Grootste land-art project van Nederland bijna af
  1. Home
  2. Nieuws & Events
  3. Grootste land-art project van Nederland bijna af

Grootste land-art project van Nederland bijna af

Het grootste openbare landkunstproject, Park Meerstad, nadert zijn voltooiing. De grondwerkzaamheden zijn klaar, de glooiende heuvels zijn ingezaaid met bloemrijk gras en het fietspad is inmiddels gelegd waarmee de fietsroute door het park af is. Een mooie mijlpaal in dit bijzondere project.

Bijzondere samenwerking voor een uniek resultaat

Beeldend kunstenaar Jeroen Doorenweerd en landschapsarchitect Mathijs Dijkstra maakten samen het unieke ontwerp voor Park Meerstad. Het is het eerste land-art project dat in Nederland op zo’n grote schaal wordt uitgevoerd. Jeroen Doorenweerd over het ontwerp: “Het uitgangspunt in dit project is om één groot ritmisch gebaar neer te zetten. Een vloeiend en glooiend gebied waarbinnen andere regels lijken te gelden dan daarbuiten.” Met het park heeft hij een natuurlijke tegenhanger willen ontwikkelen voor de groene en waterrijke omgeving die Meerstad is. Het heuvelachtige park met dwars daar doorheen een kaarsrecht betonnen fietspad is de basis.

Het ontwerp is ontstaan door het gebied letterlijk op schaal te plooien. In een laken zijn rimpels gemaakt met een sterk ritmische en plastische ordening waarbij de inhoudelijke elementen die in het Park zullen komen de plaatsing van de plooien hebben bepaald en andersom. Daardoor ontstaat een park dat helemaal nieuw is, en nog nooit is vertoond. De ontwikkeling van het park is een samenwerking tussen het Centrum Beeldende Kunst (CBK Groningen), gemeente Groningen en Bureau Meerstad, én ook de bewoners hadden een stem in het geheel.

Waar kunst en natuur samenkomen

Niet alleen de vorm is uniek maar zeker ook de uitvoering. Het park krijgt een grote biodiversiteit, natuurlijke speelelementen en het heuvellandschap wordt visueel versterkt door een waterpartij en het betonnen fietspad dat als een lint door het landschap loopt. Naast sport en ontspanning is het park ook erg geschikt voor culturele evenementen, ook komt er bij het strand op termijn een horecapaviljoen te staan. De totale oppervlakte van het park is met 10 hectare net zo groot als de drafbaan in het Stadspark. Genoeg ruimte dus.

Opening fietspad

Het fietspad is een bijzonder element in het park. Het bijna witte en strak gelegde beton vormt een mooi contrast tegen de glooiende groene heuvels en zorgt voor een kunstzinnige onderbreking in het landschap. Met de voltooiing van het fietspad komt de afronding van het hele park ook steeds dichterbij. Op donderdag 5 september vierden we de officiële opening van het fietspad samen met de Meerstadjers.

Park bijna af

Om het park helemaal af te maken zullen er diverse soorten bomen geplant worden, deze zorgen van het voorjaar tot het najaar voor een mooi gekleurd beeld. In totaal zullen er bijna 100 bomen geplant worden. De verwachting is dat het park in het voorjaar 2020 klaar zal zijn, de opening van het park wordt dan gevierd met een groot evenement.

Hier lees je meer over Park Meerstad.