoofdweg 196 t/m 202 Harkstede GN. Er bestaat geen recht op een eigen ligplaats (bijvoorbeeld voor de deur), met uitzondering van privékavels. Bewoners die een kavel hebben met ligplaats hoeven hun boot niet te registreren als ze hun boot op de eigen ligplaats leggen.
Met ingang van volgend jaar (2025) worden er regels gesteld aan de maximale afmetingen van een boot. Zodra deze regels vastgesteld zijn, communiceert de gemeente Groningen hierover.

Boot registreren
De gemeente Groningen beschouwt dit jaar als een overgangsjaar om goed voorbereid te zijn op volgend vaarseizoen. Daarom gaat de gemeente Groningen dit vaarseizoen (2024) geen liggeld innen. Wel moeten de boten geregistreerd worden.
Je kunt je boot registreren door een e-mail te sturen naar havenwezen@groningen.nl met de volgende gegevens:

 • Voornaam en achternaam
 • Adres
 • Telefoonnummer
 • Afmetingen boot
 • Foto van de boot
 • Gewenste ligplaats (= Meerstad)

Na registratie ontvang je een sticker die je zichtbaar op je boot moet plaatsen.

Heb je vragen over het ligplaatsbeheer? Stuur dan een e-mail naar  havenwezen@groningen.nl. Meer informatie over ligplaatsen vind je op de website van de gemeente Groningen (Let op: deze webpagina krijgt nog een update).

Vaarseizoen verlengd
Met de overname van het beheer van de ligplaatsen is ook het vaarseizoen verlengd. Het vaarseizoen loopt nu van 1 april tot en met 31 oktober (voorheen was dit tot 1 oktober). Dat betekent dat de sluis open is van 1 april tot en met 31 oktober. Alle boten aan een openbare steiger moeten uiterlijk op 31 oktober uit het water zijn. De gemeente Groningen gaat hierop handhaven. Het vaarseizoen van de Provincie Groningen loopt van 1 mei tot 1 oktober.

Uitgiftepunt sluissleutel
Voor het bedienen van de sluis Woldmeerverlaat met de brug heb je een zelfbedieningssleutel nodig. Er is een zelfbedieningssleutel voor alle vaarcircuits door de hele provincie. De sleutel is verkrijgbaar bij verschillende uitgifteplaatsen. De uitgifteplaatsen vind je op de website van Routebureau Groningen.

Huisregels Woldmeer
Voordat je gaat genieten van de mogelijkheden van waterrecreatie in, op of rond het meer, raden we je aan om je in te lezen op de huisregels, tips en aandachtspunten die in het vaarseizoen van toepassing zijn. Klik hier om de brochure ‘Genieten van het Woldmeer 2024’ te bekijken. Let op, de informatie in deze brochure wordt bijgewerkt zodra het nieuwe ligplaatsbeleid van de gemeente Groningen in gaat.

Toevoeging op de brochure ‘Genieten van het Woldmeer’:
Regels opvaardok
Het aanleggen van een opvaardok aan een particuliere steiger is toegestaan mits de onderstaande regels worden gehanteerd.

 1. Het aanwezige riet mag niet worden beschadigd
 2. De opvaardok moet mobiel zijn (verwijderen tijdens eventueel onderhoud aan of in het Woldmeer)
 3. Er mag 1 item aan de steiger liggen dus of een boot of een opvaardok met hierop de boot

Regels rondom het gebruik van bootliften:
Het gebruik en toepassen van bootliften binnen Meerstad (het Woldmeer) is toegestaan onder de volgende voorwaarden;

 • De constructie van de bootlift moet op eigen terrein worden geplaatst en dus niet in of op het openbaar vaarwater.
 • De bootlift mag het toekomstig onderhoud van het openbare vaarwater niet hinderen. Mocht het onderhoud wel worden gehinderd en er ontstaat schade aan de bootlift, is de eigenaar verantwoordelijk voor de schade aan de bootlift en de eventuele schade aan eigendom van derden.
 • Eigenaar is ten alle tijden verantwoordelijk voor de constructie en het onderhoud van de bootlift.
 • Indien de bootlift in, op of over het openbare vaarwater hangt is eigenaar verantwoordelijk voor eventuele schade aan de bootlift, maar ook voor de schade aan eigendom van derden.
 • De bootlift en of het gebruik van de bootlift mag geen schade berokkenen aan het openbaar vaarwater of inrichting van het openbaar vaarwater zoals begroeiing in de vorm van riet.

Praktische informatie over varen in Groningen

Wie recreatief wil varen in Groningen kan alle informatie vinden op het ‘Informatiepunt varen in Groningen’: routesingroningen.nl/varen. Op deze website van Routebureau Groningen staat praktische informatie over vaarwegen en zelfbedieningssleutels met uitgiftepunten. Ook kunnen vaarrecreanten hier verbeterpunten, ervaringen en tips op het water melden. Verder staan de actuele bedieningstijden voor bruggen en sluizen nu op één plek. De website vervangt het boekje Varen in Groningen, dat jaarlijks werd uitgegeven door Provincie Groningen.