Van kavel tot droomhuis: wat komt er kijken bij zelf je huis bouwen?
  1. Home
  2. Nieuws & Events
  3. Van kavel tot droomhuis: wat komt er kijken bij zelf je huis bouwen?

Van kavel tot droomhuis: wat komt er kijken bij zelf je huis bouwen?

Je eigen huis bouwen. Voor de een is het een droom die uitkomt, een ander moet er niet aan denken om dat allemaal zelf te moeten doen. Maar hoe werkt zelfbouw eigenlijk? Wat houdt het in, wat moet je allemaal regelen en wat kun je verwachten? En vooral: waarom is het zo leuk?

“Ik stond op de kavel en ik was helemaal verkocht. De knop was meteen om, dit is het.”

Het begint allemaal met een kavel. Of eigenlijk nog eerder, met de wens om ergens anders te wonen. Dan heb je de keuze uit bestaande bouw, nieuwbouw of zelfbouw. Kies je voor zelfbouw dan zijn er veel dingen die je zelf kunt beslissen, maar ook een hoop zaken die je zelf moet regelen. Toekomstige bewoners Bob en Majella vertellen over hun zelfbouwproces. Zij gaan met hun twee kinderen van 17 en 20 jaar wonen op Pleviereneiland in Meeroevers. Inmiddels zijn alle voorbereidingen klaar en is de bouw gestart.

Meteen verliefd

“Op een gegeven moment hadden we de keus: gaan we ons huis opknappen of gaan we verhuizen”, vertelt Bob. “We hadden al  eerder wat rondgekeken, maar nog niet in Meerstad.” Majella vult aan: “Wat ons heel erg trok, is het water. We hebben al heel lang een bootje, maar die staat in de stalling en komt nauwelijks in het water, het komt er dan gewoon niet van. Ik stond daar op die kavel en ik was verkocht. De knop was meteen om, dit is het.”

Op zoek naar een architect

Als je je droomkavel hebt weten te bemachtigen begint het hele zelfbouwproces. Je kunt kiezen voor een cataloguswoning en deze laten bouwen door een aannemer, of je kunt een architect in de arm nemen die jouw woonwensen kan omzetten in een passend ontwerp. Bob en Majella kozen voor dit laatste en gingen op zoek naar een architect.

“Met een kavel moet je eigenlijk wel zelf bouwen. Ja, je kunt wel kiezen voor een catalogus woning, maar daar zagen we geen huis bij dat ons echt aansprak”, vertelt Bob. Majella vult aan: “We wilden het ook graag levensloopbestendig maken, zodat je er zo lang mogelijk kan wonen. Zodoende wilden we onze slaapkamer en badkamer op de benedenverdieping en tegelijkertijd wilden we ook genoeg ruimte om iedereen te kunnen ontvangen.”

Bob vond het hele zelfbouwproces best stressvol. “In het begin waren we razend enthousiast, dan begint het zoeken naar type huizen en zodoende kwamen we bij een architectenbureau terecht. In het begin liep dat wel goed, maar dat is op een gegeven moment spaak gelopen. Tijdens het hele proces gingen er meerdere zaken mis. Het ontwerp klopte ook gewoon niet en paste niet bij ons. Zonde van de tijd, energie en geld. Er waren inmiddels vijf maanden voorbij en we hadden nog niks. We zijn dus opnieuw huizen gaan kijken en uiteindelijk terecht gekomen bij een huis op Talingeneiland, dat ook in de krant heeft gestaan. Daar mochten we even kijken en de eigenaar was heel enthousiast over de samenwerking met zijn architect, Coen Germeraad van Burovanplan. Dit architectenbureau heeft al meerdere huizen in Meerstad ontworpen. We hebben contact gelegd met deze architect en dat klikte heel goed. Hij had oog voor onze wensen en heeft verschillende ontwerpen gemaakt om te laten zien welke kant we daarmee allemaal op konden.”

Samen ontwerpen

“We hebben op Pinterest veel ideeën opgedaan, dat is echt ideaal,” vertelt Majella. “Hiermee hebben we op verzoek van de architect een moodboard gemaakt. Verder dacht hij ook goed met ons mee. Je bent zelf expert van je eigen woonwensen, maar de architect is expert in het omzetten van deze wensen in een ontwerp dat bij jou past, maar ook functioneel is. Hiervoor vroeg hij ons te beschrijven wat we zoal in de verschillende ruimtes wilden doen. In ons vorige huis hadden we een aanbouw in de tuin. Dat was heerlijk: als het mooi weer was, liep je zo naar buiten en kon daar uren zitten. Wij gingen zelfs vaak te laat naar bed, zo genoeglijk was dat! Met een vuurtafel in het midden kon je daar ook zitten als het regende en het wat fris begon te worden. Deze wens stond dan ook nadrukkelijk op onze lijst.”

