Werkzaamheden uitbreiding Woldmeer met vaarverbinding van start
  1. Home
  2. Nieuws & Events
  3. Werkzaamheden uitbreiding Woldmeer met vaarverbinding van start

Werkzaamheden uitbreiding Woldmeer met vaarverbinding van start

Onlangs gaven de wethouders Van der Schaaf (Groningen) en Huizing (Slochteren) al het symbolische startsein voor de realisatie van de vaarverbinding met Meerstad. Inmiddels zijn de voorbereidingen afgerond en kunnen de graafmachines aan de slag om het komende anderhalve jaar circa 650.000 m3 grond te verzetten. De werkzaamheden maken deel uit van het zogenoemde ruimtelijk raamwerk: de verdere uitbreiding van het Woldmeer naar zo’n 70 ha., de aanleg van de vaarverbinding met een sluis naar het Slochterdiep en het recreatieve netwerk van wandel- en fietspaden. Volgend jaar zomer kan er al worden gevaren richting Stad, Slochteren, het Schildmeer en het wad.

De werkzaamheden aan zowel de vaarverbinding als de sluis zullen tot en met de zomer van 2014 leiden tot veel bedrijvigheid in het gebied. De komende maanden zal het werk vooral gericht zijn op het graven, ophogen en het maken van cunetten voor een weg richting de sluis. Met bewoners en omwonenden is de afgelopen periode gecommuniceerd over wat dit voor hen betekent. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het ontwerp van de sluis, zodat deze medio september dit jaar kan worden aanbesteed en gerealiseerd.

Meerstad staat met deze transformatie van het landschap naar meer natuur, water en ruimte voor een belangrijke en grootschalige investering in het totale gebied. Met de vaarverbinding wordt tevens een belangrijke schakel in het recreatieve vaarcircuit ‘rondje Groningen’ gerealiseerd. Rond de jaarwisseling zullen de eerste contouren van het nieuwe Meerstad-landschap al duidelijk zichtbaar zijn. Ook belangstellenden kunnen de werkzaamheden straks goed volgen vanaf de acht meter hoge uitkijktoren aan de rand van het meer.