Vorderingen uitbreiding Woldmeer met vaarverbinding
  1. Home
  2. Nieuws & Events
  3. Vorderingen uitbreiding Woldmeer met vaarverbinding

Vorderingen uitbreiding Woldmeer met vaarverbinding

Sinds juni 2013 wordt er volop gegraven in Meerstad. De werkzaamheden maken deel uit van het zogenoemde Ruimtelijk Raamwerk;  de verdere uitbreiding van het Woldmeer naar zo’n 70 ha., de aanleg van de vaarverbinding met een sluis naar het Slochterdiep en het recreatieve netwerk van wandel- en fietspaden. 

De werkzaamheden verlopen voorspoedig. Het Woldmeer is in omvang al aanzienlijk toegenomen en ook de aanleg van de vaarverbinding met de sluis is inmiddels in een volgende fase beland. De vloeren van de sluis en de eerste delen van de wanden van de sluiskolk zijn inmiddels gestort. Daarnaast is ook de kom aan de zijde van het Slochterdiep van de vaarverbinding ontgraven en dat betekent dat hier alleen nog de dijk van het Slochterdiep als scheiding dient tussen het Slochterdiep en de vaarverbinding. De komende tijd zal het nieuwe gedeelte van het Woldmeer worden voorzien van water. Dit zal deels natuurlijk gaan en deels via het overhevelen van water uit het reeds bestaande gedeelte van het Woldmeer. Het waterpeil in het bestaande gedeelte zal de aankomende tijd dan ook iets dalen, maar op voldoende hoogte blijven om het minimumpeil van het Woldmeer te garanderen.

De contouren van het raamwerk worden dus steeds meer zichtbaar. Dijken worden opgehoogd en er wordt een begin gemaakt met de aanleg van de nieuwe weg naar de sluis langs Meeroevers III vanaf de Hoofdweg. Zodra deze weg gereed is worden ook de werkzaamheden voor het verwijderen van de Driemerenweg opgestart en zullen de nooddijken worden verwijderd. We stellen alles in het werk om rond het einde van de zomer de vaarverbinding met de sluis in Meerstad te kunnen openen en de grondwerkzaamheden verder af te ronden. Naar verwachting is het complete werk voor het raamwerk eind 2015 gereed. Er zal dan circa 650.000 m3 grond zijn verzet voor deze indrukwekkende transformatie van het gebied.

Wandelaars, fietsers en waterrecreanten kunnen straks hun hart ophalen in het ‘nieuwe’ landschap van Meerstad!  U leest er meer over in deze brochure.