Van bouwen tot wonen: zelfbouw in een nieuw woongebied
  1. Home
  2. Nieuws & Events
  3. Van bouwen tot wonen: zelfbouw in een nieuw woongebied

Van bouwen tot wonen: zelfbouw in een nieuw woongebied

Verhuizen is altijd spannend, je eigen huis bouwen is nog spannender en een huis bouwen in een woongebied in ontwikkeling is echt heel erg spannend.

Meegroeien met de ontwikkelingen

Bouwen in zo’n nieuw woongebied is leuk en spannend tegelijk. De ‘artist impressions’ (schetsen) geven een goed beeld van hoe de wijk eruit komt te zien. Tijdens het bouwen van de wijk groei je met de ontwikkelingen mee. De eerste bewoners van de wijk Meeroevers kun je gerust pioniers noemen, want in deze wijk werden in 2011 de allereerste huizen van Meerstad gebouwd. Het huidige Woldmeer was toen nog maar voor een deel uitgegraven. Je moet het maar durven om daar je huis te bouwen. In de jaren daarna kwamen er geleidelijk meer woningen bij, inmiddels wonen er zo’n 1345 mensen in Meerstad en staan er 500 woningen. In de komende jaren zullen er naar verwachting zo’n 250 huizen per jaar bij komen.

“Eigenlijk is heel Meerstad gewoon mijn favoriete plekje. We wonen hier met super veel plezier.”

Jorgen en Marja wonen met hun twee kinderen Lauren en Julius sinds maart 2016 in Meeroevers. Zij bouwden hun eigen woning op een van de wooneilanden en hebben de ontwikkelingen van de wijk voor hun neus zien gebeuren. Er stonden toen ongeveer 175 woningen in Meerstad. Hoe is het om je huis te bouwen in zo’n nieuw woongebied dat nog verder ontwikkeld moet worden?

Sprong in het diepe

Toen Jorgen en Marja in 2015 hun schuurwoning gingen bouwen op Talingeneiland in Meeroevers vonden ze dat eerst wel spannend. “We hadden voor de grap ons huis te koop gezet, het was toen nog niet zo dat je het sowieso kwijt was en voor 20 duizend boven de vraagprijs”, vertelt Marja. “Maar het was wel binnen een week weg. We keken elkaar aan, en nu dan? Jorgen wilde graag aan het water wonen. We hebben eerst gekeken in Eelderwolde, maar dat was niet wat wij wilden. Daarna hadden we een afspraak bij Bureau Meerstad met verkoopadviseur Harriëtte. Ik belde vlak voor die afspraak nog met Jorgen. We kunnen nu niet meer afzeggen he, dat is onfatsoenlijk dus we gaan wel. Maar we gaan er echt niet wonen hoor, nee we gaan er echt niet wonen.”

“We hadden al een mening gevormd. Toen we hier kwamen en hoorden wat ze hier gingen doen en wat het plan werd, vond ik het eigenlijk best wel gaaf. Er was een grote tekening en een maquette en toen ging het wel leven. Harriëtte was zo enthousiast en daardoor wij ook dat we direct daarna hierheen zijn gereden om te kijken welke kavel we dan wilden.”

De voorbereiding

En dan begint het pas. Dan heb je een kavel en dan moet je dus gaan bedenken wat voor huis je wilt gaan bouwen. Hoe verliep dit proces voor Jorgen en Marja?

“Nadat we een optie op deze kavel hadden genomen zijn we naar een aannemer gegaan. We waren echt groentjes want we hadden geen idee hoe het werkte”, blikt Marja terug. “Je hebt wel projectbouw of cataloguswoningen, daar hadden we ook al naar gekeken maar dan wilden we heel veel aanpassingen en dan werd het uiteindelijk weer heel duur. De aannemer zei dat we dan toch echt met een architect moesten werken. Wij dachten ‘dat is toch veel te duur!’. Uiteindelijk bleek dat wel betaalbaar omdat die ook weer voor heel veel slimmigheidjes zorgt. Onze ramen zijn een standaard maat waardoor het weer goedkoper wordt, dat soort dingen. We kwamen in contact met een architect en dat klikte direct. Wij waren het eerste echte huis dat hij ging ontwerpen, nu heeft hij er hier al zeker drie ontworpen. We hadden inmiddels wel in beeld dat we een schuurwoning wilden. We gingen met hem zitten om alles door te nemen. Zoveel kamers, zoveel ruimte, enzovoort. Hij vertaalde dat direct in een ontwerp waarvan wij dachten ‘dit is precies wat wij bedoelden’. We hebben toen een aantal aannemers aangeschreven en uiteindelijk er een goede aannemer bij gevonden.”

