Mountainbike skillspark Meerstad

Mountainbike skillspark Meerstad

  1. Home
  2. Mountainbike skillspark Meerstad

Mountainbike skillspark Meerstad

Laatst bijgewerkt op 10 maart 2023

Al enige tijd werkt Bureau Meerstad met de gemeente Groningen en een groep enthousiaste mountainbikers aan plannen voor een mountainbike skillspark. Dit is een terrein waar mountainbikers oefeningen kunnen doen om hun rijtechniek te trainen. Het skillspark was gepland naast de P+R Meerstad. De afgelopen periode heeft Bureau Meerstad gewerkt aan de actualisatie van het masterplan uit 2005: de Agenda voor de Toekomst. Tijdens dit proces bleek een andere locatie nabij de P+R ook geschikt te zijn voor het skillspark. Deze locatie sluit ook goed aan bij de lijn van het nieuwe college van burgmeester en wethouders van de gemeente Groningen. Op onderstaand kaartje is de oude locatie van het skillspark in rood ingetekend en de nieuwe locatie in het blauw.

Afbeelding met de oude en nieuwe locatie van het skillspark. De arcering was het plangebied
voor Eemskanaalzone. In de toekomstplannen voor Meerstad blijft het Driebondsbos groen.

De nieuwe locatie van het skillspark ligt langs een grote rioolpersleiding. Dat maakt deze strook niet geschikt voor bebouwing, maar wel voor het skillspark. De ligging naast de Meerstadlaan die nu in aanbouw is, maakt het mogelijk werk met werk te maken. Dat betekent dat de grond die straks vrijkomt bij de aanleg van de Meerstadlaan, meteen gebruikt kan worden voor het aanleggen van het skillspark met veel hoogteverschillen. De nieuwe locatie is ook zeer goed te bereiken via de P+R.

Ontwerp skillspark
Voor de nieuwe locatie is een aangepast ontwerp gemaakt door het bureau Track & Trails. Dit bureau heeft veel ervaring met het zorgvuldig landschappelijk inpassen van mountainbike routes en skillsparks. Het skillspark krijgt een natuurlijke uitstraling. In het ontwerp is geen gebouw getekend en er komt ook geen hek omheen. Er komt ook geen verlichting. Het wordt zo openbaar mogelijk zodat iedereen er makkelijk gebruik van kan maken. Door hoogteverschillen aan te brengen, kan veel worden geklommen en gedaald. Er komen hindernissen met verschillende moeilijkheidsgraden zodat iedereen gebruik kan maken van het skillspark.

Werkzaamheden gestart begin maart
Op vrijdag 10 maart 2023 heeft wethouder Inge Jongman het startsein gegeven voor de aanleg het mountainbike skillspark in Meerstad. Inge Jongman: “Ik ben blij dat er na jaren nu een geschikte locatie is gevonden en dat we kunnen beginnen met de aanleg. Met dit park komen we tegemoet aan de wens van een grote groep inwoners van de gemeente”. In 2020 is een intentieverklaring ondertekend door de initiatiefnemers, Bureau Meerstad en de gemeente Groningen voor het ontwikkelen van een mountainbike skillspark in Meerstad. Op basis van de Agenda voor de Toekomst Meerstad 2050 is de huidige locatie daarvoor het meest geschikt. Stichting MTB Skillspark Meerstad: “Het skillspark wordt een plek waar je zowel aan je conditie als aan je vaardigheden kan werken op de mountainbike, zonder dat je ver hoeft te rijden. Wij dragen graag een steentje bij om hier wat moois van te maken en het mountainbiken op de kaart te zetten!” Jelle Dijkstra, directeur Bureau Meerstad: “We zijn heel blij met de aanleg van het skillspark in Meerstad. We werken aan een prettige woon- en leefomgeving waarbij we veel aandacht besteden aan ruimte voor groen en bewegen. Het skillspark past perfect bij Meerstad.” De verwachting is dat het park rond de zomer 2023 klaar is en het park kan de komende tien jaar gebruikt worden.

Wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten rondom het skillspark? Volg dan de Facebook pagina of de Instagram van de stichting Mountainbike Skillspark Meerstad. Zo ben je als eerste op de hoogte van het laatste nieuws.