Park Meerstad – Kunst en natuur komen samen in Meerstad
  1. Home
  2. Nieuws & Events
  3. Park Meerstad – Kunst en natuur komen samen in Meerstad

Park Meerstad – Kunst en natuur komen samen in Meerstad

Gemeente Groningen krijgt er een bijzonder park bij: Park Meerstad is een uniek land-art park voor zowel Groningers en Meerstadjers om te recreëren en te ontmoeten. Met een formaat van ongeveer 10 ha is het park het grootste openbare landkunst-project dat tot nu toe in Nederland is gemaakt. Ook is Park Meerstad het eerste openbare park dat in Nederland in samenwerking met een beeldend kunstenaar is ontworpen, een dubbele Noordelijke primeur dus!
De verwachting is dat het park eind 2018 gereed is. Roeland van der Schaaf, wethouder Ruimtelijke Ordening & Wonen van de gemeente Groningen, is erg trots op de komst van het park: “Park Meerstad is echt een aanwinst voor Groningen. Zowel door het bijzondere ontwerp, als dat het een zeer aantrekkelijke recreatieve plaats gaat worden voor zowel de inwoners van Meerstad als de inwoners van de stad Groningen. Ik ben erg trots dat wij in Groningen deze primeur hebben.”

Het Park is een samenwerking tussen Bureau Meerstad, het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen) en gemeente Groningen. Beeldend kunstenaar Jeroen Doorenweerd heeft in samenwerking met MD Landschapsarchitectuur het ontwerp voor zijn rekening genomen. Met het Park heeft hij een natuurlijke tegenhanger willen ontwikkelen voor de groene en waterrijke omgeving die Meerstad is. Het heuvelachtige park met dwars daar doorheen een kaarsrecht betonnen fietspad is de basis. Hierbinnen worden met natuurlijke elementen diverse bijzondere plekken gecreëerd, zoals stapstenen en een uit hout opgetrokken kabelbaan.

Jeroen Doorenweerd over het ontwerp: “Het uitgangspunt in dit project is om 1 groot ritmisch gebaar neer te zetten. Een vloeiend en glooiend ‘good vibrations’ gebied waarbinnen andere regels lijken te gelden dan daarbuiten.”
Het ontwerp is ontstaan door het gebied letterlijk op schaal te plooien. In een laken zijn rimpels gemaakt met een sterk ritmische en plastische ordening waarbij de inhoudelijke elementen die in het Park zullen komen de plaatsing van de plooien hebben bepaald en andersom. Daardoor ontstaat een park dat helemaal nieuw is, en nog nooit is vertoond.

Het Park is een uniek project op het gebied van land-art. Maar ook zeker een unieke plek voor Meerstadjers en Groningers om vanaf eind 2018 te beleven en gebruik van te maken. Het uitdagende, heuvelachtige en groenrijke gebied wordt vanwege het Woldmeer, het strand en de fiets- en wandelpaden een levendige ontmoetingsplek aan de rand van Groningen. Daarnaast krijgen sport, spel, cultuur en (buurt)festivals er ook de ruimte en komt er op termijn een horecavoorziening.