1. Home
  2. Nieuws & Events
  3. Transport waterwoningen naar Meerstad vindt plaats op 6 april a.s.

Transport waterwoningen naar Meerstad vindt plaats op 6 april a.s.

Dag staat in teken van spectaculaire tewaterlating en planten van 200 bomen!

Het transport van de eerste zeven waterwoningen naar Meerstad, dat op zaterdag 23 maart is geannuleerd wegens te harde wind, vindt nu plaats op 6 april. Een heugelijk moment voor natuurlijk de kopers, maar ook de huidige bewoners, betrokken partijen én voor Meerstad.

Naast de tewaterlating van de zogeheten arken, wordt het gebied komende zaterdag ook een stuk groener gemaakt tijdens de aftrap voor het ‘1000 Bomenplan Meerstad’. De eerder geplande Open Dag wordt met het samenvallen van beide activiteiten verschoven. U bent echter van harte welkom om het spektakel te aanschouwen.

1000 Bomenplan
De komende drie jaren worden er gefaseerd 1000 bomen geplant in Meerstad. Een geweldige groeninvestering in relatief korte tijd, die ervoor zorgt dat Meerstad het natuurlijke karakter krijgt zoals beoogd. Voor mei dit jaar zullen de eerste 500 bomen worden geplant in het openbare gebied in Meeroevers, langs de Driebondsweg als entreeroute van Meerstad en in de tuinen van bewoners. De tweede fase van nog eens 500 bomen is gepland rond het gebied van de vaarverbinding, het park achter Klein Harkstede en de nieuwe bewoonde gebieden in Meeroevers. Op zaterdag 6 april planten de bewoners de eerste ca. 200 bomen als feestelijke start van het 1000 Bomenplan Meerstad.

De evenementlocatie ligt pal naast de locatie waar de woningen gedurende de gehele dag te water worden gelaten. In verband met de veiligheid is dit ook de enige locatie waar u de tewaterlatingen van dichtbij kunt bekijken.
Evenementenlocatie en routebeschrijving

Transport
In de eerste weken van maart zijn alle zeven woningen over water vervoerd naar het tussenstation in Groningen. Vervolgens worden ze op zaterdag 6 april vanaf het tussenstation verder over water vervoerd naar de uithijslocatie bij Ruischerbrug. Hier worden de circa 130 ton wegende waterwoningen (van ruim 15 x 6 meter) met indrukwekkend materieel (Triton) uit het Eemskanaal gehesen en vervolgens (per multiwheeler) over land vervoerd naar hun bestemming in Meerstad. Twee kranen tillen de woningen vervolgens het Woldmeer in. De eerste woning wordt al om 06:15 uur uit het water gehesen en de laatste woning zal naar verwachting rond 18:15 uur te water worden gelaten.

(Omleidings)Route
De route die wordt aangehouden voor het transport over land is; Ruischerbrug, Borgweg, Hoofdweg, Driemerenweg. In verband met de technische inspanningen rond dit indrukwekkende transport is besloten om een deel van het tracé te stremmen vanaf vrijdag 5 april, 09:00 uur t/m zondag 7 april, 12:00 uur. Hierbij vragen wij u gedurende deze periode de volgende route te volgen.

Aangezien het transport afhankelijk is van de weersomstandigheden wordt maximaal twee dagen van te voren besloten of de activiteiten door kunnen gaan. Bij annulering zullen we dat vermelden op onze website.

We kijken uit naar uw komst!