Vraag naar wonen op het water stijgt
  1. Home
  2. Nieuws & Events
  3. Vraag naar wonen op het water stijgt

Vraag naar wonen op het water stijgt

In Nederland is wonen aan het water ontzettend populair; een kavel aan het water is voor veel mensen een woonwens die uitkomt. Maar er is een nieuwe woontrend op komst: wonen óp het water.

Ruim 20.000 Nederlanders wonen al permanent op het water op schepen, boten en woonarken. Dit cijfer stijgt de afgelopen jaren. Dat merken ze ook in Meerstad, het waterrijke woon- en recreatiegebied vlakbij Groningen. Harriëtte Frizo van Bureau Meerstad: “Wij zijn een paar jaar geleden in de wijk Meeroevers begonnen met de verkoop van drijvende woningen. De belangstelling was groot! Het is ook een unieke manier van wonen. Je staat dagelijks direct in contact met de natuur. In de zomer zie je bijvoorbeeld de zeiltjes op het meer of plons je in het water vanaf je terras; in de herfst zie je de onstuimige wolkenluchten en in de winter heb je een schaatsbaan voor je deur. Met tegelijkertijd al het comfort van een luxe duurzaam gebouwde nieuwbouwwoning.” 

Een huis op het water

De waterwoningen in Meeroevers

Wonen op het water gebeurt van oudsher op traditionele boten en gepensioneerde binnenvaartschepen. Tegenwoordig is er echter steeds meer ruimte voor ruim-opgezette woonarken en waterwoningen. Dit geldt ook voor de woningen in Meerstad. Harriëtte: “De drijvende woningen die we in Tersluis realiseren, tellen twee verdiepingen, en worden aangeboden met een woonoppervlakte van circa 95 m² en van circa 135 m²! De woningen zijn volledig geïsoleerd en van alle woongemakken voorzien. Naast het terras – dat onderdeel is van de drijvende woning – behoort een drijvend terras ook tot de mogelijkheden. En er kan een eigen bootje op de bijbehorende waterkavel aangelegd worden. Een optimaal startpunt om Meerstad met de boot te ontdekken!”

Inmiddels zijn in Meeroevers 16 drijvende woningen verkocht en worden met veel plezier bewoond door hun eigenaren. In Tersluis, de tweede wijk van Meerstad,  worden, mede door de belangstelling in Meeroevers voor deze manier van wonen,  ook 15 drijvende woningen aangeboden. En in de toekomst zelfs nog meer. De eerste drijvende woningen op deze locatie zijn verkocht en opgeleverd. Deze bewoners  genieten dus al optimaal van het wonen en leven in Meerstad!”

Wat drijft mensen?

Genieten van prachtige uitzichten over het Woldmeer

Mensen die mee kunnen praten over graag op het water willen wonen zijn Marijke Koolman en Thijs Oude Munnink. Zij zijn bewoners van een waterwoning in Meeroevers. “Voordat we in Meerstad terechtkwamen, fantaseerden we weleens over een woonboot. Toen wisten we nog niet dat er ook echt waterwoningen waren! Toen we die ontdekten, waren we om. De ruimte en vooral het gevoel van vrijheid zijn fantastisch.” In eerste instantie waren ze op zoek naar een ‘gewoon’ huis. “In een waterwoning vonden we het beste van beide werelden. We hebben het comfort van een mooi appartement, en de ruimte van landelijk wonen!” Maar er is één ding dat voor hen het wonen op het water echt speciaal maakt. “Je beleeft de natuur intenser. Je kijkt altijd uit over dat prachtige Woldmeer. Soms staan de schuimkoppen er op; andere keren is het een spiegel. We kijken eigenlijk voortdurend naar buiten. Tel daar nog bij op dat je soms de lichte deining van het Woldmeer voelt, en je bent verkocht. Wij willen nooit anders meer in ieder geval!”

Zelf wonen op het water in Meerstad ervaren?

Toch weten veel mensen niet wat ze zich moeten voorstellen bij wonen in waterwoning. Harriëtte: “Vaak wordt gedacht dat het klein en niet comfortabel is. Maar niets is minder waar!” Om zelf het wonen en leven op het water te ervaren is  er een modelwaterwoning ingericht in Tersluis. Deze woning is vanaf nu op afspraak te bezichtigen. Adres De Overtoom 39 te Meerstad. Voor het maken van een afspraak kunt u bellen met Bureau Meerstad op 050 – 599 57 10 of via de mail info@meerstad.eu