Grunopark wordt een unieke plek voor betaalbaar en natuurlijk wonen
  1. Home
  2. Nieuws & Events
  3. Grunopark wordt een unieke plek voor betaalbaar en natuurlijk wonen

Grunopark wordt een unieke plek voor betaalbaar en natuurlijk wonen

Terrein Grunopark en omgeving wordt unieke plek voor betaalbaar en natuurlijk wonen aan het water

De gemeente Groningen heeft het terrein van Break Out Grunopark aangekocht. Dit biedt de kans op deze plek aan het groeiende Woldmeer een nieuw woon- en recreatiegebied te maken. Het idee is dat er op het terrein van het Grunopark en het naastgelegen gebied De Wierden een levendig ‘waterstadje’ ontstaat met een haven en allerlei voorzieningen. Bureau Meerstad werkt de plannen hiervoor in samenspraak met de omgeving uit. Een van de speerpunten voor dit gebied is betaalbaar en natuurlijk wonen aan het water.

Break Out Grunopark

Het Grunopark is zo’n 50 jaar geleden ontstaan door de zandwinning. Met het zand is de Noordelijke ringweg uiteindelijk aangelegd. In die tijd is het gebied aangelegd als camping met 800 plaatsen. Toen heette het nog recreatiecentrum Grunostrand. In 1983 werd de heer Swieter eigenaar van de camping. Hij legde in de jaren ‘80 de waterskibaan aan en gaandeweg kwamen er steeds meer recreatieve functies bij. Nu heeft hij er dus voor gekozen het terrein aan de gemeente te verkopen. De heer Swieter: ‘We zagen de stad dichterbij komen en Meerstad zich steeds meer ontwikkelen. Ons gebied ligt in het centrum van die ontwikkeling. Dat zagen wij ook. De verkoop geeft ons de kans om iets anders te exploiteren en te ondernemen op een manier die bij ons past. Tot in elk geval 2024 blijft Break Out Grunopark in bedrijf.’

Grunopark-De Wierden: ‘waterstadje’ voor iedereen

Op dit moment is Bureau Meerstad met de omgeving in gesprek over de toekomst van het totale plangebied Meerstad. In 2005 is het Masterplan Meerstad gemaakt. Dat plan wordt nu in een open planproces herzien omdat het verouderd is. Onderdeel van dat masterplan zijn toekomstscenario’s met mogelijke invullingen voor Grunopark en De Wierden, het nog onbebouwde gebied ten westen van het Grunopark. Er is nog geen definitief plan, maar het gebied leent zich voor een wat dichter bebouwd waterstadje.
“We hebben een mooie kans om een woongebied te ontwikkelen dat dichtbij de stad ligt en volop mogelijkheden biedt voor wonen, werken en recreëren. Een van de speerpunten in het gebied is betaalbaar en natuurlijk wonen nabij het water. Hier kunnen we sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen bouwen op een van de mooiste plekken in Meerstad. Meerstad is bedoeld voor iedereen.’ aldus wethouder Roeland van der Schaaf van de gemeente Groningen.

Meer informatie over de toekomstige ontwikkelingen van plangebied Meerstad en Grunopark/De Wierden is terug te vinden via de website meerstad.eu/toekomst.