Park Meerstad

Park Meerstad

Recreatie in Meerstad

  1. Home
  2. Recreatie
  3. Park Meerstad

Een uniek land-art park

Kleurrijk en afwisselend

Park Meerstad is een landkunstproject van 10 hectare en daarmee het grootste landkustproject van Nederland. Park Meerstad ligt aan het Woldmeer, waardoor je kunt genieten van prachtige vergezichten over het Woldmeer. Je vindt tussen de grasheuvels door talrijke soorten bomen, struiken en bloemen, en een waterpartij die het park halverwege doorsnijdt. Meer dan 50 verschillende soorten bloemen en bomen groeien en bloeien in het park.

De wandelpaden bewegen mee met de plooien van het landschap, het fietspad snijdt er juist doorheen, waardoor je de niveauverschillen nog meer ervaart. Aan de zuidkant van het park ligt een natuurlijk speelterrein aan het water met stapstenen in het water, klimbomen, een trekvlot en een uit hout opgetrokken kabelbaan en ruimte voor het bouwen van hutten.

Sport, spel en festivals

Naast sport en spel is er ook ruimte voor cultuur en (buurt)festivals. Kortom, een park om in te ontspannen en in te spelen, voor alle leeftijden en voor iedereen!

Strand Park Meerstad

Bij Park Meerstad is ook een klein strand te vinden. Het water bij dit strand is sinds 2022 officieel zwemwater, dit is hierdoor het tweede zwemstrand van Meerstad. In het voorjaar van 2023 opent hier ook een kiosk voor de nodige versnaperingen.

Het ontstaan van Park Meerstad

Wist je dat Park Meerstad het allereerste park in Nederland is dat samen met een beeldend kunstenaar is ontworpen? Het unieke ontwerp voor het park komt uit handen van beeldend kunstenaar Jeroen Doorenweerd en LAOS Landschapsarchitectuur. De ontwikkeling van het park is een samenwerking tussen het Centrum Beeldende Kunst (CBK Groningen), gemeente Groningen en Bureau Meerstad, én ook de bewoners hadden een stem in het geheel. In Park Meerstad komen kunst en natuur samen. Bekijk hier het ontwerp van Park Meerstad.

De glooiende heuvels en het kaarsrechte betonnen fietspad zorgen voor een unieke beleving. Het eerste element van het fietspad werd op 4 oktober 2018 gelegd door wethouder Van der Schaaf onder toeziend oog van kunstenaar Jeroen Doorenweerd en landschapsarchitect Mathijs Dijkstra.

Op 27 november 2019 plantte wethouder Chakor de eerste boom in Park Meerstad, dit deed ze samen met leerlingen van de Meeroeversschool. “Meerstad is een aanwinst voor de gemeente Groningen. Dit college vindt het erg belangrijk dat er veel groen komt en een park maakt een locatie ontzettend aantrekkelijk,” benadrukt Wethouder Chakor in haar toespraak. In totaal zijn er 90 bomen van 9 verschillende soorten geplant in het park. De 9 soorten bomen hebben elk hun eigen kleur en bloeiperiode, daardoor ziet het park er van het voorjaar tot aan herfst telkens anders uit.

Opening Park Meerstad met de expositie ‘Kunst is mijn natuur’

Op vrijdag 18 september 2020 werd Park Meerstad officieel geopend met de mega kunst expositie ‘Kunst is mijn natuur’. Tijdens de expositie werden ongeveer 130 kunstwerken geëxposeerd door 85 kunstenaars. Nooit eerder was er een kunstexpositie van deze omvang te zien in Groningen.

De oproep voor de expositie ‘Kunst is mijn natuur’ werd aangejaagd met de hulp van stadsdichter Renee Luth, dichter Myron Hamming, tekstschrijver Roelie Vuitton en celliste Judith Groen. In totaal hebben 190 kunstenaars uit de regio zich aangemeld. Hieruit zijn 85 geselecteerd.

Artikelen over de opening Park Meerstad
‘Kunst is mijn natuur’: 85 kunstenaars exposeren in landkunstproject Park Meerstad
Park Meerstad – in de jongste wijk van Groningen- tien dagen lang gevuld met kunst

Informatie

Download hier de flyer over Park Meerstad.
Artikel: Katoenen-lakens-leiden-tot-droompark-in-Meerstad.