1. Home
  2. Nieuws & Events
  3. Meerstad krijgt vaarverbinding, werkzaamheden mei 2013 van start

Meerstad krijgt vaarverbinding, werkzaamheden mei 2013 van start

– Persbericht –

Na een periode van voorbereidende werkzaamheden gaat in mei dit jaar de eerste schop in de grond voor de aanleg van de vaarverbinding en een sluis in Meerstad. Naast de realisatie van de vaarverbinding wordt ook het Woldmeer verder uitgegraven en ontstaan er parkachtige gebieden met tal van recreatieve fiets- en wandelpaden en diverse pleisterplekken zoals een strand en een haven. Met deze investeringen in het landschap wordt verder gestalte gegeven aan de belofte van Meerstad als groen en waterrijk woongebied. Zomer 2014 varen bewoners en recreanten met hun boot van en naar het Woldmeer, de stad of regio.

Recreëren
Dat Meerstad meer is dan alleen wonen blijkt wel uit de vele recreatieve mogelijkheden die straks worden aangeboden. Het Woldmeer wordt in oppervlakte uiteindelijk groter dan het Paterswoldsemeer en, door de vele eilanden die er komen, intiemer van sfeer dan het Zuidlaardermeer. De gemiddelde waterdiepte wordt zo’n 1,50 meter en de vaardiepte 1,10 meter. Aan de westoever van het meer komt een strand met een aanlegsteiger en een mogelijkheid tot een horecagelegenheid. Om Meerstad te bereiken vaart men straks met een zeil- of motorboot via het Slochterdiep en de vaarverbinding zo het Woldmeer op.

Naast de verdere ontwikkeling van het Woldmeer, wordt er gewerkt aan het doortrekken van de huidige kwelvaart. Aan het einde ervan ontstaat een natuurpark met veel water, riet, opgaand groen, bomen en taluds, dooraderd met een netwerk van gras- en vlonderpaden. Door het gebied op deze manier in te richten, wordt een waterkwaliteit gerealiseerd die het Woldmeer niet alleen geschikt maakt voor recreatief gebruik, maar waarin ook flora en fauna zich thuis voelen.

Planning
Elke dag wordt er gewerkt aan het woonrijp maken van de eerste woongebieden, de introductie van nieuwe aantrekkelijke woningtypen, het verfraaien van de toegangswegen en de voorbereidingen voor de vaarverbinding en uitbreiding van de wandel- en fietsroutes. De planning voor de uitvoering van de werkzaamheden aan de vaarverbinding en het landschap ziet er als volgt uit:

  • April 2013: aanbesteding
  • Mei 2013: eerste schop in de grond voor realisatie vaarverbinding
  • Mei 2013 t/m december 2014: uitvoering werkzaamheden
  • Zomer 2014: vaarverbinding Meerstad open voor bewoners en recreanten