Het NPO2-programma ‘Wildernis onder Water’ toont donderdagavond beelden van de onderwaternatuur bij onder andere Meerstad. Gemeente-ecoloog Klaas van Nierop laat in het programmazien hoe Groningen omgaat met waterberging en waterkwaliteit. Duikvereniging Hydrofiel, waar collega Harry Holsteijn bijzit, maakte onder andere bij Meerstad onderwateropnames.
In de tweede aflevering van het EO-programma, ‘de zegen van regen’, zien we hoe Groningen in 1998 en 2012 te kampen heeft met zware wateroverlast. De noordwesterstorm van 2012 leidde ertoe dat bewoners van Woltersum werden geëvacueerd. Het noorden was toen een paar dagen het centrum van Nederland: het hele land leefde mee.
Zeldzame onderwaternatuur
Onder het motto ‘natte natuur voor droge voeten’ richtte de stad twee waterbergingsgebieden in die het overschot aan water opvingen en die de natuurontwikkeling bevorderden: De Onlanden, in het westen van de stad, en Meerstad in het oosten. “Het is spectaculair om te zien wat dat oplevert”, zegt Klaas. “Omdat we het water scheiden heeft Meerstad al 10 jaar nagenoeg schoon water. Dit leidt tot zeldzame onderwaternatuur en kans op aanwezigheid van visarenden, otters, bevers en ijsvogels. Daarnaast laat Meerstad goed zien hoe we wonen en water kunnen combineren.”
Groningen loopt voorop
Waarom viel het oog van de makers op Groningen? Leontine van de Stadt, het ‘brein’ achter de serie: “Jullie laten regenwater niet verdwijnen, maar zetten het in daar waar het nuttig is. Veel steden zijn hiermee bezig, maar Groningen loopt hierin voorop.” Klaas van Nierop: “In de gemeente hebben we een goede samenwerking met de RUG, de Hanze en de waterschappen. Zo kunnen we veel kennis en inzicht bundelen en dat maakt Groningen interessant.”
Meerstad
De NPO 2 ploeg filmde in Meerstad, Noorddijk en het Stadpark. Deze laatste locatie werd gekozen om het contrast te laten zien met het zuivere water van Meerstad. Klaas: “Toen dat in 1913 werd aangelegd lette men niet op waterkwaliteit. Het was een put voor afvalwater. Dat zie je terug in de waterkwaliteit, het is er veel troebeler. Tegenwoordig hebben we ook hier aandacht voor oevervegetatie en waterleven en letten we op doorstroming en reiniging. Maar nog steeds zie je verschil met het zuivere water van Meerstad.”
Collega’s
De Groningse duikvereniging Hydrofiel maakte onderwateropnames. Duiker Harry Holsteijn (in het dagelijks leven collega bij de kinderwerktuinen van NDE) laat hierin aan Klaas zien wat Hydrofiel onder water aantreft. Klaas: “Op deze manier is het geen documentaire over onderwaterleven, onze interactie maakt het verhaal persoonlijker.”
Winterstand
De opnames vonden eerder dit jaar plaats in februari en maart. Klaas vindt het wel jammer dat er zo vroeg in het jaar is gefilmd. “Dan is de natuur eigenlijk nog in winterstand. In het voorjaar en de zomer is het water veel helderder. Toch vond Hydrofiel al waterranonkel, gele plomp en blaasjeskruid, en diertjes als watermijt en moerasslak. Het is verrassend wat je zo vroeg al in het jaar aantreft.”
‘Wildernis onder Water’, afl. 2 ‘de zegen van regen’: donderdag 13 december, NPO 2, 19.45 uur.