Bouwproces zonder stress

Marja vertelt waarom ze zo weinig stress ervaren heeft tijdens het bouwproces. “Dan heb je een ontwerp en dan heb je een aannemer die gaat bouwen. Maar wij hadden allebei geen flauw idee dus als die aannemer gaat bouwen en zegt ‘dit is een huis’, ja klopt dat is een huis. Maar of het zo gebouwd is als wij besteld hebben en waar we voor betalen, geen idee. Dus de architect deed ook de bouwbegeleiding, hij was hier elke week voor ons op de bouw. We hebben veel mensen gesproken die zelf een huis bouwen als vrij stressvol ervaren. Dit hebben wij eigenlijk helemaal niet ervaren omdat de architect alles begeleidde voor ons. Hij had een goede klik met de aannemer, dat scheelt ook. Ik denk dat hij er meer stress van heeft gehad dan wij. Dan belde de aannemer de architect ‘ik heb nu dit, hoe had je dat bedacht?’. Dan kwamen we op de bouw en vertelde hij wat er goed ging. Sommigen dingen liepen ook niet goed maar dan had hij alweer een oplossing.”

Uitzicht vanuit de achtertuin

De woning heeft een bijzondere ligging. “Ons huis staat schuin op de kavel”, legt Marja uit. “Dat hebben we bewust gedaan omdat we dan meer uitzicht hebben op het water. Op deze manier zie je de huizen hierachter niet. Dat was nog wel een dingetje met de welstand, want het is niet gebruikelijk om woningen scheef te laten  staan ten opzichte van het straatbeeld. Maar omdat we een huis van hout en met riet wilden, vonden ze dat een dusdanig goede compensatie dat we scheef mogen staan. Daardoor hebben we een vrij uitzicht.”

Ontwikkelingen in duurzaam en aardbevingsbestendig wonen

Zonnepanelen op je dak is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld, maar de ontwikkelingen op het gebied van duurzaam en aardbevingsbestendig wonen zijn de laatste jaren enorm snel gegaan. In 2015 was het nog niet gebruikelijk om aardbevingsbestendig te bouwen. “Ons huis was een van de pilot huizen toen”, vertelt Marja over het aardbevingsbestendig maken van hun huis. “Dus er moesten weer dingen aangepast worden, dat vonden we wel spannend. Gaan we dit nou doen of niet. Heel veel mensen die hier in dezelfde tijd een huis hebben gebouwd hebben er voor gekozen om het niet te doen. Wij wilden dat wel maar daardoor duurde het weer langer. En het hele ontwerp moest weer aangepast worden. Wij staan op staal net als de Ikea.”

De woning van Jorgen en Marja heeft geen zonnepanelen. “We waren er ook niet zo mee bezig en het was toen ook net niet zo’n hot topic als het nu is” vertelt Marja hierover. “Dat is een van de dingen waar we beter over na hadden moeten denken. We zijn nu aan het kijken of we zonnepanelen op de daken van onze schuurtjes kunnen leggen maar als we dat direct hadden geïntegreerd was het beter geweest.”

Duurzaamheid is in Meerstad belangrijk thema. Zo is het hele gebied bijvoorbeeld vanaf het prille begin al gasloos. “Ik zie overal dat er energieneutrale wijken gebouwd worden. Dan roepen ze in Almere dat ze allemaal gasloze huizen hebben gebouwd maar dat staat hier al jaren. Dat is allang hier! Wij vonden dat in het begin wel spannend. Ik had hiervoor zo’n groot Smeg fornuis met een grote oven eronder maar dat ging niet meer. Nu ben ik zo blij met inductie, ik wil nooit meer anders”, glundert Marja.

