Groen wonen in Meerstad
  1. Home
  2. Nieuws & Events
  3. Groen wonen in Meerstad

Groen wonen in Meerstad

Een positief effect op de gezondheid en leefkwaliteit

Omdat natuur zo’n positief effect heeft op de gezondheid en de leefkwaliteit, kiezen steeds meer gemeenten ervoor om groen aan haar steden toe te voegen. Zo gaat de gemeente Groningen de komende jaren flink investeren in meer groen in de stad, meer bomen, groene daken en biodiversiteit. Een gebied waar groen vanaf het begin af aan een grote rol speelt in de ontwikkeling is Meerstad. Wat maakt dit groeiende nieuwe stadsdeel van Groningen dan zo groen?

DE GROENE NORM
Er bestaat geen vastgestelde norm voor de hoeveelheid groen per woning, een exacte definitie van een groene wijk blijkt dan ook lastig te formuleren. De overheid adviseert bij nieuwbouwprojecten om per woning 75 vierkante meter groen te realiseren in de directe omgeving. Groen in je leefomgeving heeft pas effect als dit zich binnen een afstand van 500 meter van je woning bevindt*. Recent Europees onderzoek adviseert zelfs een maximale afstand van 300 meter. Want je profiteert het meest van de voordelen van groen als je er dagelijks gebruik van kunt maken.
(* bron: www.atlasleefomgeving.nl)

“Het hart van de wijk bestaat uit een reeks groene hoven, zo bevindt het groen zich bij iedere bewoner om de hoek.”

Over Groenewei

Bij nieuwe wijken worden deze hoeveelheden groen mee ontworpen met het woongebied. Bij het ontwerp van Groenewei, de derde wijk van Meerstad, staat groen centraal. “Het plan voor Groenewei is afgestemd op de omliggende wijken in Meerstad en op het omringende landschap”, legt stedenbouwkundige Bart van Leeuwen uit. De wijk is omsloten door het landschap en Park Meerstad, een uniek landkunst project dat met 10 hectare net zo groot is als de drafbaan in het Stadspark. “Het hart van de wijk bestaat uit een reeks groene hoven, zo bevindt het groen zich bij iedere bewoner om de hoek. Deze hoven zijn onderling verbonden en slingeren als een groene route door de hele wijk. Samen vormen ze een plantsoen waar je kunt wandelen, spelen en elkaar ontmoeten. ”Met een oppervlakte van ruim 3 voetbalvelden zijn de groene hoven goed voor 10% van de totale oppervlakte van de hele wijk. Het park en de groene hoven beslaan samen in totaal 43.000 vierkante meter, terwijl volgens de nieuwbouwrichtlijnen er minimaal 26.000 vierkante meter groen aanwezig moet zijn. Daarmee is Groenewei ruimschoots een groene wijk te noemen!

Het woonaanbod

Er zijn vrije kavels beschikbaar aan de Groene Hoven en de Groene Singel in Groenewei. In de toekomst komen er ook nieuw bouw projecten. Met rijwoningen, halfvrijstaande woningen, appartementen en bungalows.

Spreekt wonen in een groene wijk je aan? Kijk dan op meerstad.eu/groenewei voor meer informatie.