Beheer ligplaatsen Woldmeer en vaarseizoen verlengd
  1. Home
  2. Nieuws & Events
  3. Beheer ligplaatsen Woldmeer en vaarseizoen verlengd

Beheer ligplaatsen Woldmeer en vaarseizoen verlengd

De gemeente Groningen heeft het beheer van de ligplaatsen aan de openbare steigers in het Woldmeer overgenomen van Bureau Meerstad. Dit betekent dat als je een ligplaats aan een openbare steiger wilt in het Woldmeer, je boot vanaf 1 juli aanstaande (2024) geregistreerd moet zijn bij de gemeente Groningen.

Regels ligplaatsen

Er mag alleen een ligplaats aangevraagd worden voor een recreatieboot. De eigenaar van de boot moet ingeschreven staan in Meerstad, Klein Harkstede (Harkstederweg) of aan de Hoofdweg 159 t/m 227 Harkstede GN of Hoofdweg 196 t/m 202 Harkstede GN. Er bestaat geen recht op een eigen ligplaats (bijvoorbeeld voor de deur), met uitzondering van privékavels. Bewoners die een kavel hebben met ligplaats hoeven hun boot niet te registreren als ze hun boot op de eigen ligplaats leggen. Met ingang van volgend jaar (2025) worden er regels gesteld aan de maximale afmetingen van een boot. Zodra deze regels vastgesteld zijn, communiceert de gemeente Groningen hierover.

Boot registreren

De gemeente Groningen beschouwt dit jaar als een overgangsjaar om goed voorbereid te zijn op volgend vaarseizoen. Daarom gaat de gemeente Groningen dit vaarseizoen (2024) geen liggeld innen. Wel moeten de boten geregistreerd worden.

Je kunt je boot registreren door een e-mail te sturen naar havenwezen@groningen.nl met de volgende gegevens:

  • Voornaam en achternaam
  • Adres
  • Telefoonnummer
  • Afmetingen boot
  • Foto van de boot
  • Gewenste ligplaats (= Meerstad)

Na registratie ontvang je een sticker die je zichtbaar op je boot moet plaatsen. Heb je vragen over het ligplaatsbeheer? Stuur dan een e-mail naar  havenwezen@groningen.nl.

Meer informatie over ligplaatsen vind je op de website van de gemeente Groningen (Let op: deze webpagina krijgt nog een update).

Vaarseizoen verlengd

Met de overname van het beheer van de ligplaatsen is ook het vaarseizoen verlengd. Het vaarseizoen loopt nu van 1 april tot en met 31 oktober (voorheen was dit tot 1 oktober). Dat betekent dat de sluis open is van 1 april tot en met 31 oktober. Alle boten aan een openbare steiger moeten uiterlijk op 31 oktober uit het water zijn. De gemeente Groningen gaat hierop handhaven. Het vaarseizoen van de Provincie Groningen loopt van 1 mei tot 1 oktober.

Lees meer over het vaarseizoen en de spelregels op onze webpagina Het Woldmeer.