Wonen in Meerstad

In 2015 zag Meerstad er heel anders uit dan nu. Hoe was het om hier te komen wonen toen het woongebied nog uit een klein aantal huizen bestond? “Toen wij hier voor het eerst kwamen was het Smienteneiland (tegenover Talingeneiland) er überhaupt niet en de weg hierachter liep nog door”, vertelt Marja terwijl ze naar buiten wijst. “Dus er was nog echt een weg aan de overkant. Er stonden een paar huizen hier. Toen wij hier kwamen wonen waren er wel een aantal die hier in deze straat woonden. Lauren is in mei 2016 geboren en dan liep ik hier met mijn kinderwagen honderd keer hetzelfde rondje in de wind. De hele kade was er niet, het was alleen open terrein, er was niet eens een wandelpad maar alleen gravel. Dat vond ik op een gegeven moment niet zo leuk meer. Maak kijk eens hoe snel het ontwikkeld is. We kijken er heel erg naar uit dat straks de school in Groenewei komt, en de supermarkt en het strandje bij het park. Het strandje bij Meeroevers, daar maken we nu echt veel gebruik van. Vrienden van ons uit de stad komen allemaal naar Meerstad naar het strandje. En het park dat eraan komt, daar heb ik ook heel veel zin in. Dat je daar gewoon even heen kan. Het wordt steeds leuker, ook omdat er steeds meer gebeurt. Je groeit helemaal mee met de wijk. Je wilt ook dat het ontwikkelt om je heen en dat er voorzieningen komen. Bijvoorbeeld een strandpaviljoen, zodat je daar lekker op zondag een kop koffie kan drinken.”

Waar genieten zij het meest van in Meerstad? En wat zijn de favoriete plekjes? “Lauren haar favoriete plekje is de waterput in de groenstrook bij het Oeverpad”, vertelt Marja glimlachend. “Eigenlijk is heel Meerstad gewoon mijn favoriete plekje. We wonen hier met super veel plezier. En onze tuin, dat is ook een favoriet plekje. Lauren heeft deze zomer voor het eerst in het water gezwommen en als de kinderen straks groter worden kunnen we lekker varen. Het is prachtig om zwermen vogels te zien rondvliegen en te zien landen op het meer. Het water verveelt nooit.”

Tips voor zelfbouwers

Marja heeft op basis van hun eigen ervaringen wel wat tips voor zelfbouwers. “Geniet er gewoon heel erg van. Voor je het weet staat er een huis en dan is het klaar. Terwijl het hele proces zo leuk is. Dat je na twee dagen weer op je bouw komt en dat er dan muren staan, of dat je een kamer hebt. Dat hele proces, dat er vanaf een tekening ineens een heel huis staat, dat is zo gaaf. Een andere tip is proberen flexibel te zijn. Als dingen niet gaan zoals je wilt, probeer dan een keuze b, zoek naar alternatieven.

“Geniet er gewoon heel erg van. Voor je het weet staat er een huis en dan is het klaar.”

En durf, want er is meer mogelijk dan je denkt. Wij hadden nooit gedacht dat het mogelijk was om met een architect te bouwen. Maar wij hebben dus nauwelijks meerwerk gehad. Als je bij een catalogus woning niet vooraf alles afstemt en daar scherp op bent dan heb je achteraf veel meer kosten. Wij hebben vooraf geïnvesteerd in een architect maar daardoor dus geen meerwerk en slimme besparingen. Ook de bouwbegeleiding was zeker de moeite waard. Je krijgt er uiteindelijk zoveel voor terug.”

Instagram als inspiratiebron

“Instagram is leuk om inspiratie op te doen voor ons huis. Doordat ik twee keer zwanger ben geweest en door de drukte van een jong gezin dat daar bij komt kijken, ben ik totaal niet bezig geweest met de inrichting”, vertelt Marja. “Er zijn een aantal kamers klaar maar de rest gewoon niet. En ik vind het ook gewoon leuk om foto’s van ons huis te plaatsen. Sinds ik het account heb ben ik ook veel meer bezig met het huis, dat is dan een wisselwerking. Dat je wat meer opruimt en trotser wordt op je huis. Ook is het leuk om accounts van andere Meerstadjers te volgen, om te kijken hoe die hun huis inrichten.”

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan het Instagramaccount van Marja, @schuurwoning.aanhetmeer

Vrije kavels in Meerstad

Ben je enthousiast geworden van het bewonersverhaal van Jorgen en Marja en wil jij ook graag jouw droomwoning realiseren? In Meerstad hebben we een ruim aanbod aan zelfbouwkavels. Bijvoorbeeld in de groenrijke wijk Groenewei en in de landelijke omgeving van Lageland. Op 15 november 2019 start de verkoop van 71 eilandkavels in De Zeilen, de kavels zijn verdeeld over de projecten Brikland en Zeilanden en liggen direct aan het water.