Burovanplan maakte op basis van de informatie van Bob en Majella een passend ontwerp. Voor het ontwerp is een vergunning aangevraagd. Onderdeel van dit proces is dat het ontwerp gekeurd wordt door de welstandscommissie. Deze commissie controleert of het ontwerp voldoet aan de eisen van het beeldkwaliteitsplan dat is opgesteld voor de wijk. Voordat de vergunning verleend kon worden, zijn er door de architect nog enkele wijzigingen gedaan op basis van het overleg met de welstandscommissie.

Begeleiding tijdens de bouw

Architect Coen Germeraad gaat de bouwbegeleiding verzorgen. Hij ziet toe dat de aannemer het ontwerp op de juiste manier uitvoert en is het aanspreekpunt tijdens de hele bouwperiode. Bob en Majella kozen ervoor om van deze ‘ontzorgende’ mogelijkheid gebruik te maken. Op deze manier kunnen ze gewoon blijven werken en hoeft niet één van hen vrij te nemen om toezicht te houden op het bouwproces.

“Een beetje boerenverstand helpt wel, maar is onvoldoende. Als je werkt, heb je geen tijd om er bovenop te zitten en bovendien worden die mensen daar vast niet blij van. Het kost je wel wat, maar we vinden het absoluut de moeite waard.”

Duurzaam bouwen en wonen

Meerstad is een volledig gasloze wijk, dit betekent dat huizen op een alternatieve manier verwarmd worden. Dit is vaak met een warmtepomp, maar dit is niet de enige duurzame maatregel voor bouwen en wonen in Meerstad. “De aannemer adviseerde ons om zoveel mogelijk energieneutraal te bouwen”, vertelt Majella. “We plaatsen dan ook 19 zonnepanelen en kunnen zodoende voldoende energie opwekken. We vinden dat erg belangrijk. Ik vind het ook zo leuk dat in het programma van eisen voor de bouw staat, dat we twee vogelhuisjes moeten integreren in het huis. Fantastisch! Wij willen wel zwaluwen in onze vogelhuisjes, die kunnen dan mooi de mugjes opeten.”

“Bij de rietkraag om onze kavel gaan we wilde bloemen zaaien voor de insecten”, vult Bob aan. “En een eigen kas; we gebruiken veel verse kruiden in de keuken en die willen we graag zelf kunnen kweken. Plannen zat!”

Straks genieten aan het water

Bob en Majella genieten van de bouwperiode. “Tegen de kerst was de fundering klaar en in de tweede week van januari is het skelet van het huis erop gezet. Nu wordt het bekleed en wordt het huis verder afgebouwd”, vertelt Majella enthousiast. “Het is een fantastische kans om je eigen huis te mogen bouwen. Als alles naar verwachting verloopt, is het huis in de zomer van 2020 klaar. Ik zie ernaar uit om te genieten van ons terras aan het water en lekker met familie en vrienden te kunnen koken en buiten zitten. En dat onze kinderen met vrienden kunnen varen en plezier hebben op en aan het water. Ik denk dat het een feest wordt om thuis te zijn.”

De kavel van Bob en Majella, luchtfoto van oktober 2019

“Iedereen die je hier spreekt heeft het over het vakantiegevoel” vervolgt Majella. “Mensen die hier al langer wonen, zeggen dat je altijd het gevoel hebt dat je op vakantie bent. Iets van die vakantiesfeer merk je ook echt terug als je in Meerstad bent. Zelfs onze hond wordt er helemaal vrolijk van, het beest gaat helemaal uit haar dak als we hier met haar lopen.”

Tips voor zelfbouwers

Zelfbouw is een proces waar geen standaardbeschrijving voor bestaat. Er zijn vaste stappen die zelfbouwers doorlopen; bij elke zelfbouwer is het proces uiteindelijk anders. Majella benadrukt dat je niet overhaast een architect moet kiezen en dat er echt een klik moet zijn. “Vraag referenties van mensen die recentelijk een huis hebben laten bouwen: hoe tevreden zijn deze mensen en welke soorten huizen bouwt het architectenbureau?” Tijdens het proces liep er een aantal zaken anders dan gepland en liepen ze vertraging op. “Soms dacht ik: hadden we maar een cataloguswoning gekozen”, zegt Bob. Ze adviseren andere zelfbouwers dan ook om rekening te houden met tegenslag en vertraging. Al die obstakels horen er gewoon bij. Je moet veel geduld hebben en zelf ook goed blijven nadenken en meedenken. “En vooral ook genieten van het proces”, vult Majella aan.

Wil je Bob en Majella volgen tijdens het bouwproces? Bekijk dan hun Instagramaccount @leven_aan_het_water

Vrije kavels in Meerstad

Ben je enthousiast geworden van het bewonersverhaal van Bob en Majella en wil jij ook graag jouw droomwoning realiseren? In Meerstad zijn diverse zelfbouwkavels beschikbaar, bijvoorbeeld in de groenrijke wijk Groenewei.

Meer weten over zelfbouw? Lees dan de ervaring van Marja en Jorgen.