Zelfbouwkavels in Groningen
  1. Home
  2. Nieuws & Events
  3. Zelfbouwkavels in Groningen

Zelfbouwkavels in Groningen

Populair maar schaars

Het zelf laten bouwen van je droomhuis begint met het kiezen van een geschikte kavel. Een kavel die past bij je woonwensen qua oppervlakte maar ook qua locatie. Slechts 5% van de kavels van de totale nieuwbouwmarkt in Groningen is bestemd voor zelfbouw, de rest is voor projectbouw. Zelfbouwkavels zijn dus schaars. Een plek in Groningen waar je een gevarieerd aanbod aan zelfbouwkavels vindt, is Meerstad.

De omgeving is een belangrijk onderdeel bij de keuze voor een kavel. Dit merken ze ook in Meerstad. Daar vind je uiteenlopende smaken in vrije kavels. Harriëtte Frizo van Bureau Meerstad: “We hebben eilandkavels in Meeroevers, Tersluis en in De Zeilen, waar je uitkijkt over het water. Landelijke kavels op de IJsbaanlocatie midden in het Lageland en er zijn kavels beschikbaar midden in het groen in onze derde woonwijk Groenewei.  Iedere vrije kavel spreekt een ander type Meerstadjer aan.”

Het ontwerp en de bouw van de woning

Na het vinden van een vrije kavel, beginnen de plannen voor de woning. Er zijn verschillende manieren hiervoor. De ene zelfbouwer neemt voor elke stap verschillende specialisten in de arm: een architect voor de schets en een constructeur en aannemer voor de bouw. De ander kiest voor een bouwpartij die alle disciplines in huis heeft. Jacoba Hoeksma van VDM Woningen: “Mensen komen bij ons met een zelfbouwdroom. In een catalogus kunnen ze dan kiezen uit verschillende woningtypes. Dat product bestaat al, maar dat pas je dan aan je eigen smaak aan. Denk aan verschillende kleurstijlen, varianten, de openslaande tuindeuren of bijvoorbeeld een dakkapel.”

Belang van duurzaam en energieneutraal bouwen

Duurzaamheid is belangrijk voor bewoners. Jacoba: “Wij bouwen houtskeletbouwwoningen. Deze woningen zijn van zichzelf al duurzaam. Mensen die met een zelfbouwdroom lopen, kiezen bijna altijd voor een duurzame gasloze woning.” Nadat alle wensen op papier zijn getekend, begint de realisatie. “Met zelfbouw heb je daarin alle vrijheid. Zolang je een kavel hebt waar je op mag bouwen, is er veel mogelijk binnen de richtlijnen van het beeldkwaliteitsplan. Ook twee-onder-een-kap zelfbouw komt vaak voor. Samen met een goede buur bouw je dan jullie droomwoning”.

Arnold Venema van VDP Architecten: “Iemand die voor zichzelf gaat bouwen, speelt vaak al een aantal jaren met dat idee. In het eerste gesprek komt altijd duurzaamheid op tafel. De zelfbouwers willen bijna altijd energiezuinig. Niet alleen omdat het fijn is in de portemonnee, maar ook omdat dit het juiste is om te doen. Met zelfbouw is het nou eenmaal eenvoudiger om te werken naar een nul-op-de-meter huis, omdat je vanaf de allereerste tekening betrokken bent bij de bouw.”

Benieuwd of zelfbouw een droom is die voor jou uit kan komen? Zaterdag 12 oktober is er een kavelkijkdag in De Zeilen Meerstad. Kom tussen 10.00 en 15.00 uur naar de sluis aan de Vossenburglaan Meerstad en volg de bordjes ‘kavelkijkdag’.

In alle wijken van Meerstad is er ruimte voor zelfbouw. Harriëtte: “Zelfbouw is altijd al populair geweest, ook bij ons in Meerstad. Zo dicht bij de stad Groningen vind je bijna geen zelfbouwkavels. Het spreekt mensen aan dat ze zelf aan het roer van hun droomwoning staan. Je kunt dan heel veel zelf bepalen. Je bent vrij om je woning in te delen zoals jij dat wilt.”

Meer weten?

Kijk dan op meerstad.eu/zelfbouwkavels of kom langs op het drijvende informatiecentrum in Tersluis. Iedere dag geopend. Kijk voor openingstijden op meerstad.eu/contact.