Zelfbouw op Scheepslanden: Het avontuur van Pauline en Gert
  1. Home
  2. Nieuws & Events
  3. Zelfbouw op Scheepslanden: Het avontuur van Pauline en Gert

Zelfbouw op Scheepslanden: Het avontuur van Pauline en Gert

“Binnenrijden in Meerstad voelde als thuiskomen, zonder dat er überhaupt een woning staat.”, aldus Pauline en Gert, de trotse eigenaren van een zelfbouwkavel in Meerstad.

In de wijk De Zeilen in Meerstad (project Scheepslanden) staat de stacaravan van Pauline en Gert Mulder omringd door de natuur, het water en de wind. Dit is hun huidige onderkomen tijdens de bouw van hun huis. Pauline en Gert zijn beiden in de zestig en genieten van lange wandelingen met hun hond Cody. Ze zijn al vele jaren samen en zijn al één keer eerder het avontuur van het zelfbouwen van een huis aangegaan, in Bedum. Nu zijn ze trotse eigenaren van een zelfbouwkavel in Meerstad.

”We hebben de kavel!”

Pauline en Gert zijn door een vriend van Gert in Meerstad terecht gekomen. “We gingen rondkijken en het was zo fantastisch in Meerstad, het wandelen met de hond alleen al.” Ze besloten zich in te schrijven voor een nieuwbouwproject in Meerstad, maar werden hiervoor uitgeloot. Alsof het zo moest zijn, kwamen kort daarna de kavels op Scheepslanden in de verkoop. Het moment dat ze werden ingeloot, beschrijft Gert als volgt: “Het was een onwerkelijk gevoel toen dit gebeurde. Ik besloot bloemen te halen en direct naar Bedum te rijden om het Pauline te vertellen.” Pauline: “Toen ik de deur open deed en de bloemen zag, wist ik het gelijk: we hebben de kavel!”

Een zelfbouwkavel gekocht, wat nu?

Toen Pauline en Gert de kavel toegewezen hadden gekregen, besloten ze om hun kavel zo vaak mogelijk te bezoeken. Zo volgden ze op de voet alles wat er rond hun toekomstige woonplek gebeurde. “Binnenrijden in Meerstad voelde als thuiskomen, zonder dat er überhaupt een woning staat.” Nu de kavel van hen was, moesten er meerdere dingen worden geregeld. Zo ook de overbrugging van de periode totdat hun nieuwe huis er staat. Al snel kwamen ze tot de beslissing om een stacaravan op de kavel zetten. Daarnaast wilden ze al heel graag op hun nieuwe plek wonen. Ze wonen sinds februari 2022 in de caravan en wonen er nu al heel prettig. Pauline zei zelfs: “Waarom zouden we eigenlijk nog bouwen, het woont nu al zo lekker.”

Zelf aan de slag om het huis af te maken

Gert en Pauline hebben heel veel zin om samen het zelfbouw avontuur aan te gaan en besteden veel tijd aan hun toekomstige woning. In de tweede week van mei is de basis van het huis al klaar, wat door een aannemer is geregeld. Hierna gaan ze zelf hard aan de slag om het huis af te maken. “We willen onze ziel in het huis leggen. De kinderen zeiden altijd dat er een gevoel van rust over hen heen viel als ze in het huis in Bedum binnenkwamen. Ze konden zich als het ware opladen als ze bij ons thuiskwamen. Dat willen we hier ook weer creëren.”

Persoonlijk contact met de aannemer

Pauline en Gert benoemen dat ze heel blij zijn met hun aannemer. De aannemer neemt hen echt mee in de voortgang. Het persoonlijk contact en een klein bedrijf, dat zijn voordelen volgens Gert. In het begin was het spannend: krijgen we wel of geen hypotheek. Toen de hypotheek eenmaal afgerond werd, kon het avontuur echt beginnen. Ze hebben verder (nog) geen last van tegenslagen gehad, maar Pauline en Gert storen zich ook niet gauw aan dingen.

Tips voor zelfbouwers

Pauline: “Ga zo veel mogelijk bij je kavel kijken ook al begint het bouwen veel later. Probeer het gevoel te pakken.” Als er iets anders gaat dan aanvankelijk gedacht, dan denken Pauline en Gert in oplossingen. Gert: “Maak je planning niet te strak en zorg ervoor dat je flexibel bent. Je kan toch niet alles plannen en sommige dingen lopen anders dan je aanvankelijk dacht. Ga ervan uit dat alles anders loopt dan de planning. Als je dat doet, dan valt heel veel mee.”

Favoriete plek in Meerstad

Als ze een favoriete plek in Meerstad moeten uitkiezen, dan is dat de dijk. Ze wandelen er veel met hond Cody en doen graag een kop koffie bij Het StrandHuis. Daarnaast hebben ze goed contact met hun omgeving. Volgens Gert komt er van alles voor de deur langs en ze maken een praatje met iedereen. Ze hebben ook veel contact met de jongens die de werkzaamheden uitvoeren en drinken graag koffie met hen. “We voelen ons nu wel een beetje een van de pioniers op Scheepslanden en genieten van alles wat er om ons heen gebeurd.”

Hond aan het Woldmeer
Hond Cody op de fundering van het nieuwe huis.

“De vogeleilanden zijn echt prachtig!”

Vanuit hun huis hebben ze een prachtig uitzicht over het water en zien ze veel natuur. Voornamelijk vogels, zoals ganzen en meerkoeten. Er vliegen zelfs eilandvogels, waardoor volgens Gert het vakantiegevoel nog meer wordt benadrukt. “Ik vind dat wat Meerstad aangelegd heeft, met die vogeleilanden echt prachtig. Er is over nagedacht en een plek voor gemaakt, daar geniet je als bewoner van.”

“Geen moment spijt dat we voor dit avontuur hebben gekozen.”

Het Woldmeer in hun achtertuin is natuurlijk de ultieme plek voor waterplezier. Ze zijn van plan veel te gaan kajakken en te blijven genieten van het water en de natuur. Daarnaast vinden ze het ook van belang dat de kleinkinderen hiervan kunnen profiteren en een echt vakantiegevoel krijgen bij opa en oma. “Een strand in je achtertuin en in twintig minuten fietsen ben je in de binnenstad. Hoe mooi wil je het hebben! We hebben geen moment spijt dat we voor dit avontuur hebben gekozen.”