Het Woldmeer

Het Woldmeer

Recreatie in Meerstad

  1. Home
  2. Recreatie
  3. Het Woldmeer

Het mooiste en schoonste water

van Noord-Nederland

Het Woldmeer is een aantrekkelijk recreatiemeer, dat in alle seizoenen veel te bieden heeft. Je kunt er wandelen, fietsen, zwemmen, zeilen en varen. En in de winter natuurlijk schaatsen. Het meer wordt in oppervlakte groter dan het Paterswoldsemeer en, door de vele eilanden die er komen, intiemer van sfeer dan het Zuidlaardermeer. Aan de westoever komen vele trekpleisters waaronder een strand en een mogelijke horecagelegenheid.

Waterkwaliteit

Het Woldmeer is een van de schoonste wateren van Nederland. Dat komt omdat het meer uit gebiedseigen water (regenwater) bestaat. Vanwege het unieke water beheersysteem wordt er zo min mogelijk water van ‘buiten’ ingelaten. De waterkwaliteit is vanaf het prille begin een belangrijk thema geweest in de gebiedsontwikkeling. Lees hier meer.

Vaarverbinding en sluis

Bewoners hebben via de vaarverbinding een directe verbinding met de stad en het uitgebreide regionale watergebied en ook recreanten kunnen genieten van het veelzijdige Woldmeer. Om Meerstad te bereiken vaar je via het Eemskanaal en het Slochterdiep richting het Woldmeer. Via de 30 meter lange en 6 meter brede sluis vaar je zo het Woldmeer op. Hier ervaar je onmiddellijk de sfeer die zo kenmerkend is voor Meerstad: een afwisselend beeld met water en natuureilanden, waarop vogels kunnen nestelen, met afwisselende doorkijkjes, vergezichten en besloten ruimtes. Een uniek vaargebied dus!

Tips, aandachtspunten en regels waterrecreatie Woldmeer

Het vaarseizoen 2021 in Meerstad loopt van 1 april tot 1 oktober. Het vaarseizoen van de Provincie Groningen loopt van 1 mei tot 1 oktober. Voordat je gaat genieten van de mogelijkheden van waterrecreatie in, op of rond het meer, raden we je aan om kennis te nemen van de tips, aandachtspunten en regels die in het vaarseizoen van toepassing zijn. De brochure Varen in Meerstad 2021 vind je hier.

LET OP! vanwege coronamaatregelen kunnen er andere regels gelden voor de bediening van bruggen en sluizen. Kijk op de website van de Provincie Groningen voor de actuele bedieningstijden.

Uitgiftepunt sluissleutel in Brochure Varen in Groningen
In dit boekje staat aangegeven voor welke bruggen en sluizen zelfbediening geldt en waar je een sluissleutel kunt krijgen en inleveren. Bekijk hier de brochure Varen in Groningen 2021.

Houd rekening met de volgende maatregelen i.v.m. corona:

  1. Meer niet naast elkaar af en volg de aanwijzingen van de eventuele brugwachter/sluiswachter op
  2. Houd rekening met langere wachttijden bij bruggen en sluizen
  3. Houd ten minste 1,5 meter afstand en vermijd drukke plekken

Uitbreiding Woldmeer

Het Woldmeer groeit. Met het ontgraven van De Zeilen, de vierde wijk van Meerstad, zal het meer bijna verdubbelen in oppervlakte. Lees hier meer.